Güney Kıbrıs lideri Anastasiadis: 'EastMed olmazsa alternatif seçenekleri incelemeye hazırız'

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın EastMed isimli deniz altı doğal gaz boru hattı projesini, sürdürülebilir ve etkin bulmadığı için desteklemeyeceğini söylemesinin ardından açıklama yaptı.

Güney Kıbrıs lideri Anastasiadis: 'EastMed olmazsa alternatif seçenekleri incelemeye hazırız'

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Güney Kıbrıs, Yunan ve İsrail Dışişleri bakanlıklarına, EastMed isimli deniz altı doğal gaz boru hattı projesini, sürdürülebilir ve etkin bulmadığı için desteklemeyeceğini bir non paper ile iletmesini Kathimerini gazetesine değerlendirdi. Anastasiadis “başka çözümleri incelemekten” söz etti.

“Non paper”da (belge olmayan belge) yazılanları yorumlamak istemediğini söyleyen Anastasiadis, EastMed’in henüz inceleme aşamasındaki bir proje olduğunu hatırlattı, şunları söyledi:

“Bu programın pratikte hayata geçirilmesi mümkün ise, büyük jeolojik gerekleri göğüslenebilir ve aynı zamanda ekonomik açıdan sürdürülebilir ise, uygulanması için siyasi irade vardır. Planın uygulanması mümkün değilse ben ve paydaşlarım, hiçbirimizin çıkarlarına dokunmayacak alternatif seçenekleri incelemeye hazırız, yeter ki uluslararası hukuka saygılı olsun.”

"İTTİFAJ EASTMED İNŞA EDİLSİN DİYE KURULMADI"

Anastasiadis ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ortaya koyduğu tutumun Kıbrıs’ın Yunanistan ile birlikte bölge ülkeleriyle kurduğu üçlü ittifakların rolünü düşürüp düşürmediği sorusuna karşılık bu ittifakların EastMed inşa edilsin diye kurulmadığını söyledi ve ekledi:

“EastMed doğal gaz boru hattı bölge ülkeleriyle –bu projede Yunanistan ve İsrail ile- ekonomi, yatırım, turizm, yeşil kalkınma, savunma, güvenlik vb onlarca farklı alana yayılan işbirliklerimizin sadece bir bölümüdür. Her halükarda bu programın süreci bu ilişkilerimizi ve geliştirdiğimiz stratejik iş birliğinin hacmini etkilemeyecek.”

Etiketler
Kıbrıs