Erdoğan'ın açıkladığı fındık fiyatı tepki çekti: 'Fırsatçılar bekliyor fiyat 50 liranın altına düşer bu da üreticiye en büyük hakaret olur'

Kilogram başına 54 lira olarak açıklanan fındık ücreti, AKP’liler dışında kimseyi memnun etmedi. Konuyla ilgili görüştüğümüz isimler, hükümeti ve Erdoğan’ı fiyatların artırılması konusunda uyardı.

Erdoğan'ın açıkladığı fındık fiyatı tepki çekti: 'Fırsatçılar bekliyor fiyat 50 liranın altına düşer bu da üreticiye en büyük hakaret olur'

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın fındığın kilogram alış fiyatını 54 lira olarak açıklaması üreticiyi isyan ettirdi.

ÜRETİCİ TEPKİLİ: FINDIĞIN KİLOGRAM FİYATININ 54 LİRA OLMASI ÜRETİCİYE PARA KAZANDIRMIYOR

Giresun’da ailesi fındık üreticiliği yapan Osman T., konuyla ilgili Gerçek Gündem’e değerlendirmede bulundu. Osman T. “Açıklanan fındık fiyatından üretici olarak elbette memnun değiliz. Bir de bu seneki açıklamada verilen fiyatın ne olduğunu tam olarak anlayamadık. Daha önceki senelerde fındığın en az alım fiyatı açıklanırken bu sene böyle bir açıklama yapılmadı. Bizlerin de dolayısıyla kafası karıştı. Fındığın kilogram fiyatının 54 lira olması üreticiye para kazandırmıyor. Fındık toplatmak için çalışan işçilerin bir tanesinin günlük maliyeti 300-350 liraya geliyor. Dolayısıyla üretici olarak fiyatın revize edilmesini istiyoruz.” açıklamasını yaptı.

ENGİNYURT: TMO SAHİP ÇIKMAYACAK, ÜRETİCİNİN HAKKI KORUNMAYACAK, SERBEST PİYASADA BU FINDIK 50 LİRANIN ÇOK ÇOK ALTINA DÜŞEBİLİR

Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise Gerçek Gündem’e yaptığı açıklamada, belirlenen fındık fiyatına tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Cumhurbaşkanı Ordu’da 20 yıl sonra fındık taban fiyatlarını açıklamaya geldi. Ordu-Giresun fındık üreticileri umutla bekledi. Geçen sene 3 dolar 10 cent yani 58 lira olan rakamın üzerinde bir rakam bekliyorduk. 60 liranın üzerine çıkacağını ümit ediyor, dolar farkının da göz önüne alınacağını düşünüyorduk. Ama sayın Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı 54 lira rakamı 2 dolar 80 cente tekabül ediyor. Yani 3 dolar 10 centin çok çok altında.

Buna rağmen 54 lira dedi, üzerinden 24 saat geçmemesine rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi bugün sivri fındığa 51, Ordu fındığına 52, Giresun fındığına 53 lira diyerek fındığa 2 lira değer kaybettirdi. Yani Cumhurbaşkanı 54 dedi, 24 saat geçmeden TMO 50 liraya düşürdü. Demek ki fındığa TMO sahip çıkmayacak, üreticinin hakkı korunmayacak, serbest piyasada bu fındık 50 liranın çok çok altına düşebilir.

“BU ÜRETİCİYE YAPILACAK EN BÜYÜK HAKARET OLUR”

Demokrat Partili Enginyurt, Erdoğan’a uyarılarda bulunarak şunları söyledi:

“Biz iktidarı ve cumhurbaşkanını uyarıyoruz. Acilen fındık fiyatları yükseltilmeli, 60 liranın üstüne çıkarılmalı. Serbest piyasadaki fırsatçıların da beklediğini düşünürsek fındık fiyatı 50 liranın altına düşer ve bu da üreticiye yapılacak en büyük hakaret olur. Üretici de maalesef ağlamak zorunda kalır. Bunun için biz Demokrat Parti olarak iktidarı tekrar uyarıp çağrıda bulunuyoruz; fındık fiyatı tekrar revize edilmeli ve 60 liranın üstüne çıkarılmalı.”

Etiketler
Hakaret