Boğaziçi davası: Duruşma salonuna çevik kuvvet girdi, hakim öğrencilerin avukatlarını azletmeye çalıştı!

14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi, Prof. Dr. Naci İnci'nin rektör olarak atanmasını protesto ettikleri için hakim karşısına çıktı. Duruşmada sık sık gerilim yaşandı. Son olarak mahkeme başkanı, sanık avukatlarının azledilmesini istedi. Duruşma ertelendi.

Boğaziçi davası: Duruşma salonuna çevik kuvvet girdi, hakim öğrencilerin avukatlarını azletmeye çalıştı!

GERÇEK GÜNDEM

Boğaziçi Üniversitesi'nde Prof. Dr. Naci İnci'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasını protesto eden öğrenciler Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök’ün de aralarında bulunduğu 14 kişinin yargılandığı davaya bugün devam edildi.

İddianamede 'mağdur' sıfatıyla yer alan İnci, 'şikayetçi' sıfatıyla yer alan iki özel güvenlik görevlisi ve İnci’nin şoförü ilk duruşmaya katılmamış, duruşma arasında ifade vermişti.

Öğrencilerin avukatlarından Ömer Kavili, mahkemenin celse arasında savunma avukatlarına haber vermeksizin gerçekleştirdiği duruşmanın yapılmamış sayılmasını istedi. Naci İnci’nin tanık olarak da ifade vermesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine mahkeme salonunda büyük bir gerilim meydana geldi.

Avukat Ömer Kavili, yaşananları Gerçek Gündem'e şöyle anlattı:

"Taleplerimiz hakkında olumlu veya olumsuz bir karar vermenizi talep ediyoruz' dedik. Yargıcın sadece 'İtiraz alındı' demesi üzerine 'Karar vermeniz gerek' dedik. Yargıç 'Savunma alacağım' dedi. Savunma esasa ilişkindir, bizim taleplerimiz usule ilişkindir. Mutlaka bir karar verin. Ama mutlaka tutanağına yazın.

'KANUN MADDELERİNİ BİLE KARIŞTIRDI'

Kanun maddelerini bile yargıç karıştırarak söyledi. '204. madde' dedi, 'Hayır' dedim, '203 olması lazım.' '203'e göre Ömer Kavili'yi çıkarıyorum' dedi. 'O kanunun ikinci fıkrası der ki, 'Savunma hakkına engel olmamak koşuluyla...' Öyleyse avukatlar ne kadar sert olursa olsun savunmaya katlanmanız için getirilmiştir o hüküm. Ben size 'Ara verin' demiyorum, 'Karar vermenizi talep ediyorum' dedim. Yargıç 'Tamam' dedi, 'Ben çıkıyorum' dedi ve duruşma salonunu terk etti. Duruşma savcısı da biraz sonra kalktı, o da terk etti. Ve duruşma salonuna polis çağırdılar. Polisi uyardık, 'Size yazılı emir vermeden siz çıkaramazsınız. Kürsüye, etrafa bir saldırımız yok. Yazılı emir getirin, çıkacağız' dedik. Yazılı karar getiremediler.

POLİSTEN AVUKATA: 'YARGIÇ BEY YAZILI 'EMİR VERMEYECEĞİM' DİYOR'

Polis amiri, geldi sözlü olarak şöyle beyanda bulundu: 'Yargıç bey sözlü emir veriyor, 'Yazılı emir vermeyeceğim' diyor. Bu bakımdan biz yazılı emir getiremiyoruz.'

Bunun üzerine biz avukatlar 2 sayfalık tutanak tuttuk. İmzaladık ve tutanağımızı duruşma salonunda okumamıza bile tahammül edemediler. Sadece ve sadece Adalet Bakanlığı memuru, İçişleri Bakanlığı'nın memurlarından yardım almak, güç almak suretiyle hukuku yok etmiştir."

Avukatların tuttuğu tutanak şöyle:

Boğaziçi davası: Duruşma salonuna çevik kuvvet girdi, hakim öğrencilerin avukatlarını azletmeye çalıştı! - Resim : 1

Bu tutanağın sesli okunması üzerine bir kez daha arbede çıktı. Tutanakla birlikte hakim usulsüzlükleri Hakim ve Savcılar Kurulu'na iletilecek.

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yargılandığı duruşmada yaşananlar dakika dakika şöyle:

15.30 - Avukatlar duruşma tutanağının verilmemesi üzerine yaşananları tutanak altına alıp duruşma salonunun önünden ayrıldılar.

'DURUŞMA ERTELENDİ, FAKAT NE BİR TUTANAK VAR NE DE HAKİMİ GÖREBİLDİK'

15.10 - Duruşma salonunun kapısı açılmayınca arbede yaşandı. Avukat Baran Kaya, mübaşir hakimin yalnızca yargılanan öğrencilerin salona alınacağını söylediğini aktardı. Devamında "Bunu kimse kabul etmeyince duruşmanın ertelendiği söylendi fakat ne bir tutanak var ne de hakimi görebildik. Tutanağı bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Boğaziçi davası: Duruşma salonuna çevik kuvvet girdi, hakim öğrencilerin avukatlarını azletmeye çalıştı! - Resim : 2

14.50 - Avukatların salona girmesi engelleniyor.

