Emekli Korgeneral Vural Avar'ın cezaevindeki ölümü: 'Daha kaç kişi ölecek, tabutla mı çıkarılmaları gerekiyor?'

Gazeteci Saygı Öztürk, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan 85 yaşındaki emekli Korgeneral Vural Avar'ın ölümüyle sonuçlanan süreci anlattı: "Daha kaç kişi öldükten sonra Anayasa Mahkemesi cezaevindeki komutanlar için karar verecek?"

Emekli Korgeneral Vural Avar'ın cezaevindeki ölümü: 'Daha kaç kişi ölecek, tabutla mı çıkarılmaları gerekiyor?'

FETÖ'cü savcı tarafından başlatılan, AKP'ye bağlı yargı tarafından devam ettirilen 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan emekli Korgeneral Vural Avar, dün Sincan F Tipi Cezaevi'nde hayatını kaybetti.

Emekli generaller Erol Özkasnak ve Hakkı Kılınç ile aynı odayı paylaşan 85 yaşındaki Avar’ın uzun süredir demans hastası olduğu biliniyordu.

Nerede olduğunu bilmeyen, ilaçlarını almayan, agresif hareketlerde bulunduğu belirtilen emekli korgeneralin kısa süre önce de kaburgası kırılmıştı.

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, 'Haksızlığı duyurmak için kendini feda etti' başlıklı yazısında yaşananları anlattı.

'UYANDIRMAYA ÇALIŞTILAR'

"(...) Cezaevinin yataklarının bulunduğu odaya 19 basamakla çıkılıyor. Bugün, komutanların bir çoğunun odaya çıkacak güçleri bile yok. Odada üç yatak, üç çelik dolap var. Dün sabah Vural Avar uyanmadı. Oda arkadaşı Erol Özkasnak, Avar uyanmayınca uyandırmaya çalıştı.

Durum, Cezaevi yönetimine bildirildi. Yapılan otopside, gece saat 03.30 civarında vefat ettiği belirtildi. Ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılan 19 Ağustos 2021'de cezaevine konulan 14 komutandan birisiydi. Cezaevine ikinci kez konuluşunun 489'ncu gününde vefat haberi geldi. İlk gözaltına alındığı 28 Mayıs 2012 tarihinden 7 Kasım 2013 tarihine kadar da tutuklu kalmıştı.

'BAZI GÜNLER MUSLUĞUN ALTINA GEÇİP BİR SAATE YAKIN KALIYORDU'

Demans hastalığına rağmen ilaç almıyor, yemek yemiyor, nerede olduğunu bilmiyordu. Bazı günler musluğun altına geçip bir saate yakın soğuk suyun altında kalıyordu. Kısa süre önce banyoda düşmüş, kaburga kemikleri kırılmıştı. Avukatı Ümit Kara, Avar'ın o zaman hastaneye götürüldüğünü, ancak kendisine cezaevinde kalabileceği raporu verildiğini belirtti. Avar'ın ölüm raporu bugün çıkacak. (...)"

Hükümlü ailelerinin yargılamadaki hak ihlallerini gerekçe gösterip Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurduğunu, ancak başvurunun üzerinden bir yıldan fazla geçmesine rağmen incelemeye bile alınmadığını dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:

"Mahkeme, bu yaşlı-başlı insanların dosyalarını, avukatların, ailelerinin defalarca başvurmasına rağmen bir türlü ele almadı. Hükümlüler arasında 91 yaşında olan eski Hava kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi de bulunuyor. Bunların cezaevinden tabutla çıkarılması mı gerekiyor? Ne yapmış bu insanlar ömür boyu hapis cezasına çarptırılmaları için?

'DAHA KAÇ KİŞİ ÖLDÜKTEN SONRA KARAR VERİLECEK?'

Bununla kalınmıyor, davaları bozulan ve yargılamaları yeniden başlayan 15 emekli asker ile eski YÖK Başkanı Prof.Dr. Kemal Gürüz'ün yargılamasına 20 Mart 2023'de devam edilecek. Bu davada yargılanan emekli Korgeneral İzzettin İyigün de kısa süre önce vefat etti. Daha kaç kişi öldükten sonra Anayasa Mahkemesi cezaevindeki komutanlar için karar verecek?"

'BELKİ DE SESLERİNİ DUYURMAK İÇİN KENDİNİ FEDA ETTİ'

Öztürk, son olarak yine aynı davada yargılanan emekli Tuğgeneral Metin Yüksel'in Avar'ı çok yakından tanıdığını, kendisine şunları söylediğini aktardı:

“28 Şubat davası konusunda her şeyi en az yargılanan bizler kadar biliyorsunuz. Bu nedenle tekraren sizi meşgul etmek istemiyorum. 2012-2013 yıllarında Sincan Cezaevi'nde tutuklu olarak yargılanan bizler tahliye edildikten sonra yargılanmaya devam edildik. 14 komutanımız ve arkadaşımız müebbet hüküm aldı. Bunlardan üçü ağır sağlık durumu nedeniyle evlerinde tedavi edilebilmeleri için salıverildi. Belki de Vural Avar paşa zindandan seslerini duyurmak için kendini feda etti. O müebbet hapsinin gereğine ulaştı.

Hapsin gerekçesi nedir? Islah etmek. 85-91 yaşındaki insanı bu suretle nasıl ıslah etmeyi umuyorsunuz? 70'li yaşlardaki (Burada bazı isimler sıralıyor) mahkumları yaş durumundan tahliye eden adalet, 91 yaşındaki, bu ülkeye kanıyla, teriyle hizmet etmiş komutanların zindanda ölümünden ne medet umar?”

10 KİŞİ KALDI

28 Şubat davasıyla ilgili 14 kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış; bunlardan Çevik Bir, Çetin Saner, Aydan Erol rahatsızlıkları nedeniyle tahliye edilmişlerdi. Avar’ın ölümüyle cezaevinde 28 Şubat hükümlülerinden 10 kişi kaldı.

Etiketler
28 Şubat Emekli Cezaevi Hapis cezası