Türkiye'den bir yargı manzarası: FETÖ üyeliğine delil olarak gösterilen baklavacı Çağlayan Adliyesi'nde dükkan açtı

FETÖ'den hükümlü Faruk Güllü'nün TMSF'ye devredilen "Faruk Güllüoğlu" baklavacısının Çağlayan Adliyesi'nde açılması akıllara, Başsavcı Vekili Yakup Ali Kahveci'nin, Mübariz Mansimov hakkında hazırladığı iddianamede adres gösterdiği MASAK raporunu getirdi.

Türkiye'den bir yargı manzarası: FETÖ üyeliğine delil olarak gösterilen baklavacı Çağlayan Adliyesi'nde dükkan açtı

GERÇEK GÜNDEM - FURKAN KARABAY

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından birçok isim örgüt üyeliğinden ve iltisaklı olmaktan yargılandı, ceza aldı, hapis yattı. Darbe girişimi sonrasında çok sayıda şirkete FETÖ’ye finansman sağladığı gerekçesiyle el kondu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen şirketlerin yönetimine çoğunlukla AKP'li isimler atandı.

TMSF’ye devredilen şirketlerden biri de "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası alan Faruk Güllü'nün sahibi olduğu Baklavacı Güllüoğlu Gıda Sanayi şirketiydi. "Faruk Güllüoğlu" adıyla hizmet veren şirket yıllarca TMSF tarafından işletildi ve hala başında TMSF'nin Başkan Müşaviri Altan Akova bulunuyor.

“YETERLİ DELİL YOK” DENİLİP “KAYYUM KARARINI KALDIRIN” KARARI VERİLDİ

Faruk Güllü’nün yargılandığı İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, 2020'nin Şubat ayında, Güllü’nün "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Güllü, tutuklu kaldığı 3 buçuk yıllık süre göz önüne alınarak tahliye edildi. Ayrıca mahkeme, Güllü'nün el konulan taşınmaz malları hakkında “yeterli delil olmadığını” belirterek sanığın sahibi olduğu şirketlerde TMSF'nin kayyum olarak atanması kararının kaldırılmasına karar verdi.

Bu kararın ardından İstinaf Mahkemesi, Kasım 2021'de İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını onadı. Konuyla ilgili konuştuğumuz Güllü’nün avukatları, TMSF tarafından yönetilen şirketlerin Güllü’ye devri için Yargıtay’ın da kararı onamasını beklediklerini ifade etti.

FETÖ DAVASINDA HAZIRLANAN MASAK RAPORUNDA YER ALAN “BAKLAVA” AYRINTISI

Güllü hakkındaki yargı süreci devam ederken, diğer FETÖ davalarında da dikkat çeken gelişmeler yaşandı.

Öyle ki hakkında FETÖ’den dava açılan kişilerin dosyalarına Faruk Güllüoğlu şirketinden kesilen faturalar da eklendi. Bu kişilerden biri, yakın dönemde Sedat Peker’in açıklamalarıyla ülke gündemine gelen, dünyanın en zengin iş insanlarından Palmali Holding’in sahibi Mübariz Mansimov Gurbanoğlu’ydu.
Mansimov, 15 Mart 2020 tarihinde FETÖ üyeliği iddiasıyla tutuklanmış ve yaklaşık bir yıl Silivri Cezaevi’nde yatmıştı.

AKP’nin iktidar olmasıyla birlikte yükselişi hızlanan, Forbes'in dünyanın en zengin 500 iş insanı listesine giren ve yine AKP’li yıllarda FETÖ üyeliği iddiasıyla cezaevine konulan Mansimov hakkında dönemin Cumhuriyet Savcısı şimdiki İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Yakup Ali Kahveci tarafından iddianame hazırlanmıştı.

İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile de tanker işi yapan Mansimov’a atfedilen suçlamalara dayanak olarak hazırlanan MASAK raporu da yer aldı.

Yakup Ali Kahveci’nin, Mansimov’un FETÖ üyeliğine dayanak olarak gösterdiği MASAK raporunda, Pal Gıda’nın o dönem TMSF’nin el koyduğu sahibinin FETÖ’den yargılandığı Faruk Güllüoğlu’na ödeme yapmasına yer verildi.

DURUŞMADA SORULDU: MANSİMOV GÜLEREK YANIT VERDİ

Mansimov, iddianamenin hazırlanmasının ardından 15 Eylül’de hakim karşısına çıktı. Duruşmada, Mansimov’un eski çalışanlarının tanık olarak beyanlarına yer verildi.

Sonrasında hakim, Yakup Ali Kahveci’nin hazırladığı iddianamede dayanak gösterdiği MASAK raporunda yer alan, Faruk Güllüoğlu’na yapılan ödemeden bahsetti. Mansimov ise duruşma sırasında, durumun komik olduğunu anlattı. Duruşmada yaşananlara dair konuştuğumuz Mansimov, “Kim Güllüoğlu’ndan baklava almamış ki?” diye sordu.

Ardından Mansimov 5 Mart 2021’de, FETÖ kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada "Hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

FARUK GÜLLÜOĞLU ÇAĞLAYAN ADLİYESİ’NDE AÇILDI

Aradan aylar geçti, Mansimov’un FETÖ üyeliğinden yargılandığı davaya konu olan, hakkında hazırlanan MASAK raporunda yer alan Faruk Güllüoğlu, Çağlayan Adliyesi’nde baklavacı açtı.

Türkiye'den bir yargı manzarası: FETÖ üyeliğine delil olarak gösterilen baklavacı Çağlayan Adliyesi'nde dükkan açtı - Resim : 1

İşin dikkat çeken yanı ise, söz konusu baklavacı Güllüoğlu’na yapılan ödemenin yer aldığı MASAK raporunun Mansimov’un FETÖ üyeliğine dayanak olarak gösterildiği iddianameyi yazan Yakup Ali Kahveci, Faruk Güllüoğlu’nun açıldığı açtığı Çağlayan Adliyesi’nde Cumhuriyet Başsavcı Vekili.

Bu durum yargıdaki garipliklerin bir haritası haline dönüştü: FETÖ hükümlüsü Güllüoğlu, tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi. Kayyum yönetiminde olan fakat Yargıtay’da aksi yönde bir karar çıkmazsa bir süre sonra FETÖ hükümlüsü sahibine devredilecek olan Faruk Güllüoğlu Baklavacılık, Çağlayan Adliyesi’nde mağaza açtı. FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım etme suçlamasından 5 yıl ceza alan Mübariz Mansimov’un davasında yöneltilen suçlamaya dayanak olarak hazırlan raporda Faruk Güllüoğlu Baklavacılık’ğa yapılan ödeme de yer almıştı.

Mansimov hakkında hazırladığı iddianamede MASAK raporunu adres gösteren isim ise halen Çağlayan Adliyesi’nde görev yapan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yakup Ali Kahveci…

Etiketler
Başsavcı MASAK FETÖ Savcı