Soylu'nun şikayeti üzerine RTÜK'ten Halk TV, TELE 1 ve KRT'ye Sedat Peker cezası

RTÜK, Halk TV ve KRT'ye Süleyman Soylu'nun şikayeti üzerine, Sedat Peker'in iddialarının tartışıldığı programlar gerekçesiyle para cezası verdi.

Soylu'nun şikayeti üzerine RTÜK'ten Halk TV, TELE 1 ve KRT'ye Sedat Peker cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu yine Halk TV, KRT ve TELE 1 ceza yağdırdı. Toplantıda TGRT ve Radyo Sputnik de ceza aldı. RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı sosyal medya hesabından Süleyman Soylu’nun şikayeti üzerine rapor düzenlendiğini belirtti.

Üst kurulda masaya gelen ilk dosya Halk TV'ye aitti. “Kadraj” programında “Van Başkale’de Tartışmalı Görüntü” başlığıyla ekrana getirilen habere ilişkin yayın konukları Emekli Tuğgeneral Dr. Haldun Solmaztürk ve Millî Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş'ın Jandarma teşkilatı hakkında söylemleri ceza sebebi oldu. RTÜK, Halk TV’nin “… kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.” hükmünü ihlal ettiğini iddia etti.

Yine Halk TV’de Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'un konuk olarak katıldığı “Mesele” isimli programda da “eleştiri sınırlarının ötesinde” yorumlar yapıldığı ve “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kişilik haklarına saldırı” olduğu iddia edildi.

SOYLU’YA İFTİRA İDDİASI

KRT'de ise, yine İçişleri Bakanı Soylu ile ilgili yorum yapılan “Olağan İşler” programına müeyyide uygulandı. Bahadır Özgür, Mustafa Hoş, Hakkı Özdal ve Ayşen Şahin'in konuşmacı olarak katıldığı programda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında “iftira niteliğinde ifadelere” yer verildiği iddia edildi. Üst Kurul, KRT’ye üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.

TELE1’E CEZA

Merdan Yanardağ'ın moderatörlüğünü yaptığı Tele 1'in “18 Dakika” programını da görüşen Üst Kurul, yayında “gerçek dışı bir şekilde hükümetin insanların yaşam haklarını engellediği iddialarını” yayın ilkelerinin ihlali olarak gördü.

TGRT VE RADİOSPUTNİK’E CEZA

TGRT HABER'de yayınlanan “Gündem” adlı haber bülteni de RTÜK'ün gündemindeydi. Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen yayın yasağına uymayan yayın için TGRT'ye idari yaptırım uygulandı. RTÜK toplantısından bir müeyyide de Radiosputnik'e çıktı. “Ali Çağatay'la Seyir Hali” isimli programda sunucu Ali Çağatay'ın bir alkollü içki türü ve markasını belirterek “alkol kullanımını özendirici nitelikte yayın yaptığı” iddiasıyla RTÜK tarafından idari para cezası verildi.

"İDDİALARIN SORUŞTURULMAMASI ELEŞTİRİLİYORDU"

RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı ise sosyal medya hesabından toplantıda karşı oy kullandıklarını belirterek şöyle dedi:

Sedat Peker’in açıklamalarının tartışılmasından rahatsız olan Süleyman Soylu’nun şikayeti üzerine RTÜK rapor düzenledi; Halk TV ve KRT’ye %3 para cezası kesildi. Oysa cezalandırılan yayınlarda Peker’in iddialarının araştırılmaması, soruşturulmaması eleştiriliyor.

RTÜK cezasını Sedat Peker’in açıklamalarının değerlendirildiği programlarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘eleştiri sınırı ötesinde küçük düşürüldüğü’ gerekçesine dayandırdı. Kararlar oy çokluğuyla alındı. Karara Sayın Konuralp ile birlikte karşı oy kullandık.”

KONURALP: KARŞI OY KULLANDIK

RTÜK’ün CHP’li üyesi Okan Konuralp de sosyal medyadan karşı oy kullandığını açıkladı ve şöyle dedi: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun avukatlarının şikâyetlerini dikkate alan RTÜK, HALK TV ve KRT’ye para cezası verdi. HALK TV, Jandarma Genel Komutanlığı’nın ‘Van Başkale’ şikâyetine istinaden de ikinci bir para cezasının muhatabı oldu. RTÜK, E. Kongar ve M. Yanardağ’ın İstanbul Bahçeşehir’de 6 kadının maruz kaldığı erkek şiddetine ilişkin yorumları nedeniyle, TELE1’i de cezalandırdı. Üç kanal için verilen dört ayrı para cezası kararı oy çokluğuyla alındı; kararlara Sayın Taşçı’yla birlikte karşı oy kullandık.”

TGC: HALKIN HABER ALMA HAKKI KISITLANIYOR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Halk TV, KRT, Tele1, TGRT ve Radyo Sputnik’e verilen cezalarla ilgili açıklama yayınladı. RTÜK’ün verdiği cezaların, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtladığı ve yasaların önüne geçtiği belirtilen açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Gazetecilik iktidara değil, halkın haber alma, bilgilenme hakkına hizmet eden saygın, onurlu bir meslektir. Türkiye’de demokrasinin yeşermesi için haberin özgürce dolaşabildiği bir toplum olmalıyız. Ancak özerk olması gereken Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kararlarıyla gazeteciliğe müdahale ederek haberi engellemekte, iktidar adına sansür ve cezalandırma görevini sürdürmektedir. İktidarın kamu yararına olmayan uygulamalarının eleştirildiği TV kanallarına çeşitli nedenlerle mutlaka ceza verilmektedir. RTÜK son olarak Halk TV, KRT, Tele1, TGRT ve Radyo Sputnik’i cezalandırmıştır.

RTÜK üyesi İlhan Taşçı’nın kamuoyuna yaptığı açıklamaya göre Halk TV ve KRT’ye Sedat Peker'in iddialarına yer verdiği için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun şikayetiyle, Tele1’e ise 18 dakika isimli programdaki görüşler nedeniyle yüzde 3 para cezası verilmiştir. TGRT’ye Gündem isimli programda yayın yasağına uyulmadığı gerekçesiyle idari yaptırım uygulanmıştır. Radyo Sputnik’e ise Seyir Hali programında alkol markasının adının geçmesi nedeniyle idari para cezası verilmiştir. Bu cezalar gazetecilik mesleğine doğrudan müdahaledir. Cezalar ölçüsüz ve orantısızdır. RTÜK’ün Anayasa'ya, Anayasa Mahkemesi kararlarına, Danıştay ve Yargıtay içtihatlarına aykırı değerlendirmeleri, toplumda basın özgürlüğünü zedelemektedir. RTÜK iktidar adına ceza dağıtmaktan ve yurttaşların haber alma hakkını engellemekten vazgeçmelidir."

Etiketler
Tele 1 Sedat Peker Halk TV Para