10 ili vuran deprem: 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 yaralı var

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli, 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevredeki 10 ilde de şiddetli biçimde hissedilen sarsıntı nedeniyle binlerce bina yıkıldı. Depremde 2 bin 921 kişi yaşamını yitirdi.

10 ili vuran deprem: 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 yaralı var

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen deprem, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa'da da şiddetli şekilde hissedildi.

Sarsıntının büyüklüğü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından ilk olarak 7.4 olarak açıklandı. Ancak ilerleyen saatlerde 7.7 olarak revize edildi. Kandilli Rasathanesi de önce depremin merkez üssünün Gaziantep / Şehitkamil, büyüklüğünün 7.5 olduğunu duyursa da, daha sonra 7.7 olarak güncelledi.

9 saat sonra Kahramanmaraş Elbistan'da 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Yapılan açıklamada 2 bin 921vatandaşın hayatını kaybettiği bildirimdi. Yaralı sayısı ise 15 bin 834 oldu.

ARTÇILARIN BÜYÜKLÜĞÜ 6'NIN ÜZERİNDE

Ana sarsıntının ardından birçoğunun büyüklüğü 6'nın üzerinde olmak üzere 145 artçı deprem meydana geldi. Etkilenen illerde 4 bini aşkın bina yıkıldı.

VIDEO: Maraş ve çevre illerdeki yıkım böyle görüntülendi.

Gelişmeler, Gerçek Gündem'in canlı takibinde:

AFAD: HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞ SAYISI 2 BİN 920, YARALI SAYISI 14 BİN 483

05.01 Elazığ'da arama çalışmaları tamamlandı, son kişinin de cansız bedenine ulaşıldı

04.29 AFAD Başkanı: Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısında artış var. 2920 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda.

65 ülkede yardım destek talebi var. 65 bine yakın çadır ve çadır içi malzeme afet bölgesine gönderilmiş durumda.

Ülkemizin tüm kapasitesini afet bölgesine aktardığımızı ve aktarmaya da devam ettiğimizi söylemek istiyorum.

04.27 45 yaralı İstanbul'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

04.00 TİP Milletvekili Ahmet Şık: Antakya merkezdeki yıkımı tarif edebilecek bir sözcük yok. Yurttaşlar, Atatürk Caddesi Vali Göbeği mevkiinde bu satırlar yazılmadan 10 dk. önce bir grup kurtarma ekibinin geldiğini söylüyor. Kendi çabalarıyla 6 kişi enkazdan çıkarılmış.

3.53 Kandilli Rasathanesi: Kahramanmaraş Kanlıkavak'ta 3.9 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.

03.35 İstanbul Havalimanı'nda binlerce gönüllü deprem bölgesine gitmek için bekliyor.

03.17 İskenderun'da yaralıların tahliyesi TGC gemisi ile gerçekleştirildi

02.38 Yer Bilimci Ahmet Ercan: 7,7’lik depremi iyi yönetemedik. AFAD göçüklerin yaygın boyutunu kestiremedi Hatay ile Adıyaman’a girilemedi. Cumhurbaşkanı, ivedilikle OHAL ilan edip,10 ilin yönetimini Türk ordusuna bırakması gerekiyordu. Onların eşgüdümünde bir çok yurttaşımız kurtarılabilirdi .Neden yapılmadı merak ediyorum.

02.32 TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay İskenderun Limanı'nda: Bu sahil şeridinde yıkılan apartmanlardan biri Ela apartmanı. İleride de Sahil Apartmanı var. Burada çalışma gönüllü ekiple başlamış, AFAD yok. O ekip de bıraktı. Yarın bir ekip gelip köpeklerle arama yapacak. AFAD merkezine gidip durumun ne olduğunu anlamaya çalışacağız. Oradan da Antakya'ya devam edeceğiz.

02.29 İzmir'den Adana'ya gelen çocuk doktoru: Burada hiçbir şekilde bir kordinasyon yok. Tek bir AFAD sorumlusu var. Onun da hiçbir şeyden haberi yok. Biz sadece 1 saat bekledik. İstanbul'dan gelen 5 saat bekleyen doktorlar var. Kendi çabalarımız oluşturduğumuz bir ekip var. Adıyaman'a gitmek istiyoruz ama bir araç yok.

2.03 CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: Diyarbakır'da enkaz halinde 20 bina var. 6 çok büyük apartman var. Çalışmalar devam ediyor. Ancak istendiği kadar hızlı gitmiyor.

