Yargıda yeni düzenleme kapıda

İstinaf mahkemelerinin gerekli durumlarda ‘alt heyetler’ kurarak çalışması gündemde.

Yargıda yeni düzenleme kapıda

AKP, yargı sürecini kısaltmak amacıyla kurulan istinaf mahkemeleriyle ilgili gelen ‘süreler daha da uzadı’ şikâyetlerinin ardından yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplanın haberine göre AKP, sorunu çözmek için istinaf mahkemelerine ‘gerekli durumlarda alt heyetler kurarak çalışma’ yetkisi verilmesi için yasa önerisi hazırlıyor. AKP’nin uzun yargılama süreçleri, Yargıtay’da dosyaların yığılması gibi yargıda yaşanan sorunlara çözüm olarak getirdiği istinaf mahkemeleri alarm vermeye başladı. İstinaf mahkemeleriyle ilgili ilk düzenleme, 26 Eylül 2004 yılında çıkarılan yasayla getirildi.

Mahkemelerin kuruluşu ise önce 2005’e ertelendi, ancak daha sonra da 12 yıl süreyle erteleme kararları alındı. İstinaf mahkemeleri, ancak 2016 yılında 7 mahkemeyle çalışmaya başlayabildi.

Bu sayı daha sonra 9’a ve 11’e yükseltildi. İlerleyen yıllarda 15’e çıkarılması planlanan istinaf mahkemeleri, ilk yıllar büyük ölçüde Yargıtay’ın yükünü hafifletti. İstinaf mahkemelerindeki hukuk ve ceza dairelerine bugüne kadar yaklaşık 1.5 milyon dosya geldi ve bunların yaklaşık 1 milyonu kısa sürelerde karara bağlandı.

Ancak son zamanlarda istinaf mahkemelerinde sürelerin uzamasıyla ilgili yakınmalar gelmeye başladı. AKP, yaşanan sıkıntıları giderebilmek için yasa değişikliği yapılması yönünde karar aldı.

Adalet Bakanlığı bürokratları ile AKP’nin hukukçu kurmayları, Meclis’te bir araya gelerek düzenlemenin çerçevesi konusunda çalışma yaptı. AKP kurmayları, istinaf mahkemelerine gerekli durumlarda alt heyetler kurarak çalışma yetkisi verilmesi üzerinde dururken, heyet sayısının artırılmasıyla dosya yoğunluğunun azaltılacağı ve sürenin uzamasının önüne geçilebileceği kaydediliyor.

Teknik çalışmanın tamamlanması durumunda yasa önerisinin Meclis seçim nedeniyle tatile girmeden önce gündeme getirilebileceği belirtiliyor



Etiketler
Mahkeme