'Araklı'yı sel değil ihmal vurdu!'

Trabzon’un Araklı ilçesi Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallerindeki şiddetli sağanak yağış sonrası HES’in borusu patladı. Faciada ilk belirlemelere göre 3 kişi öldü, 7 kişi kayıp, 4 yurttaş da yaralı.

Trabzon’un Araklı ilçesi Çamlıktepe mahallesinde şiddetli sağanak yağışlar sonrası bir hidroelektrik santralinin (HES) borusu patladı. Olay sonrası oluşan sel suları nedeniyle ilk belirlemelere göre 3 kişi hayatını kaybettiği olayda 7 kişiden ise haber alınamıyor.

"Bu da mı kader?" diye sordurtan felaket sonrası yapılan ihmaller konuşuluyor.

DOĞA OLAYLARI FACİAYA DÖNÜŞÜYOR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, yaşananlara dair BirGün’e değerlendirmede bulundu: “Araklı, Kizirnos Yaylasının alt kısmında bulunan Yüceyurt Köyünde bulunan Yüceyurt Elektrik AŞ’ye ait HES projelerinin bulunduğu güzergah üzerindeki, Yüceyurt köyü üst kısmında yer alan Araklı-3 HES’in, yükleme havuzu duvarlarının patlaması sonucu meydana gelen felaket, köyleri yok etti, köylüleri sel suları altında bıraktı…

Doğa olayları faciaya dönüşmeye devam ediyor. Doğaya ve doğa olaylarına meydan okuyoruz adeta. Aklı, bilimi ve teknik zorunlulukları yok saydıkça benzer tablolar ile daha çok karşılaşacağımızın bilinmesi gerekir. Plansızlık sonucu dere yataklarında araziler yapılaşmaya açıldı. İmar affı ile affedilen yanlışları malesef doğa affetmiyor. HES’ler, dere yataklarının rejimlerini ve yapısını bozduğu için sel sularının yıkıcı boyutlara ulaşmasına zemin hazırlamaktadır. Sel suyu ve ardından HES yükleme havuzunun yıkılması yurttaşlarımızın ölümüne yol açmıştır. İktidarın akla, bilime, tekniğe ve planlamaya olan düşmanlığı sona ermelidir. Rant düzeni son bulmalıdır.

Etiketler
Araklı sel felaketi Trabzon Sağanak yağış Şiddet