Alevi kurumları yasağa rağmen Maraş Katliamı'nın bölgesine yürüdü

Alevi kurumları, 44 yıl önce Maraş Katliamı’nın yaşandığı bölgeye yürüdü. Burada yapılan açıklamada, bir kez daha "Katliamla yüzleşilsin" çağrısı yapıldı.

Alevi kurumları yasağa rağmen Maraş Katliamı'nın bölgesine yürüdü

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAVK), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Maraş'ta 44 yıl önce katledilenleri anmak için bir araya geldi.

Anmaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Orhan Sarıbal, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ve parti temsilcileri de katıldı.

YASAĞA RAĞMEN YÜRÜDÜLER

Maraş Valiliğinin “Kamu düzeni” gerekçesiyle getirdiği yasağa karşı Alevi kurumlarının çağrısıyla toplanan onlarca kişi, katliamın gerçekleştiği Yörük Selim Mahallesi’ne yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "Maraş'ı unutma unutturma" sloganı atıldı.

Yürüyüşün ardından katliamın gerçekleştiği Yürükselim Mahallesi’ne ulaşan kitle, polis ablukasına alınan Erenler Cemevi'ne 3 farklı polis kontrol noktasından geçtikten sonra ulaşabildi. Erenler Cemevi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, katliamda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Anmanın açılış gülbengini Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz okudu. Ardından hayatını kaybedenlerin anısına karanfiller bırakıldı.

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, 44 yıl önce bir darbenin alt yapısını oluşturmak için katliam yapıldığını söyledi. Katliamın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılmadığını ekleyen Toğrul, "Yüzleşme sağlanamadığı için bugün hâlâ katliamlar devam ediyor. Burada halen Kürtler, Aleviler yerinden edilmeye çalışılıyor. Pazarcık'ta tarım alanları yok ediliyor, Maraş'ın çöpü oraya dökülüyor, çimento fabrikası kuruluyor. Bunlar tesadüf değil. Bunlar göç ettirmek için yapılıyor. Dün Fransa'da yaşamını yitirenleri de anmak istiyorum. Hepimiz, kendimiz olarak bu topraklarda yaşamak istiyoruz. Alevilik kültür değil, inançtır. İnancımızı inkar edip torba yasa içerisine koydular. Eşit, adil, özgür bir toplum istiyoruz. Sahipsiz değiliz, örgütlü bir yapıdayız" diye konuştu.

“MARAŞ'IN BELGELERİNİ AÇIKLAYIN”

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal ise, "Unutalım istiyorlar. Ama acımızı derinleştiriyorlar. Bugün bu yasakları koyanların vicdanı yoktur. İnsanlık çökmüş demektir. Biz ısrarla barış, özgürlük olsun katliamlar yaşanmasın istiyoruz. İnsanlık katledildi burada. Bir çürümüşlük var. İktidar korkuyor. Yan yana gelmemizi istemiyor. Maraş'ın bütün belgelerini açıklayın. O günün siyasileri MİT, CIA kimler var o katliamın içinde ortaya çıksın. Hâlâ insanlar bugün cenazelerine ulaşabilmiş değil. Yan yana gelirsek her şeyi çözeriz. Eşit yurttaşlığı birlikte getireceğiz. Organize kötülüğe karşı dayanışmaya ihtiyacımız var" dedi.

“ASLA DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ”

AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, acılarının hesabı sorulana kadar dinmeyeceğini dile getirdi.

Alevi kurumları adına ortak açıklamayı AKD Genel Başkanı İsmet Kurt yaptı.

Anma programının ardından Pazarcık ilçesine bağlı Yolboyu Köyü mezarlığı ziyaret edilerek, katliam sırasında hayatını kaybedenler anıldı.

Etiketler
Alevi Ağrı