01.25 Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Türkiye'deki deprem nedeniyle kurtarma ekiplerinin yanı sıra depremde yaralananların tedavisi için sahra hastanesi gönderdi.

01.12: Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar: 109 kişi hayatını kaybetti. Barınma ve ısınma ihtiyacı olan depremzedeler var. Bu gece en zor gecemiz olacak. 1999 yılında yapılan binalar yıkılmadı. Öncesinde yapılan binalar yıkıldı. Sıcak yemek, ısıtıcı, battaniye bunlar çok elzem. Özellikle İttifak'ın belediyelerinden destek geliyor. Ben bize gelenlerin bir bölümünü diğer illere göndereceğim.

.01.00 THY, afet bölgesine yapılacak uçuşları 100 TL'ye sabitledi

00.35 Fuat Oktay: Can kaybı 2 bin 379, yaralı 14 bin 48. 11 bin 22 arama kurtarma ekibimiz sahada. 7 bin 840 kişi enkazdan çıkarıldı. Azerbaycan ve Lübnan ekiplerini Maraş'a sevk etmiş durumdayız. İllerle çok sıkı bir şekilde irtibat halindeyiz.

284 bin 519 kişi Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda yerleştirilmiş durumda. Toplamda 338 bin kişi yurtlara yerleştirildi.

6 Trafo merkezimiz hizmet veremiyor. 6 tanesinin ikisi yarın hizmet vermeye başlayacaktır. Geri kalan dördünde çok ağır hasar vardır.

Hatay Kırıkhan'a elektrik veriliyor, yarın Reyhanlı'ya verilecek. Osmaniye'de onaylandığı an itibariyle elektrik verilecektir. Maraş'ta merkezde kontrolü olarak elektrik enerjisi verilmeye başlandı. Diğer ilçelerde durum netleşmiş değil.

Antep, Hatay ve Maraş'ın 6 noktada hasar var. Gerekli boruların tamiriyle alakalı ekipler sevk edildi. Çarşamba itibariyle doğal gazı verecek hale geleceğiz.

Akaryakıt için tankerler yolda. Sabaha kadar ulaşmış olacak.

Ulaştırmada sıkıntılarımız oldu. Haberleşmedeki sıkıntı baz istasyonlarıyla alakalı. Elektriği verdiğini zaman baz istasyonları çalışıyor hasar almadıysa.

Yurt dışından gelen yardımlar gelmekte. Gelmeye devam ettikçe bölgemize sevkini devam ettireceğiz.

Hatay ve İskenderun, Gölbaşı ve Maraş'taki hastanelerde yapısal sorun var.

00.30 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Adana’mızda da Seyhan ve Çatalan Barajları’mızda hiçbir problem ve risk bulunmamakta.

00.23 Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa'da yaptığı açıklamada, "48 şehidimiz var, 103 yaralının 24'ü yoğun bakımda tedavi görüyor. Şanlıurfa'da her şey kontrol altında" dedi.

00.22 Gazeteci Şebnem Arsu: 21:05'te Kurtarma ekipleri beton delme aletini çalıştırınca geçmiş depremlerden tanıdık bir umut hissi. Sedye geldi, ve güzel haber. “Bayan yaralı,” dedi kurtarma ekibinden genç arkadaş. Yardım istendi etraftan. Bir araç durduruldu yoldan, hastaneye hemen denildi ama hangisi?

MERKEZ BANKASI'NDAN BANKALARA TALİMAT

00.11 Merkez Bankası: “Ülkemizde meydana gelen depremlere yönelik AFAD ve Kızılay gibi yardım kuruluşlarımız başta olmak üzere deprem bağış hesaplarına yapılan para transferlerinden ücret alınmaması yönünde Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) üyesi bankalara talimat gönderilmiştir.”

23.52 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: İBB arama kurtarma ekipleri afet bölgesinde. Hatay’a ulaşan ilk ekibimiz 8 vatandaşımızı enkazdan sağ kurtardı. Hatay’da şu an 100 kişilik ekibimiz var. G.Antep’ten 108, Adana’dan 100 kişilik ekibimiz Hatay’a ulaşmak üzere. Bu gece İstanbul’dan 100 kişilik tim daha yola çıkıyor.

23.35 İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat: Bugün 74 merkezimize insanlar yardım taşıdı. Acımız çok büyük, dayanışma ile ayakta kalıyoruz. Kütüphaneler, Kültür Merkezleri, İsadem, Kreşler, Mahalle Evlerinin tamamı yardım merkezine döndü. Yenikapı merkezimizde 240 personel ve yüzlerce gönüllü ile çalışmaya devam ediyoruz.

