Akademisyene verilen 'taziyeye gitme cezası' iptal edildi

'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attığı için yargılanan Dr. Güvenli'ye yaşamını yitiren polisin ailesine taziye ziyaretinde bulunma yükümlülüğü getirilmişti.

Akademisyene verilen 'taziyeye gitme cezası' iptal edildi

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attığı gerekçesiyle "Terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla yargılanan Galatasaray Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Gülsün Güvenli hakkında açılan dava 12 Şubat'ta karara bağlanmıştı.

Mahkeme Güvenli'ye15 Ağustos 2015'te Hakkari'de PKK ile çıkan çatışmada hayatını kaybeden Komiser Ahmet Çamur'un hakim eşi Gökçen Çamur ve ailesine taziye ziyaretinde bulunma yükümlülüğü getirmişti.

Güvenli, "taziye cezası" kararına itiraz etti. İtiraz üzerine İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi, kararı iptal etti.

Güvenli’nin avukatı Tüten Ateş, “Karara biz de itiraz etmiştik. Savcılık da itiraz etmiş. Savcılığın itiraz gerekçesini UYAP’ta göremedik. Taziye gibi insani bir olayın yargı tarafından topluma bir ceza gibi sunulması yanlışından dönülmesini olumlu buluyoruz. Zaten taziye bir kamu hizmeti değildir. Yükümlülük olarak görülmesi hukuken de insani olarak da son derece yanlış ve sakıncalıdır” dedi.

KARARIN UYGULANIP UYGULANMADIĞI DENETLENECEKTİ

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, Gülsün Güvenli'yi, "Terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar veren mahkeme, Güvenli'yi 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına karar vermişti.

Mahkeme ayrıca; Hakkari Şemdinli'de hayatını kaybeden polis Ahmet Çamur'un hakim eşi Gökçen Çamur ve ailesine başsağlığı-taziye ziyaretinde bulunmakla yükümlü tutulmasına hükmmemişti. Kararın infazının takibinin Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'ne yerine getirilmesi de karara bağlanmıştı.

Etiketler
Akademisyen Polis