Konut mağdurlarından İBB önünde eylem

çeşitli inşaat firmalarının evlerini süresinde teslim etmediği mağduriyet yaşayan yurttaşlar, maket evler yakarak, İBB binasının önünde eylem yaptı. Mağdurlardan Hanelçi, “Bir devlet halkını bu kadar mağdur etmez” dedi.

Konut mağdurlarından İBB önünde eylem

İnşaat firmalarının evlerini süresinde teslim etmediğini vurgulayan ve kendilerine “Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri” adını veren yurttaşlar, Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.

Burada grup adına açıklama yapan Fahri Kaygu, toplanan insanların, ailesinin boğazından ve giyiminden kısarak ev sahibi olmaya çalıştığını söyledi.

Daire alanların ellerinde kat karşılığı inşaat sözleşmelerine istinaden yapılmış sözleşmeleri, banka ödeme dekontları ya da müteahhit şirketlerin para tahsilatı makbuzları olduğunu belirten Kaygu, “Baktığınızda milletin ödediği paralarla yapılmış küçük bir kısmı eksik de olsa inşaatlar vardır” dedi.

BİLİNÇLİ YAPILIYOR


Kaygu, mahkemelerin elinde sözleşmesi, ödeme dekontu olan kişilere, “bu mal senin” diye karar verip tapusunu tescil edemediğini dile getirerek, “Çünkü milletten toplanan parayla imal edilerek ortaya çıkan değer ya paravan firmalarla kaçırılmış ya da sözleşmeyle satılan haklar sonrasında bankalara veya tefecilere ipotek verilerek tescil imkânsızlaştırılmıştır. Firmalar tarafından bilinçli olarak tescili imkânsızlaştırmak için kat irtifaklı daire tapuları çıkartılmıyor” diye konuştu.

AÇIKGÖZ MÜTEAHHİTLER…

Konut mağdurlarından İBB önünde eylem - Resim : 1

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da yeni ve eski Tüketici Kanunu’nda tüketiciyi koruyucu hükümlerin bulunduğunu belirterek, “Bunları yeterince anlatsaydık bu insanlar kesinlikle o firmaların antetli kağıtlarını sözleşme diye imzalamazdı. Tüketici Kanunu’nun korumasını sağlamayan bu firmalar da vatandaştan bir kuruş toplayamazdı. Kanun yapıcı görevini yapmıştır. Biz muhtemelen tüketiciler olarak yeterli bilgiye ulaşmadığımızdan hatalı adımlar atmışız, açıkgöz müteahhitler de bunları değerlendirmiş” ifadelerini kullandı.

Toplanan yurttaşlar basın açıklaması sonrasında yanlarında getirdikleri maket evleri belediye binası önünde yakarak tepkilerini gösterdi.

"On senedir mağduruz"

Açıklamanın ardından mağdurlardan Abdullah Kara, Hanife ve Tuncer Gavaz ile Özlem Hanelçi, BirGün’den Deniz Yerlikaya ve Zeran Korkmaz'a konuştu.

Konut mağdurlarından İBB önünde eylem - Resim : 2

65 taksit ile maket üzerinden ev aldığını dile getiren Hanife Gavaz, “İnşaat 2017 sonu gibi inşaat durduruldu. Kira parası vaadi vardı sözleşmemizde, sekiz ay verdiler onu da kestiler” dedi. Tuncer Gavaz, “235 bin TL ödedik, bu adamlar bize borçlu” diye konuştu.

10 senedir mağduriyet yaşadıklarını aktaran Özlem Hanelçi de şu ifadeleri kullandı: “Bu durum gerçekten üzücü. Biz yetkililere sesleniyoruz: Bir devlet halkını bu kadar mağdur etmez. Niçin Esenyurt’ta bu kadar dolandırıcı var sorsunlar kendilerine. Niçin çözüm bulamıyorlar ve sessiz kalıyorlar?”

Abdullah Kara ise şunları söyledi: “2014’te teslim edilecek evimiz. Herkes ödemesini yaptı. Ama inşaatın daha yüzde ellisi tamamlanmamış ve şu anda hiç çalışma yok.”

Etiketler
Konut Urla