23.29 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: İstanbullular, deprem bölgesiyle güçlü bir dayanışma içinde! Saatler içinde Yenikapı ve Kartal Lojistik Merkezlerimize yardımlarınız ulaşmaya başladı. Hızlıca, tırlarla deprem bölgelerine yolluyoruz. İstanbul, dayanışmasını büyüterek sürdürecektir.

23.25 AFAD Risk Azaltma Genel Müdür Orhan Tatar :Ölü sayısı an itibari ile 2 bin 316’ya yükseldi. Yaralı vatandaşımızın sayısı 13 bin 293, yıkılan bina sayısı 6 bin 217 ve sağ kurtulanların sayısı ise 7 bin 840. Her yere ulaşılmış durumda. Arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor.

23.17 CHP PM üyesi Gökhan Günaydın: İBB’nin 100 kişilik arama kurtarma ekibi Hatay’a ulaştı. 41 eskavatör, 68 lowbed, 24 Beko loder, 23 kamyon, 5 loder, 40 tonluk 3 vinç, 5 su tankeri, 3 yakıt tankeri, 2 jeneratör kamyonu, 1 yemek tırı, 1 mobil fırın geceden sabaha alana ulaşacak.

22.37 Rusya'dan yola çıkan kurtarma ekipleri, Türkiye'ye ulaştı.

22.35 İsrail'in İsrail'in gönderdiği yardım ekibi Gaziantep'e ulaştı.

22.08 AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Can kaybı 1762, yaralı sayısı 12 bin 68 kişi oldu. 5 bin 606 bina yıkıldı.

21.45 Gazeteci Murat Ağırel: Deprem bölgesine yardım götüren tırlar,kurtarma ekipleri otoban kapatıldığı için Nurdağını tırmanmak zorunda… Deprem bölgesinden de uzaklaşmak isteyenler aynı yolu kullanıyor. Trafik kilit,Telefon çekmiyor.Herkes yollarda mahsur kalmış durumda

21.06 AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Tüm AFAD il müdürlüklerimiz teyakkuza geçirilmiş durumda. Afet bölgesindeki illerinde 250 milyon TL acil durum ödeneği gönderilmiş durumda. Türk Telekom sabit şebekesinde herhangi kesinti bulunamamakta.

Şu ana kadar bölgeye 300 bin battaniye 22 bin çadır, 27 yatak gönderilmiş durumda.

Bölgede bilgi kirliliği devam ediyor. Özellikle vatandaşlarımıza devletin resmi kurumlarından başka kurumlara itibar etmemesi gerekir.

20.39 Yedi gün boyunca milli yas ilan edildi. 12 Şubat Pazar gününe kadar bayrak yarıya indirilecek.

20.25 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 1651 kişi hayatını kaybetti.

Milli Savunma Bakanı Akar: Bölgedeki yaralılarımız için şu saatlerde İskenderun Limanı'na gemi yanaşacak ve hastalarımızı Mersin'deki hastaneye sevk edeceğiz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Yıllar bu işin içinde bir insanım ilk defa böylesini yaşıyoruz. Altyapımız hasar aldı. Hem elektrik hem de doğal gaz altyapımız. Bazı kesintiler kontrollü olarak yapılıyor. Doğal gaz ile ilgili olarak BOTAŞ'ın hatlarında önemli hasarlar oluştu. Ana ulaşım akslarındaki sorunlardan dolayı ulaşmakta zorluk yaşanıyor. Akaryakıt ile ilgili depolarımızda sorun yaşamıyoruz. Ancak bazı istasyonlardan yığılmalardan dolayı sıkıntılar oldu. An itibariyle de sorun kısmen çözüldü. Ancak ana akslardaki yoğunluktan dolayı akaryakıt tankerleri ulaşmakta zorluk çekiyor.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi: Bakanlık olarak bir uçak altı helikopter 1098 araç ve 4 bin 794 çalışanımızla birlikte olay yerine intikal etmiş bulunmaktayız. Aynı zamanda DSİ olarak 140 barajımız var. 34 tanesi kritik öneme sahip olduğu için gerekli incelemeler yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Bin adet de hayvan çadırlarını bölgeye dağıtmış olduk.

19.45 NTV Muhabiri Gökhan Gerçek, Star Ana Haber bültenine bağlanarak öğlen saatlerinden beri İskenderun'da olduklarını belirterek İtfaiye dahil profesyonel kurtarma ekiplerini görmediklerini anlattı.

