Depremde çadır satmışlardı: Kızılay'dan kan fiyatlarına zam

Depremde çadır satması ile gündeme gelen Kızılay, 23 Mart itibarıyla 502 TL olan bir torba kanı 980 TL yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Kızılay’ın kan üzerinden yaptığı fiyat artışlarını eleştirdi.

Depremde çadır satmışlardı: Kızılay'dan kan fiyatlarına zam

Depremde çadır satması ile gündeme gelen Kızılay, torba kan fiyatlarına zam yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Kızılay’ın kan üzerinden yaptığı fiyat artışlarını eleştirdi.

Gamze Akkuş İlgezdi, “155 yıllık devlet kurumu Kızılay halktan bedava aldığı kanı KDV’si sıfır ürün olarak hastanelere satıyor. Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın ‘SGK’ya verdiğimiz kandan zarar ediyoruz’ açıklamaları insan hayatına bakış açılarının ve Kızılay’ın kurumsal kimliğinden ne kadar uzaklaştığının kanıtıdır. Skandallarına yeni skandallar ekleyen Kızılay, kan saklama koşullarını bahane ederek yüzde yüze yakın bir zamla bir torba kanın fiyatını 502 TL’den 980’e çıkararak Sosyal Güvenlik Kurumu’na büyük bir maddi külfet yüklüyor. Bu durum kabul edilemez. Depremin açtığı yaralar henüz sarılamamışken yapılan bu hamle vicdansızlıktır” dedi.

BİR TORBA KAN FİYATI 502 TL’DEN 980 TL’YE ÇIKTI

Türkiye’deki ulusal kan sağlayıcı, temin edici tek kurum Kızılay’ın kan bankasında sadece 3 günlük kan stoku kaldığı iddiaları tazeliğini korurken şimdi ise Kızılay’ın SGK üzerinden bir torba kan fiyatına yüzde yüze yakın zam yaptığı ortaya çıktı. Kızılay’ın “kan satmıyoruz” açıklamasıyla kan satışlarını yalanlamıştı. CHP’li İlgezdi, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

İlgezdi, “Özel Hastanelerde tedavi gören hastalarımız, sağlık hizmetlerine ücretli erişebildiği için kanı da ücretli bir şekilde almış oluyorlar. Devlet hastanelerinde ise vatandaşın cebinden kan parası çıkmadığını iddia eden Kızılay bir şeyi atlıyor veya görmezden geliyor. 502 TL olan bir torba kanın parasını 980 TL yapan Kızılay, bu parayı SGK’dan yani devletten tahsis ederek yine vatandaşın cebinden çıkarmış oluyor. Devlet kurumları vatandaşın vergileriyle dönmüyor mu? Bunu sokaktan geçen bir çocuğa dahi sorsanız bilecekken Kızılay yetkilileri bunu bilmiyor mu? Kısacası Kızılay dolaylı yollardan da olsa kanın ücretini yine vatandaşın cebinden çıkarmanın yolunu bulmuş” dedi.

Depremde çadır satmışlardı: Kızılay'dan kan fiyatlarına zam - Resim : 1

KIZILAY’DAN İDDİALARA YANIT

Kızılay’ın kan ücretlerine zam yaptığına ilişkin iddiaların ardından kurumdan yazılı bir açıklama yapılarak, “Bir milletvekilinin iddialarına dayandırılan haber tamamıyla gerçek dışıdır.” denildi.

Kızılay Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, kurumun yürütmekte olduğu kan bankacılığı faaliyeti için belirli maliyetlere ve giderlere ‘katlandığı’ belirtilerek, “Türk Kızılay’ın KAN VE KAN BİLEŞENLERİ KONUSUNDA ÜCRET BELİRLEME DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. Yukarıda bahsedilen maliyetler SGK tarafından karşılanmaktadır. Bu tutarın belirlenmesi ise Sosyal Güvenlik Kurumunca toplanan Fiyat Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılmaktadır. Belirlenen tutar Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUY) “Tanıya dayalı işlemlerin kapsamı” başlığından karşılanmaktadır. Bu komisyon tarafından Türk Kızılay’dan maliyet verisi istenmemektedir.

SGK tarafından belirlenen tutar, Türk Kızılay tarafından gerçekleştirilen Kan Hizmet Maliyetini karşılamakta yetersiz kalmakta ve bu durum Türk Kızılay tarafından sübvanse edilmektedir. Kan hizmetlerine SGK tarafından hastaneler üzerinden yapılan ödeme tamamen kan bankacılığı faaliyetlerinde kullanılmaktadır.

Sistemin sürdürülebilirliği Sağlık Bakanlığı’nın uhdesinde olup düzenlemelere ilişkin Türk Kızılay’ın herhangi bir karar verici etkisi bulunmamaktadır.” denildi.

Kızılay’ın kan sattığı yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığı ileri sürülen açıklamada, haberdeki Kızılay tarafından kesilmiş faturaya ilişkin bir açıklama yapılmaması dikkat çekti.

Etiketler
Kızılay Deprem İstanbul CHP Gamze Akkuş İlgezdi