İzmir Barosu'ndan İnsan Hakları Günü açıklaması

İZMİR Barosu tarafından, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yapılan basın açıklamasında, özgürlük, adalet ve barış vurgusu yapıldı.

İzmir Barosu'ndan İnsan Hakları Günü açıklaması

İzmir Adliyesi önünde, 10 Aralık dünya İnsan Hakları Günü ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin ilan edilmesinin 70. yıldönümü nedeniyle İzmir Barosu tarafından basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, özgürlük, adalet ve barış vurgusu yaparak, "Bugün 10 Aralık 2018, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin imzalanmasının üzerinden tam 70 yıl geçti. Bildirgenin ilan edildiği 1948 yılında, İkinci Dünya Savaşı'nın yıkıntıları arasında uluslararası toplum tarafından özgürlük, adalet ve barış için, insan onurunun ve haklarının tanındığı evrensel bir düzen kurulmasına karar verildi. Bildirgenin söylediği üzere insan haklarının tanınmaması ve bu hakların hor görülmesi yüzünde barbarca eylemler yapılmış ve bu durum insanlık vicdanını isyana yöneltmişti. Bildirgenin nihai amacı korkudan ve yoksulluktan kurtulmuş insanlar için özgürlüğe sahip olacakları bir dünya idi. Bugün, Evrensel Bildirge'nin 70. yılında, bu amaçların gerçekleştiğini söylemek gerçekten çok zor. Dahası, iki büyük savaşın yıkımını ve acısını görmüş bir nesil de artık aramızda değil. Bu durumun yarattığı unutma hali Hindistan'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne, Rusya'dan Macaristan'a kadar dünyanın pek çok ülkesinde sağ popülist iktidarları iş başına getirdi. Bugün, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin dünyada kurmaya çalıştığı düzen birçok yerden saldırıya uğruyor" dedi. Tüm bu karamsar tabloya rağmen umutlu olmak için pek çok sebep bulunduğunu dile getiren Özkan Yücel, "Ülkemiz gençleri çağdaş dünya ile beraber özgür bir yaşamın hayalini kuruyorlar. Hak mücadelesi tüm baskılara rağmen sürüyor. Kadınlar, dezavantajlı gruplar, sendikal mücadele verenler, öğrenciler, akademisyenler ve daha niceleri bulundukları yerden itiraz ediyor, ses yükseltiyorlar. Biz de buradan ilan ediyoruz ki İzmir Barosu olarak Türkiye halkının vermiş olduğu bu sesi, toplumun özgürlük, adalet ve barış çağrısını duyuyoruz. İzmir Barosu olarak hukuk devletinin tüm kurumlarıyla işler hale geldiği bir ülke için çalışmaya, özgürlük ve insan hakları taleplerini yükselten halkımızın yanında olmaya söz veriyoruz" diye konuştu.

Etiketler
İzmir İnsan hakları