KADES'e Kürtçe de eklendi, dil sayısı 11'e çıkarılıyor

Kadın Destek Uygulaması (KADES) yenilendi. 6 dilde hizmet veren KADES’e aralarında Kürtçe’nin de olduğu 5 yeni lisan daha ekleneceği açıklandı.

KADES'e Kürtçe de eklendi, dil sayısı 11'e çıkarılıyor

İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Elektronik Kelepçe İzleme Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Dr. Sibel Özdemir, Kadın Acil Destek Uygulaması’nın 3 milyon 70 bin kadın tarafından indirildiğini ve yaklaşık 400 bin ihbar geldiğini söyledi.

İhbarlara ortalama 5 dakikada müdahale edildiğini belirten Özdemir, "KADES uygulamasının daha fazla kişiye ulaşması için farklı dillere de tercümesi yapılarak kullanılmaya başlandı. Türkçe, İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça ve Farsça olarak kullanılmaya başlandı. 11 dile çıkarmak için çalışmalar başladı. Almanca, İspanyolca, Kürtçe, Özbekçe, Kırgızca da eklenerek 11 dille hizmet sunacak" dedi.

ELEKTRONİK KELEPÇE

Özdemir, elektronik kelepçe uygulamasını anlatarak, "Elektronik kelepçe denen bu cihaz darbeye, suya dayanıklı. Bunlardan etkilenmeyen cihaz ayak bileğine takılıyor. Biz şiddet uygulayanın harita üzerinde nerede olduğunu görebiliyoruz. Ev hapsi şeklinde değil; hareket edebilir, başka yerlere gidebilir ama mağdur olan kişiye belirtilen mesafeden fazla yaklaşamaz. Tekrar yaklaşma ihtimaline karşı mağdura verdiğimiz bir ünite var. İzleme ünitesine panik butonu ekledik. Butona basınca şiddet mağdurumuz bize ulaşabiliyor. uyarıyoruz. Bu ünite üzerinden hem şiddet uygulayan hem de mağdura ulaşabiliyoruz. Bu cihaz 1000 kapasiteydi, şimdi 1500 kapasiteye çıktı. Aktif olarak 580 kişi kullanıyor. Cihazlarımız ve yazılımımız, uygulama yerli ve milli. 1200 vaka şu ana kadar takip edildi, aktif olarak halen daha 580 vakamız var" diye konuştu.

(DHA)

Etiketler
Kürt Uygulama