Yargıtay'ın 'terör örgütü' olduğuna dair kararları vardı: Hizb-ut Tahrir davasında beraat

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, Hizb-ut Tahrir davasında 17 kişi hakkında beraat kararı verdi. Öte yandan, Yargıtay’ın Hizb-ut Tahrir’i 'terör örgütü' olarak niteleyen kararları bulunuyordu.

Yargıtay'ın 'terör örgütü' olduğuna dair kararları vardı: Hizb-ut Tahrir davasında beraat

Dinci Haksöz grubunun yayın organı Haksöz Haber’de, siyasal İslamcı örgüt Hizb-ut Tahrir davasında, beraat kararı verildiği ifade edildi.

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, Hizb-ut Tahrir davasında olumlu gelişme savcılığın, “terör örgütü" olmadığına yönelik mütaalası doğrultusunda 17 kişi hakkında beraat kararı verdi. Öte yandan, Yargıtay’ın Hizb-ut Tahrir’i 'terör örgütü' olarak niteleyen kararları bulunuyordu.

Mütalada, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun verdiği hak ihlali kararı gerekçe gösterilerek, “Başvurucunun Türk ceza mevzuatında, doktrinde, uluslararası belgelerde ve mukayeseli hukukta, terör suçlarını ve örgütlü suçları ele alarak, 5237 sayılı Kanun’un 220., 309., 314., 315., 316., maddelerinde ve 3713 sayılın Kanun’da yer alan suçları tek tek değerlendirilmiş; herhangi bir şiddet eylemine katılmayan Hizb-ut Tahrir’in -radikal görüşleri savunmakla birlikte kullandığı araçlar nedeniyle- bir suç ya da 'terör örgütü' olmadığını ileri sürmesine karşın, gerek önceki mahkeme kararlarında gerekse eldeki başvuruya ilişkin kararlarda Hizb-ut Tahrir’in bir 'terör örgütü' olduğu kabul edilmekle yetinilmiş, başvurucunun savunmaları hakkında bir değerlendirmede bulunulmamıştır. Bu kapsamda Emniyet raporlarına göre örgüte yönelik ilk operasyonun yapıldığı 1967 yılından Anayasa Mahkemesine sunulan son raporun hazırlandığı 2016 yılına kadar olan geçen süre içinde anılan örgütün silahlı eyleme karışmadığı anlaşılmaktadır.” ifadelerine yer verilmişti.

SAVCILIK BERAAT TALEP ETMİŞTİ

Mütalanın devamında yapılan yeniden yargılama sonucunda sanıklar hakkında daha önce verilen hükmün iptal edilmesi istenerek beraat kararı verilmesi talep edildi.

Ardından İstanbul 20. Ağır ceza mahkemesi, “Her ne kadar sanıklar hakkında atılı suçtan dolayı kamu davası açılmış ise de atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla, “CMK.nun 223/2-a maddesi gereğince sanıkların ayrı ayrı beraatine” ifadelerinin kullanıldığı hükmü açıklayarak, Adem Yıldırım, Ali Yıldırım, Çınar Duman, Haluk Özdoğan, İsmail Görpüz, Mehmet Sayın, Mıstık Coşkun, Murat Kaluoğlu, Mustafa Patan, Uğur Kankur, Sedat Temiz, Osman Yıldız, Mehmet Şerif Zeydan, Bülent Kurşun, Bahadır Bozkurt, Mete Çetin ve Aydın Adak hakkında beraat kararı verdi.

Etiketler
Yargıtay Ordu İstanbul Mahkeme