19.26 Gaziantep'te depremzedeler FOX TV muhabirine konuştu. Kızı enkaz altında kalan bir anne, "Allah aşkına biri yardım etsin. Fatma Hanım yardım edin. Nerde bu devlet? İp yok sarkıtacak. Bir tane görevli yok halk burada" diyerek tepki gösterdi. Bir diğer depremzede ise, "Burada görevli kimse yok halk ve polis var sadece. Sabahtan beri biz buradan bir balyoz bir kürekle 20 kişiyi kurtardık" diye konuştu.

ADIYAMAN KARANLIKTA

18.50 CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, HalkTV canlı yayınına bağlanarak şehirdeki son durumu anlattı. Şehre acil destek çağrısı yapan Tutdere şunları söyledi: “Adıyaman’da elektrikler kesik, şehir karanlıkta. Şehrin acilen arama kurtarma ekiplerine ihtiyacı var. Bütün Türkiye’ye, bütün dünyaya çağrı yapıyoruz: Buraya acil arama, kurtarma ekipleri gönderin. Şehirde anlatılamayacak kadar kötü bir tablo var. Kritik saatler başladı. Hava karardı. Dışarıda kalanlar barınma ve yiyecek, içecek sorunu yaşıyor.”

18.30 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Depremlerin ardından 145 artçı meydana geldi. Maraş'ta 234 kayıp, Hatay'da 520 kayı 700 yaralı 1278 yıkılan bina, Osmaniye 205 kayıp, 1003 yaralı, Adıyaman'da 20 kayıp, Diyarbakır'da 46 yakıp 553 yaralı, Antep'te 309 kayıp, 581 yıkılan bina mevcut. Adana'da 58 kayıp 720 yaralı 24 yıkılan bina. Malatya'da 120 kayıp. 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var.

Şu an sadece 6 trafo merkezimiz kullanılmıyor. Diğer merkezlerimizde kontrollü olarak elektrik veriliyor.

Bölgedeki tüm barajlar DSİ tarafından denetlendi. Bazı çok yapısal olmayan yüzeysel çatlakların olduğunu gördük. Herhangi bir şey olursa anında müdahale edebilecek şekilde hazırız.

10 ilden vatandaşlarımız fırınlardan ücretsiz ekmek alabilirler.

Akaryakıtla ilgili bakanlığımız uğraşıyoruz. Ulaşımın kapandığı illerde bu tarz şikayetler geliyor. Bununla ilgili de her türlü yardımın ulaştırılmasını sağlamaya çalışıyoruz.

Köylerimiz de dahil tüm bölgelere ulaşmaya çalışıyoruz. Şu anda yollarda olan arama kurtarma ekiplerimiz var. Ekip gelmeyen illerde bakanlarımız ve valilerimizin koordinasyonunda yardımı ulaştırmaya çalışıyoruz.

DİYANET: TÜM CAMİLERİMİZDE SELA OKUNACAK

18.00 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kahramanmaraş merkezli depreme ilişkin olarak, "Tüm camilerimizde yatsı ezanından yarım saat önce sala verilecek ve akabinde 'Kur'an-ı Kerim ve Dua Programı' icra edilecek." açıklamasını yaptı.

17.46 Doğu Anadolu Fay Hattının en güney ucu olan İskenderun Limanı'nda yangın çıktı. Limanda yükleme alanındaki konteynerlerin yandığı öğrenildi. Yangın henüz kontrol altına alınabilmiş değil.

17.25 AFAD Başkanı: 1498 kişi hayatını kaybetti. Ulaşılmayan bölge yok. 40'a yakın ülkeden yardım teklifi geldi.

17.10 Kandilli Rasathanesi, Kahramanmaraş, Elbistan'da 5.3 büyüklüğünde bir artçı deprem geldiğini açıkladı.

16.50 NTV'ye konuşan gazeteci Ferit Binzet: "Şu anda Adıyaman'da inanılmaz bir yağmur var. Sarsıntılardan kaynaklı çok yıkım var. Bulvar üzerindeki her üç binadan ikisi yıkılmış vaziyette. Kurtarma çalışmaları da yapılamıyor. Şehir merkezine girmek imkansız durumda.

7-8 katlı binaların hepsi çökmüş vaziyette. Herkes çöken evinin başında yardım bekliyor. İçme suyu yok. Akaryakıt 100 liralık satılıyor, herkese yetsin diye.