'MİLLETVEKİLLERİNDEN ETTEN DUVAR ÖRÜLMESEYDİ AVUKATLARI YAKA PAÇA DIŞARI ATIYORLARDI'

13.50 - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yaşananlara ilişkin adliye önünde bir açıklama yaptı. "Boğaziçi davasında öğrencileri savunan avukatlarla önce özel güvenlik, ona itiraz ettik. Polise kanunsuz emir verdiler. Milletvekillerinden etten duvar örülmeseydi avukatları yaka paça dışarı atıyorlardı. İçlerinde hepsi hakkında yurt dışına çıkış yasağı var. Kayyuma karşı eylem yaptılar diye, bütün dünyanın gitmek istediği eğitim yerine yollamayan bir zihniyet var. Biraz vicdanınız olsun ya. Bu talimatı verenlere söylüyoruz, yapmayın" dedi.

'CERN'DEN KABUL ALIP GİDEBİLMEK İÇİN YURT DIŞI YASAĞININ KALDIRILMASINI BEKLEYEN ÖĞRENCİLER'

13.33 - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da olaya ilişkin tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getirdi. Kaftancıoğlu, hukuk tarihinde bir ilk yaşandığını söyledi:

"Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Prof. Dr. Naci İnci’yi protesto ettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi davası Çağlayan Adliyesi 18. Ağır Ceza Mahkemesinde hukuk tarihinde bir ilk yaşanıyor. Cern’den kabul alıp gidebilmesi için yurtdışı yasağının kaldırılmasını bekleyen öğrenciler bir yanda diğer yanda ise mahkemeden küstüm oynamıyorum misali çıkan, sanıklara yeni avukat atama yetkisini kendinde bulan, görülmemiş duruşmada mübaşire ara karar okutmaya kalkan bir hakim. Boğaziçi üniversitesi öğrencilerinin davasında bugün yaşanan saçma durumlar yazılamayacak kadar saçma ve bu saçmalıklara hep birlikte son vereceğiz az kaldı."

'DURUŞMA SALONUNDAN AYRILMIYORUZ'

12.57 - Hakim 14.30'a kadar duruşmaya ara verdi. Mübaşir katip aracılığıyla gönderdiği ara kararında avukatları azlettiğini ve İstanbul Barosu'nun yeni avukat göndermesini talep ettiğini söyledi. Avukatlar buna karşı çıktı. Gerçek Gündem'e konuşan Boğaziçi Üniversitesi avukatlarından Salim Şen, "Bu hukukla bağdaşmıyor, bunu tanımıyoruz. Duruşma salonundan ayrılmıyoruz" dedi.

Şu anda İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, avukatlarla görüşüyor. Katibin talebine rağmen avukatlar ve öğrenciler duruşma salonunu terk etmiyor.

ÇEVİK KUVVET İZLEYİCİLERİ DIŞARI ÇIKARDI

12.44 - Çevik kuvvet tüm izleyicileri dışarı çıkardı.

12.42 - Hakim geri döndü. Diğer avukatların da duruşma düzenini bozmaktan dışarı çıkarılmalarına karar verdi. Yargılanan öğrenciler yeniden avukat atanmasını talep etti. Ayrıca, tüm avukatlara disiplin soruşturması açılacak.

11.25 - Naci İnci'nin avukatı Muhammet Kurt, CHP Milletvekili Mahmut Tanal'a mağdur olduğunu söyledi. Ardından Mahmut Tanal yaşanılan hukuksuzlukları anlattı. Naci İnci'nin avukatı karşı tarafın avukatlarıyla konuşmaya çalıştıktan sonra mahkeme salonundan ayrıldı.

11.08 - Polis, avukatların bulunduğu masayı çekip kaldırmaya çalışırken mahkeme salonunda arbede yaşandı.

11.07 - Avukat Ömer Kavili'nin mahkeme salonundan zorla çıkartılması için güvenlik görevlileri avukat masasını sardı. Avukat Ömer Kavili'nin mahkeme salonundan çıkarılması için istenen yazılı karar olmadığı için avukatlar mahkeme salonundan çıkarılmasına itiraz etti.

10.39 - Çağlayan Adliyesinde görülen davada hakim, usule itiraz ettiği için avukat Ömer Kavili’nin güvenlikler tarafından duruşmadan çıkarılmasını talep etti, güvenliklerin içeri girmesi milletvekilleri ve avukatlar tarafından engellendi. Avukat Ömer Kavili duruşma salonunda kaldı.

10.00 - Dava başladı. Sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle çok sayıda siyasi de duruşma salonunda hazır bulundu. Bazı CHP milletvekilleri şöyle; Özgür Özel, Ali Mahir Başarır, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Turan Aydoğan ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu.

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Prof. Dr. Naci İnci’yi protesto ettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 2'si tutuklu 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi ilk kez ocak ayında hakim karşısına çıktı.

Tutuklu öğrenciler Perit Özen ve Ersin Berke Gök ilk duruşmada adli kontrol ve yurtdışı yasağıyla serbest bırakıldı.

Etiketler
Boğaziçi Üniversitesi Mahkeme Öğrenci Üniversite