Bakanlık UKOME'de ölçüyü kaçırdı: 'Herkes zam yapsın, İBB hariç' dedi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcisi Serdar Yücel, İstanbul'da toplu ulaşım zamlarının oylandığı toplantıda hükümetin İBB'ye yönelik tavrını gözler önüne serdi. Esnafın ve belediyenin taleplerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Bakanlık UKOME'de ölçüyü kaçırdı: 'Herkes zam yapsın, İBB hariç' dedi!

GERÇEK GÜNDEM

İstanbul'da Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) gerçekleştirilen toplantıda toplu taşımaya ek zam ve indirimli öğrenci kartına yaş sınırı getirilmesi teklifleri oy çokluğuyla reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) dahil tüm sektör temsilcileri zammın bir zorunluluk olduğunu dile getirirken bakanlık adına toplantıya katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel, yaptığı açıklamayla İBB yönetimine karşı hükümetin tutumunu gözler önüne serdi.

Sektör temsilcilerinin zam taleplerine 'kayıtsız kalamayan' bakanlık temsilcisi, CHP'li büyükşehir belediyesini zora sokacak bir düzenleme istedi.

Yücel'in "Zammı esnafa verelim, ancak İETT'ye vermeyelim" şeklinde özetlenebilecek açıklamaları şöyle:

"Bu zam konusunun gündeme gelmesinin temel sebebi akaryakıt fiyatlarındaki olağanüstü artış. Şu anda süregelen savaşın bize olan etkileri. Akaryakıta zam gelmemiş olsa şu an burada zam konuşuyor olmazdık. Aralık ayında yapılan UKOME toplantısında da bu sektörlerin her birinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği konusundaki görüşümüzü ilettik.

'İETT ZAMMIYLA ESNAF ARKADAŞLARIMIZLA İLGİLİ TALEBİ BİRLİKTE GETİREREK MAĞDURİYETE NEDEN OLUYORUZ'

Buradaki uygulamanın yanlış olduğunu, doğru olanın aslında 4.80 olduğunu ilettik. Ancak belediyemiz 5.48 olarak uygulamaya başlayınca konuyu yargıya taşıdık. Yürütmeyi durdurma istemli bir davamız süregeliyor. Burada diğer esnaf arkadaşlarımızla ilgili süreci de beraber getirerek bir mağduriyet oluştuyoruz. Onları akaryakıtla ilgili takviye edelim. Toplu ulaşıma yapılan zam ciddi bir zamdı, bir önceki. Elbette özel sektör temsilcileriyle ilgili bir şey demiyorum. İETT'nin 5.50'ye taşıdığı yeri bir minibüsçü 3.75'e taşıyor. Bunu alt komisyonda da ifade ettik. Popülist olarak bazı şeylerde bulunuyoruz ama bunun bedeli var. Bu kart meselesinde de örneğin 40 liraya düşürülmüş. 2 milyar 100 milyon lira bir yükü var.

0-4 yaş çocuk sahibi annelerle ilgili de böyle bir karar alındı. Ben de 'Evet, güzel bir uygulama' dedim. Toplu ulaşım herkes için temel bir ihtiyaç. İşe giden vatandaş da toplu taşıma kullanıyor. Yerel yönetimlerin bunları sübvanse etmesi gerekiyor. 43 milyon biniş olmuş. 'Bu sübvanse ediliyor mu?' diye sordum. Herhangi bir kaynaktan beslenmediği söylendi. 'Hesaplama yöntemi değişti' dediler sonra.

'ESNAFLA İETT'Yİ AYIRALIM; YÜZDE 30 ZAM VEREBİLİRİZ'

Bir önceki kararda yüzde 30 aldılar. Elektrik fiyatları o zaman o kadar arttığı için o kadar aldılar. Bunun insanların geçimine dokunmayacak bir noktaya getirilmesi gerekiyor. Hülasa şuna geleceğim, bizim tam elektronik biletle ilgili davamız bir ay içinde neticelenir. Bir ay sonra buraya geliriz. Diğer esnafın mağdur olmaması için yüzde 30 gibi bir oran var, akaryakıt desteği verebiliriz."

ONGUN: TEK AMAÇ İBB VE İETT'Yİ BATIRMAK

Zam talebinin reddedilmesinin ardından sosyal medyadan açıklamada bulunan İBB Sözcüsü Murat Ongun, “Akaryakıta tarihte görülmemiş zam yapıldı. İBB, 10 milyar TL sübvanse yapıyor ama toplu taşımada yolcu ücreti akaryakıtı bile karşılayamaz hale geldi. Türkiye’nin tüm büyükşehirlerindeki UKOME’lerden zam kararı çıktı. İstanbul’da ise engellendi. Tek amaç İBB ve İETT’yi batırmak” dedi.

Bakanlık UKOME'de ölçüyü kaçırdı: 'Herkes zam yapsın, İBB hariç' dedi! - Resim : 2

AKP YÖNETİMİNDE İBB ÇALIŞANIYDI, CHP GELİNCE BAKANLIK TEMSİLCİSİ OLDU

Bu noktada Yücel'in AKP döneminde İBB'de çalıştığını, yönetim CHP'ye geçince Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda görevlendirildiğini hatırlatalım.

Bakanlık yetkilisiyle İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu daha önce çok kez karşı karşıya geldi. İki isim arasındaki tartışmalarda akıllarda en çok kalan, İmamoğlu'nun salondan ayrılırken geri dönüp cevap verdiği gündü.

Temmuz 2021'de UKOME'de gündem yine toplu taşıma ve servis ücretlerine zam yapılmasıydı. İmamoğlu zam kararlarının alındığı oturumda Yücel ile sık sık tartışma yaşadı.

Oylama sırasında Yücel neyin oylandığını anlayamadıklarını söyleyince “Siyasi oyun mu oynuyorsun?” diyerek tepki gösterdi. Oylama tamamlanınca İmamoğlu oturuma 10 dakika ara verildiğini açıkladı.

'ARKAMDAN NE DEDİN?'

Bu sırada Yücel, İmamoğlu'nun arkasından “17 yıl İBB'de çalıştım böyle kibirli belediye başkanı görmedim” dedi. İmamoğlu da “Arkamdan ne dedin? Duymadım” diyerek salona geri döndü. Ardından “Ben seni muhatap almadığım için muhatap mı alınmak istiyorsun? Ben kurumunu muhatap alıyorum” ifadesini kullandı.

Bunun üzerine Yücel “Ben kurumu temsil ediyorum” karşılığını verdi. Daha sonra İmamoğlu salondan çıktı.

Yücel de “Çocuk azarlar gibi konuşuyor. Ben böyle kibirli, böyle kendini beğenmiş belediye başkanı görmedim” diye söylenerek salonu terk etti.

Etiketler
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İstanbul Bakanlık