Bir Sahra Hastanesi kuruldu ama araç gereç hiçbir şey yok. Vatandaşlar arabalarıyla yaraları getirmeye çalışıyor ama bir şey yapamıyorsun, malzeme yok. Yolları kapalı oluşu, ulaşım her şey... Hayat durdu. Sarsıntılar hala devam ediyor. Her evin şu anda yakınlarını kaybettiğini söyleyebiliriz.

Gaziantep, Urfa ve Malatya'nın arasındayız. Tam sıkışmış bir bölgedeyiz. Ulaşım da zor ama suya ihityaç var. Isınma da çözülmeli. Akaryakıt gerekli. Yolların açılması lazım. Bir şekilde duyurmak lazım. El birliğiyle koşturmamız lazım."

16.40 Deprem Risk Azaltma Genel Müdür Yardımcısı Orhan Tatar: Şu ana kadar 1121 vatandaşımızı kaybettik, yaralı sayımız 7 bin 634, 2bin 834 yıkık binamız var.

16.04 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Vatandaşlar kesinlikle hasarlı binalara girmemeli.

15.41 AFAD: Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde 7,7; Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında; bölgede toplam 9 bin 698 arama kurtarma personeli ve 316 araç görevlendirilmiştir. An itibarıyla toplam 2 bin 824 binanın yıkıldığı ihbarı alınmıştır. SAKOM’dan alınan bilgilere göre, an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te bin 1014 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 7 bin 3 vatandaşımız yaralanmıştır.

Bölgeye toplam 300.000 battaniye, 19.772 çadır, 24.172 yatak, 47.176 yastık-çarşaf seti ve 1.106 mutfak seti sevk edilmiştir. Bölgedeki beslenme ihtiyaçları için toplam 76 ikram aracı, 14 mobil mutfak, 4 mobil aşevi, 4 sahra mutfak ve 2 mobil fırın yönlendirilmiştir.

15.13 - AFAD: Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde 5.1 büyüklüğünde 7 km derinliğinde deprem meydana geldi.

15.00 - AFAD: Şu ana kadar 105 artçı deprem söz konusu. 2824 yıkılan bina ihbarı alındı. Hem havadan hem karadan deprem bölgesine sevkiyat var. Hayatını kaybeden vatandaş sayısı bin 14.

AFAD: KIYILARIMIZI ETKİLEYECEK BİR TSUNAMİ TEHLİKESİ YOK

14.50 - AFAD: Bugün Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz'de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır.

14.43 - CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: Yaklaşık 174 araç 818 personelle deprem bölgesine destek sağlıyoruz. Bu yardımların arasında 45 arama kurtarma aracı, itfaiye ve sağlık araçları, iş makineleri, gıda, ısınma ve kıyafet destekleri bulunmaktadır. Ayrıca 8 mobil mutfak ve yemek TIR'ı da bölgeye gönderilmiştir."

14.25 - İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: 7 uçakla 1093 personel deprem bölgesine hareket etti.

14.15 - Mersin'de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Maraş'taki depremin santral bölgesinde 3 büyüklüğünde hissedildiğini belirterek "Uzmanlarımız sahamızda bulunan bina, ekipman ve vinçlerde bir hasar tespit etmemiştir. Sahada inşaat ve montaj çalışmaları devam etmektedir" dedi.

14.07 - Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş Havalimanları uçuşlara kapatıldı.

İKİNCİ DEPREM

13.24 - Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, AFAD tarafından büyüklüğü 7.5 olarak açıklanan bir deprem daha meydana geldi. Sarsıntı Ankara, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Konya'da da hissedildi.

Detaylar için tıklayın:

MECLİS GENEL KURUL ÇALIŞMALARINA BİR HAFTA ARA

13.30 - AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis Genel Kurul çalışmalarına 1 hafta ara verildiğini açıkladı. Elitaş, "TBMM görevinin başındadır. Büyük deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Meclis'te tüm siyasi partilerle anlaşarak Meclis Genel Kurul çalışmalarına 1 hafta ara veriyoruz" dedi.

ERDOĞAN: HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 912'YE YÜKSELDİ

13.05 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremde 912 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 5 bin 385 kişinin yaralandığını duyurdu.

AFAD Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde yıkılan binaların altında kalan vatandaşlarımızı kurtarma faaliyeti kesintisiz şekilde sürüyor. Depremin yaşandığı andan itibaren gerek bölgeyle, gerek Ankara'daki arkadaşlarımızla temasa geçerek yakından bilgi aldık. Bakanlarımız deprem bölgesindeki şehirlere giderek çalışmaları yerinde koordine etmeye başladılar.

