AKP için 'uyuşturucu raporu' hazırlamıştı: 'Göz boyadılar'

AKP'deyken 'uyuşturucu raporu' hazırlayan avukat Cevdet Nasıranlı, 2012 yılındaki uyarılarına rağmen gerekli adımların atılmadığını söyledi, "Baronlar Türkiye’de cirit atar hale geldi" dedi.

AKP için 'uyuşturucu raporu' hazırlamıştı: 'Göz boyadılar'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'cari açığı kapatmak için uyuşturucu ticaretine göz yumulduğuna' dair açıklamasıyla başlayan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ise buna karşılık birtakım 'FETÖ' imalarında bulunup haftada 5 bin uyuşturucu satıcısının yakalandığını söylemesiyle boyutlanan tartışma sürüyor.

Konuyla ilgili son yorum, AKP'nin 2012 yılında Diyarbakır merkezli 'uyuşturucuyla mücadele raporu' hazırlattığı avukat Cevdet Nasıranlı'dan geldi.

Ocak 2022’de iktidar partisinden CHP’ye geçen, CHP Doğu Masası Danışma Kurulu üyesi olan Nasıranlı, "Bugünkü tablo o gün atılmayan adımların eseri" dedi.

'GÖSTERMELİK BİRKAÇ ADIM ATILDI, SONUCA YÖNELİK ÇALIŞMA YAPILMADI'

2012 yılında, o dönem AKP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı olan Nasıranlı’nın öncülüğünde kent genelini kapsayan 'Uyuşturucu ile Mücadele' raporu hazırlandı. Daha sonraki süreçte iktidar partisinin bu alanda ilan ettiği uyuşturucuyla mücadele programının ilk araştırması olan bu raporun hazırlanma sürecinde komisyon başkanı Nasıranlı olurken, çok sayıda akademisyen ve dernek temsilcisi de rapora katkı sundu.

Adliyelerde küçük yaştaki çocukların uyuşturucu kullanımı nedeniyle denetimli serbestliğe tabi tutulduğunu görmesinin ardından araştırmalarına başladığını, AKP Genel Merkezi’ne durumu ilettiğini ve bu konu hakkında bir çalışma başlattıklarını belirten Nasıranlı, bu dönem yaptıkları saha çalışmalarıyla çocukların madde kullanımına başlama yaşının 11’e kadar düştüğünü tespit ettiklerini ifade ederek bu dönemi şu sözlerle anlattı:

"Bu çalışma kapsamında saha ve anket çalışması yaptık. 17 kamu kurum ve kuruluşundan veriler topladık. Hatta jandarma ve polisin kırsal ve merkezdeki alışverişinde bir kopukluk olduğunu gördük buna da vurgu yaptık. Bunun gibi işleyişle ilgili bir sürü hatayı gözler önüne serdik. Beş bakanlığın ortak çalışması gereken bir çalışma sistemi olması gerektiğini ve bunun bir eylem planı halinde bütün Türkiye’ye uygulanması gerektiğini ifade ettik. Bu raporun ardından Başbakanlık düzeyinde komisyon oluşturuldu ve bizim raporumuzun üzerine eylem planı hazırlandı. Fakat sonrasında göstermelik birkaç adım atıldı ancak sonuca yönelik bir çalışma yürütülmedi."

'UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI 11’DEN 8’E DÜŞTÜ'

Diyarbakır genelinde hazırladıkları rapor kapsamında çocukları uyuşturucu ile ilişkilenmiş ailelerle birebir görüşmeler yaptıklarını, 12 yaşında uyuşturucu bağımlısı olan çocukların annelerinden yaşadıklarını dinlediklerini belirten Nasıranlı, "Birilerinin uyuşturucuyla ülkemizi bataklık haline getirmek istediğini o dönem gördük" dedi.

Hazırladıkları raporun AKP yönetimi tarafından 'tam anlamıyla' uygulamaya konulmadığını, oluşturulan komisyonun sağlıklı çalışmadığını, bunun üzerine İçişleri Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte 'gençlerin uyuşturucudan uzak durmaları için' spor kulübü projesi yürüttüklerini söyleyen Nasıranlı, "Bu konuyu Türkiye geneli bir eylem planı haline getirmek ve sistematik bir çalışma yürütmeyi amaçladık. Hayalimiz çok büyüktü fakat böyle olmadı" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçişleri Bakanlığı açıklama yapıyor ‘Haftada 5 bin torbacı yakalıyoruz’ diyor. Bugün eğer siz bunu diyorsanız bu çalışmaların hiçbirini yapmamışsınız demektir. Bugünkü tablo o gün atılmayan adımların eseri. Çocuklar için o gün önlemler alabilseydik, yol haritaları ve çalışmalar doğru yürütülmüş olsaydı Türkiye bugün uyuşturucu ile mücadele noktasında bambaşka bir noktada olacaktı. Ama maalesef hiçbir şey dikkate alınmadı. Bizim bu önlemlerimiz 10 yıl önce yaptığımız uyarılar. O zaman uyuşturucu kullanım yaşı 11 iken şimdi 8’e indi. 10 yıl önce hazırladığımız rapor uygulanmış olsaydı Türkiye bugün bu halde olmazdı. Bugün bu konuları konuşmamış olurduk. Göz boyadılar. O zaman ‘torbacı’ dediğimiz kişiler bu kadar yoğun değilken, bugün Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun da açıkladığı gibi, uluslararası uyuşturucu baronları Türkiye’de cirit atar hale geldi."
Etiketler
Uyuşturucu Cevdet Nasıranlı Türkiye