Esnaf dert yandı: Para kazanmaktan vazgeçtik, evimize ekmek götürebilmenin derdine düştük

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e akaryakıta yapılan zamlardan dert yanan bir pazar esnafı, "Mersin’den Niğde’ye mandalina getiriyorum. Yazın 400 lira olan nakliye masrafı bugün 800 liraya çıktı." dedi.

Esnaf dert yandı: Para kazanmaktan vazgeçtik, evimize ekmek götürebilmenin derdine düştük

Ömer Fethi Gürer, Niğde ve ilçelerinde pazar yerlerinin ziyaret ederek esnafın ve vatandaşın sorunlarını dinledi. Pazar esnaf akaryakıt zamları nakliye giderlerini artırdığı için pazara getirdiği ürünü kar koymadan satış yapmaktan dert yanarken vatandaş da ürün fiyatlarındaki artış nedeniyle zorunlu ihtiyaçlar dışında alım yapamamaktan yakındı.

"NAKLİYE GİDERİ 400 LİRADAN 800 LİRAYA ÇIKTI"

Çevre il ve ilçelerden Niğde’ye ürün getiremediklerini anlatan bir pazarcı, “Mersin’den Niğde’ye mandalina getiriyorum. Yazın 400 lira olan nakliye masrafı bugün 800 liraya çıktı. Yaz mevsiminde 800 lira olan araç lastiği şimdi bin 600 lira olmuş. Bu şartlarda hangi ürünü kaç liraya satıp nasıl kar edeceğiz” diyerek akaryakıt fiyatlarına gelen zamlara tepki gösterdi.

"1 KG POŞET 25 LİRA OLDU "

1 kg poşetin bile 25 liraya çıktığına değinen pazar esnafı, “Vatandaş gelip yarım kilo ürün alıyor. ‘Vermem’ diyemiyorsunuz. Nakliye ve diğer giderler ürün fiyatlarını yükseltti” diye konuştu.

"YATIYORUZ ZAM, KALKIYORUZ ZAM"

Bir başka pazarcı ise akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara tepki göstererek, “Akşam yatıyoruz zam, sabah kalkıyoruz zam” dedi. Esnaf, “Geçen senelerde 50 liralık mazotla 3 vilayet geziyorduk, şimdi 500 liralık mazotla Niğde’nin Bor, Kemerhisar ve Altunhisar’a gidebiliyoruz. Yeter artık, bıktık” dedi.

"BIÇAK KEMİĞE DAYANDI"

Asıl mesleğinin aşçılık olmasına rağmen iş imkânı olmadığı için pazarcılık yaptığını söyleyen bir başka esnaf da “35 yaşındayım, iş bulamadım. Benim gibi aşçı Niğde’de yok ama ben burada pazarcılık yapıyorum. Bıçak kemiğe dayandı” diye konuştu.

"PARA KAZAMAKTAN VAZGEÇTİK, EVE EKMEK GÖTÜRMENİN DERDİNE DÜŞTÜK"

Yerinden 3 lira 30 kuruşa aldığı havucu 4 liradan sattığını belirten bir pazarcı ise “Nakliyesi, poşeti, pazar kirası ve diğer girdileri hesaba kattığınızda ben nasıl bu üründen kar edeceğim? Para kazanmaktan vazgeçtik, evimize ekmek götürebilmenin derdine düştük” dedi.

"PAZAR YERLERİ MARKETTEN UYGUN"

Ömer Fethi Gürer, pazarda yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Vatandaş pahalılıktan yakınıyor ama pazarcı esnafı da neredeyse hiç kar etmeden satış yapıyor. Hem pazarcı hem vatandaş, artan girdi maliyetleri nedeniyle oluşan pahalılık nedeniyle mağdur durumda. Niğde’ye Konya ve Çukurova’dan satış için ürün getiren pazarcılar, mazot fiyatlarındaki artışlardan dolayı büyük sıkıntıya düşmüş. Pazar esnafı, bazı ürünlerde fiyatın değişiklik göstermesine rağmen artan girdi maliyetine göre neredeyse yerinden alıp getirdikleri ürünü karsız aldıklarını ve nakliye sonrası başa baş sattıklarını söylüyor. Hem esnaf hem vatandaş pahalılıktan nedeniyle sıkıntılı. Pazarlar marketlere göre daha uygun fiyatlı, ancak vatandaş sabit gelirli olduğu için artan giderler bütçesini kısmasına yol açmış, gramla alışveriş yapar durumda." (ANKA)

Etiketler
Niğde Mersin Akaryakıt Ekmek