Şu ana kadar 912 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470'i bulmuştur. Pek çok binada çalışmalar sürdüğü için ölü ve yaralı rakamının nereye kadar yükseleceğini bilemiyoruz."

BAKAN DÖNMEZ: BÖLGEDE KESİNTİLER YAŞANABİLİR

13.00 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, depremin bölgedeki enerji iletişim ve dağıtım hatlarına da zarar verdiğini belirterek yurttaşları kesintiler yaşanabileceği konusunda uyardı.

12.57 - AFAD, depremin büyüklüğünü 7.7 olarak revize etti.

DEFNE BELEDİYE BAŞKANI: HALA GÖÇÜK ALTINDA KALANLAR VAR

12.20 - TELE1'e konuşan Hatay Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, hala göçük altında kalan vatandaşların olduğunu söyledi:

"Bir sürü binamız kullanılamaz halde. Havada yağmurlu, elektrik de kesik doğal gaz da kesik. Çok kötü durumdayız. Şu an Defne'yi geziyorum çok ciddi anlamda göçük var bir sürü bina da kullanılamaz halde. Barınma sorunumuz var. Ciddi anlamda hava soğuk, battaniye temin etmeye çalışıyoruz 30 bin nüfuslu bir mahallede zayiatsız tek bir bina görmedim."

Güzel, şu an sadece lojistik destek sağlayabildiklerini profesyonel ekibe ihtiyacı olduklarını dile getirdi.

AFAD'ın bölgeye ulaştığını ifade eden Güzel organizasyon anlamında desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

12.00 - Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü: Bu gece yaşadığımız sarsıcı depremde; ilk yapılan tespitlerde bakanlığımız bünyesindeki yurtlarda herhangi bir yıkım meydana gelmediği, enkaz altında kalan herhangi bir gencimizin bulunmadığı tespit edilmiştir. Hasarlı olan binalara ilişkin tespit çalışmaları devam etmektedir.

BAKAN AKAR: MAALESEF 3 ŞEHİDİMİZ VAR

11.50 - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz.

Sağlık ve arama kurtarma ekiplerini, araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. Uçaklarımızın hazırlık durumunu en yüksek seviyeye çıkardık.

SPOR ORGANİZASYONLARI ERTELENDİ

11.40 - Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Ülkemizde yapılacak tüm ulusal spor organizasyonları ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştur.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ CEZAEVLERİNDE SON DURUM

11.35 - Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada deprem bölgesindeki cezaevlerinde hayatını kaybeden veya yaralanan hükümlü olmadığı belirtildi. Bu kişilerin aileleriyle görüşmeleri için kolaylık sağlandığı ifade edildi.

EĞİTİM - ÖĞRETİME İKİ HAFTA ARA

11.34 - YÖK, depremden etkilenen 10 ilde yükseköğretim kurumlarında ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verildiğini bildirdi.

11.20 - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara veriyoruz

VIDEO: Enkaz altında kalan akrabaları için canlı yayında yardım istedi

11.08 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

11.00 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye ile tam dayanışmadayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla temastayım. NATO müttefikleri şu anda destek için seferber olmuş durumda.

FOTOĞRAF: İstanbul'dan deprem bölgesine askerler gönderildi.

10 ili vuran deprem: 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 yaralı var - Resim : 3

MALATYA'DA TARİHİ CAMİ, ADIYAMAN'DA BELEDİYE BAŞKANLIĞI BİNASI YIKILDI

10.30 Malatya’da, Hamidiye Mahallesi Cezmi Kartay Caddesi’nde bulunan tarihi Yeni Cami de yıkıldı. Caminin çöktüğü, ayakta sadece duvarlarının bir bölümünün kaldığı görüldü. Yeni Cami, Malatya’nın ‘Büyük Zelzele’ diye adlandırdıkları 3 Mart 1894’te meydana gelen depremde yıkılan Hacı Yusuf Camii’nin yerine yapılmış ve inşaatı 1913’te tamamlanmıştı.

Cami 14 Mart 1964’te meydana gelen depremde de zarar görmüş ve yeniden onarılmıştı.

10.25 - Adıyaman'da Belediye Başkanlığı binasının yıkıldığı öğrenildi.

