Kepçe operatörlüğü yapan 63 yaşındaki emekli madenci, şlam altında kaldı

Özel firmada çalışan kepçe operatörü İbrahim Demir şlam altında kaldı. Bağımsız Maden İş’ten Barış Altın, “Şlam içinden bir şey arayıp bulabileceğin bir malzeme değil. İçinde kalan herhangi bir şeyi ağırlaşma söz konusu olduğu için çıkartamıyorsun" dedi.

Kepçe operatörlüğü yapan 63 yaşındaki emekli madenci, şlam altında kaldı

FİLİZ GAZİ / GERÇEK GÜNDEM

Manisa Soma’da Dereköy Lavvar tesislerinde şlam havuzu çöktü. Kömür tozuyla suyun karışımından oluşan çamur, balçık gibi bir malzeme olarak bilinen şlam, genellikle termik santrallerde yakıt olarak kullanılıyor.

Özel firma olan Hermaksan Anonim Şirketi’nde çalışan 63 yaşındaki kepçe operatörü İbrahim Demir şlam altında kaldı. Emekli madenci olan Demir, çalışmaya devam ediyordu.

Şlam altında kalan Demirci’yi arama kurtarma çalışmaları 30 saati aşkın süredir devam ediyor.

Kepçe operatörlüğü yapan 63 yaşındaki emekli madenci, şlam altında kaldı - Resim : 1

30 Temmuz’da sabah saat 06.00 civarında Hermaksan A.Ş.’nin açık ocak tesislerinde şlam havuzu çöktü. Olayın duyulması ile bölgeye sağlık, jandarma, itfaiye ve arama kurtarma ekibi sevk edildi.

BÜYÜK BİR İHMAL OLDUĞU ORTADA

Tonlarca balçığın altında kalan kepçe operatörü 30 saati geçen bir süredir aranıyor. Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Barış Altun, şlamın kurudukça ağırlaşan bir malzeme olduğunu ve kepçenin içinden çıkarılmasının daha da zorlaştığı bir malzeme olduğunu belirterek, arama kurtarma çalışmasının zorlukla yapılabildiğini anlattı:

“Çalışılan alandaki büyük havuz sahasında patlama tehlikesi vardı. Burada bir çalışma aslında olmamalıydı. Çok büyük bir ihmal olduğu ortada. Açık maden ocağının bir işi de bu malzemeyi satmak. Şlam kurutulup, satılıyor. Şlam içinden bir şey arayıp bulabileceğin bir malzeme değil. İçine giremiyorsun, içinde kalan herhangi bir şeyi de ağırlaşma söz konusu olduğu için çıkartamıyorsun. Bu açık ocaklarda korkunç bir zorlukta çalışma gerçekleşiyor ve korkunç da bir tehlike barındırıyor. İbrahim abi korkunç bir zorlukta aranıyor.”

MAKİNE TAMAMEN ŞLAM İÇİNDE KALDI

Altun, İbrahim Demir'in iş makinesi kabininin dışında kalmışsa arama kurtarma faaliyetini oldukça zorlaştıracağını söyledi:

“Patlama olduğunda çalışma alanında iki makine ve bir tane kamyon vardı. Makinelerden birinde İbrahim abi var. Kamyonda da başka bir arkadaş çalışıyor. Patlama esnasında şlam kamyonun üstüne gelip, ters çeviriyor ama bir şekil o arkadaşımız kurtarılabildi. İbrahim abinin olduğu makinenin tamamı şlam içinde kaldı. Şu an iş makinesinin tepesindeki bumu gözüküyor. İbrahim abinin iş makinesinin kabininden çıkıp çıkmadığını bilmiyoruz. İş makinesi, şlam içinden alınabildiğinde anlayacağız.”

Etiketler
Altın Emekli Maden