Amasra maden faciasında yeni ayrıntılar ortaya çıktı

Amasra’da 42 işçiye mezar olan maden ocağının 2021 yılının başından katliamın yaşandığı ekim ayına kadar 10 kez denetlendiği bildirildi. TTK Genel Müdür Yardımcısı Kiraz, denetim sonuçlarını ise açıklamadı.

Amasra maden faciasında yeni ayrıntılar ortaya çıktı

Bartın’ın Amasra ilçesinde 42 işçinin yaşamını yitirmesine yol açan maden faciasının ardından kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, tartışmalı bir ortamda çalışmalarını sürdürdü. Soma faciasının yaşandığı dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Taner Yıldız’ın başkanlığında oluşturulan komisyonda, muhalefet milletvekilleri ile iktidar temsilcileri sık sık karşı karşıya geldi. Önceki toplantıda Komisyon Başkanı Yıldız’ın tutumu nedeniyle yeteri kadar dinlenemeyen kamu kurumu temsilcilerinin tekrar davet edildiği toplantıda, facianın yaşandığı maden ocağına ait işçi kadrosu ve denetim konuları gündeme geldi.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, komisyona ikinci kez katılan Türkiye Taş Kömürü (TTK) Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, geçen yıl Amasra’nın altı kez denetlendiğini iddia etti. Kiraz, bu yıl ise son olarak faciadan bir ay önce olmak üzere dört ayrı denetim gerçekleştirdiklerini kaydetti. TTK Genel Müdür Yardımcısı Kiraz, denetimlerin içeriği hakkında ise bir bilgi paylaşmadı. Kiraz konuyla ilgili, “Kurumumuz İş Sağlığı ve Daire Başkanlığı’na bağlı Denetim Baş Mühendisliği teknik elamanları tarafından iç yönergemizde altı ayda bir denetleme yapılacağı ifade edilmiştir. Denetim birimimiz yaklaşık iki aylık periyotlarla denetim yapmaktadır. Amasra müessesesinde ise 2021 yılında altı, 2022 yılında dört denetim gerçekleşmiştir. Denetimlere ait kayıtlarımız tutulmaktadır, ilgili makamlara da sunulmuştur. 2, 5, 7 ve 9’uncu aylarda denetim yapılmıştır” demekle yetindi.

KADRO DÜŞÜRÜLDÜ

Amasra maden ocağının işçi kadrosu da toplantının bir diğer konu başlığı oldu. Daha önce Amasra için toplam 14 bin kadro açıldığını ifade eden TTK Genel Müdür Yardımcısı Kiraz, işçi açığının bulunmadığını, aksine kadro düşürmek için çalışma yapıldığını öne sürdü. Kiraz, “Yeraltı 11 bin 500, yerüstü 2 bin 500 olan toplam 14 bin kadro, yeni haliyle yeraltı için 8 bin 750, yerüstü için 2 bin ve toplamda 10 bin 750 olarak önerilmiştir” dedi.

AYNI ANDA İKİ TOPLANTI

TBMM Araştırma Komisyonu’nda, görüşme takvimi iktidar ve muhalefeti karşı karşıya getirdi. Muhalefet milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesinin de görüşüldüğünü anımsatarak, iki toplantıyı aynı saate denk getiren Komisyon Başkanı Taner Yıldız’a tepki gösterdi. Yıldız ise bu eleştirileri dikkate almayarak milletvekillerinin konuşmalarını yarıda kesti. Yıldız, “Uzman arkadaşlarımız iki toplantıya da katıldı” diyerek muhalefetin eleştirilerine karşı çıktı.

‘SİGORTA YAPILMADI’ İDDİASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Komisyon’da Amasra'daki maden faciasına ilişkin yeni bir bilgiyi paylaştı. Akın, şunları söyledi:

"Bugün çok ciddi bir iddiayı gündeme getireceğim. Soma faciasından sonra tüm madenlerin özel sigorta kapsamına alınması zorunlu hale getirildi. Facianın yaşandığı Amasra’da da ağustos ayının sonu eylül ayının başı gibi özel sigorta için 3 kişilik heyet madene iniyor. Tahkimatla madende ciddi sorunlar olduğunu ve bu sorunların 45 gün içerisinde çözülmesini talep ediyorlar. Madende sorun tespit edildiği için sigorta yapılmıyor ve mevzuata göre sigorta olmadan madenin çalışması yasak. Siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediyor. Bu sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor. Facianın ardından sigorta yetkilileri çağırılıyor ve bu olay sümen altı ediliyor. Bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderilmiştir. Bize gelen bilgilerde Türkiye Taş Kömürleri’nin diğer dört madende de facia yaşanabilir sorumluluk yükümlük sizin üzerinize" diye konuştu.

Etiketler
Bartın maden patlaması Amasra Maden