09.56 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: "Kahramanmaraş'ta Süleyman Soylu, Hatay'da Vahit Kirişçi, Hulusi Akar, Adıyaman'da Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır'da Bekir Bozdağ, Şanlıurfa'da Nureddin Nebati, Adana'da Fatih Dönmez görevlendirildi.

İL İL KAYIPLARI AÇIKLADI

İlk etapta Maraş'ta 70 vatandaşımızı kaybettik. Yıkılan bina sayımız 300. Hatay'da 4 vefatımız var, 7 yaralımız var. Osmaniye'de 20 kaybımız, 200 yaralımız var. Adıyaman'da 13 kaybımız var, 22 yaralımız var. Diyarbakır'da 14 kaybımız, 226 yaralımız var. Urfa'da 18 kaybımız, 200 yaralımız var. Antep'de 80 kaybımız var. Kilis'te 8 kaybımız var. Adana'da 10 kaybımız, 118 yaralımız var. Malatya'da 47 kaybımız, 550 yaralımız var. Toplam 284 vefatımız, 2 bin 323 yaralımız var.

'HATAY HAVALİMANI'NDA SORUN VAR'

Hatay Havalimanı’nda bir sorun var, uçuşa kapalı durumda; Maraş ve Antep’i sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş illeri ile Pazarcık, İslahiye, Reyhanlı ve Hassa ilçelerine doğalgaz akışı durduruldu. Okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız hamdolsun sapasağlam yerinde."

Oktay ayrıca deprem bölgesinde okulların bir hafta tatil edildiğini duyurdu.

Fotoğraf: Deprem sonrası Hatay-Reyhanlı yolu.

10 ili vuran deprem: 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 yaralı var - Resim : 5

09.25 - Hatay Valisi Rahmi Doğan: İskenderun ve Antakya'da devlet hastaneleri yıkıldı.

09.10 - Kilis Valiliği: Musabeyli ilçesinde 4 can kaybı, 10 yaralı var.

09.00 - BOTAŞ: Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, Islahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine tedbir amaçlı doğal gaz akışı durduruldu.

TAYYAR: ALLAH RIZASI İÇİN DUALARINIZI ESİRGEMEYİN

08.54 - AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Şamil Tayyar: Acımız çok büyük. Yüreğimiz yanıyor. Doğup büyüdüğüm Nurdağı/İslahiye tanınmaz halde. Süleyman Soylu ile de görüştüm. Her bölgeye ulaşmaya çalışıyorlar. Biliyorum, yollar çöktü, yardımlar aksıyor. Allah rızası için acil yardım Dualarınızı esirgemeyin.

08.41 - Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: 29 kişi hayatını kaybetti, 19 bina yıkıldı.

08.25 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, valilerle görüşmelerinde depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

VIDEO: Hatay'da enkaz altındaki çocuk kurtarıldı.

08.21 - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremle ilgili, ABD'nin gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

07.58 - Gaziantep Valisi Davut Gül: Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu.

AFAD: TOPLAM CAN KAYBI 76

07.45 - AFAD, merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı.

07.30 - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler.

VALİLERİN YERİ DEĞİŞTİ

07.20 - Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirildi.

BELEDİYELERDEN DEPREM BÖLGESİNE DESTEK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başta olmak üzere birçok belediye, arama kurtarma ekipleri ve temel ihtiyaç malzemeleri olmak üzere deprem bölgesine destek gönderdi.

GSM OPERATÖRLERİNİN KAPASİTELERİ ARTIRILDI

07.15 - İletişim Başkanlığı: Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem dolayısıyla bölge halkının mağdur olmaması için tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatlarını açacak ve internet hizmeti sağlayacaktır.

07.12 - AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar: Oldukça sığ bir deprem ve geniş bir coğrafyada hissedildi. Şu ana kadar en büyük artçı sarsıntının büyüklüğü 6.6.

07.10 - Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su: Depremde 6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı.

MALATYA'DA 23 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

07.05 - Malatya Valisi Hulusi Şahin: Depremde şu ana kadar 23 kişi hayatını kaybetti, 420 kişi yaralandı, 140 bina yıkıldı.

06.58 - Adana ve Mersin valilikleri, eğitime bir gün ara verildiğini duyurdu.

06.51 - Milli Savunma Bakanlığı: Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Millî Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.

URFA VE MALATYA'DA CAN KAYBI

06.35 - Malatya Valisi Hulusi Şahin: İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100'ü aşkın yaralı var, 3 kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

06.19 - Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan: Şu an 15 vatandaşımız vefat etti, 30 vatandaşımız da yaralı.

06.15 - Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık: Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz.

06.10 - Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar: Biri 17, diğeri 14 katlı olmak üzere ilk belirlemelere göre 3 apartman tamamen yıkıldı. Ekipler buraya gelemiyor. Lütfen vatandaşlarımız yolları boşaltsın.

EN BÜYÜĞÜ 6.6 OLAN 22 ARTÇI MEYDANA GELDİ

06.00 - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Valilerimiz görevlerinin başında. Şu anda Türkiye'nin birçok noktasından arama kurtarma ekipleri sevk ediliyor. Birinci önceliğimiz insanlarımızın enkaz altından kurtarılmaları. Cep telefonları konusunda mümkün olduğunca bütün Türkiye'de vatandaşlarımızdan tek bir istediğimiz var cep telefonlarını deprem bölgeleri dışında kullanmamaları, hatları meşgul etmemeleri.

Şu anda kargo uçaklarımız sevkiyata hazır. Maalesef hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Vatandaşlarımızın bulunduğu yerlerde araçları hareket ettirmemeleri önem taşımaktadır. Önceliğimiz, enkaz altından kurtarılmaları ve hastaneye sevk edilmeleridir. 22 artçı deprem oldu en büyüğü 6,6. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemeleri. Bütün ekiplerle beraber gidiyoruz.

05.55 - AFAD'dan yapılan açıklamada, "7,4 Büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 5 artçı deprem meydana gelmiştir. Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedilmiştir. Depremin seviyesi 4️. seviye olarak belirlenmiş olup; Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında illerimizde ve Başkanlık AFAD Merkezi’nde tüm afet grupları toplanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

OSMANİYE'DE 5 CAN KAYBI

05.50 - Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz: 34 bina yıkıldı, 7 kişi hayatını kaybetti.

05.40 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Kahramanmaraş depreminin ardından çalışmaları AFAD Koordinasyon Merkezinde koordine ediyor.

05.38 - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dördüncü seviye alarmı devreye soktuklarını duyurdu. Bunun uluslararası yardımı da içeren bir alarm olduğunu vurgulayan Soylu, "En yüksek seviyede alarmı verdik" dedi.

6'nın üzerinde altı artçı deprem meydana geldiğini aktarırken "Şu an can kaybı noktasında açıklama yapmamız mümkün değil. Bakan arkadaşlarımızla birlikte hepimiz depremin etkilediği illere gidiyoruz" ifadesini kullandı:

"Cep telefonları deprem bölgeleri dışında kullanılmamalı. Şu ana kadar en büyüğü 6,6 olmak üzere 22 artçı deprem oldu. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemeli."

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

05.34 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı ilk açıklamada ilgili tüm birimlerin AFAD koordinasyonunda teyakkuz halinde olduğunu duyurdu:

"Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.

Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

05.27 - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: Geçmiş olsun. Tüm ekiplerimizle teyakkuz halindeyiz. Kriz masamız toplanıyor. Sizlerden ricam gereksiz yere trafiğe çıkıp gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlarımıza engel olmayın. Lütfen temel ihtiyaçlarınızı alıp toplanma alanlarına geçin.

10 ili vuran deprem: 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 yaralı var - Resim : 10

'ÇOK BÜYÜK BİR YIKIM VAR'

05.25 - Kızılay Başkanı Kerem Kınık: 7-8 vilayetimizde ciddi hasar var. Artçıları da güçlü ve şiddetli olacaktır. Binalara eşya almak için girmesinler. Yapmamız gereken şey hasar olan binaları terk etmek. Çok büyük bir yıkım var. Mobil tırlar, aşevleri, ekiplerimiz bölgeye intikal halinde.

05.22 - Elazığ Valisi Ömer Toraman: Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7.4 şiddetindeki depremi Elazığ’da da hissettik. Şu an itibariyle olumsuz bir ihbar almadık. Taramalarımız devam ediyor. Çok geçmiş olsun.

YARDIM ÇAĞRILARI

04.50 - Depremin ardından birçok kentte yurttaşlar yardım çağrısı yaparken, deprem bölgesinden ilk görüntüler gelmeye başladı. Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yıkılan bina haberleri gelirken, çok sayıda yurttaş yardım çağrısında bulunuyor. Malatya'da bulunan Avşar Otel'in yıkıldığı da gelen bilgiler arasında.

04.42 - Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan: Deprem oldu lütfen güvenli yerlere geçelim. Maalesef yıkılan binalarımız var. Rabbim korusun.

Etiketler
Deprem Kahramanmaraş Şiddet