Sokaklarda Pitbull peşindeler: İnsan sorumsuzluğu ve cadı avı binlerce cana dram yaşatıyor!

Tehlikeli cins köpekler üzerine alınan kararlar ve yapılan kara propaganda ile pitbull başta olmak üzere çok sayıda köpek sokağa terk ediliyor. Cadı avı sürerken işkence ve katliam korkuları yaşanıyor.

Sokaklarda Pitbull peşindeler: İnsan sorumsuzluğu ve cadı avı binlerce cana dram yaşatıyor!

DERLEYEN - GERÇEK GÜNDEM - MERVE ÇOBAN/ AKP'li AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'te 4 yaşındaki Asiye Ateş’e oturduğu sitenin bahçesinde oyun oynarken pitbull cinsi 2 köpeğin saldırmasının ardından "Hayvanlarınıza sahip çıkın. Asiye yavrumuzu gördünüz. Beyaz Türkler hayvanlarınıza sahip çıkın." açıklamalarında bulunarak köpekleri ve toplumun bir kesimini hedef göstermişti.

Erdoğan'ın belediyelere "Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum" açıklamasının ardından "tehlikeli ırk" olarak tespiti insanların kriterlerine göre tarafından yapılan Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin son kısırlaştırma tarihi 14 Ocak 2022 olarak belirlendi.

Bu köpeklerin dışarı ancak ağızlıkla çıkarılması gerekliliği ve çocuk oyun parkları ile yakınlarında gezdirilmesinin yasak olduğu detaylarının yer aldığı düzenlemenin de sıkı biçimde uygulanması için harekete geçildi.

Yasal düzenlemeler gereği kısırlaştırılmamış olan hayvanlara el konulacak ve hayvan bakımevlerine götürülecek.

BAŞIBOŞ PİTBULL TEDİRGİNLİĞİ

Türkiye'nin dört bir yanında yasaklı ırk olarak tabir edilen başta Pitbull olmak üzere cinsler sokağa bırakılıyor.

Çok sayıda köpek belediye ekipleri ve vatandaşlar tarafından yakalanarak belediye ekiplerine teslim ediliyor.

Terk edilen canların yaşadıkları travma nedeniyle yaptıkları davranışlar ise insanların hataları göz ardı edilerek türcülük ile her şeyden köpeklerin sorumlu tutulması ile sonuçlanıyor.

İnsan türü doğadaki egemenliği ve kendine atfettiği üstün özellikler ile diğer canlara yönelik katliamlarını haklı görmeyi sürdürüyor.

Veterinerler ve hayvanseverler yasaklı cins kayıt süresinin uzatılmasının yaşanan sorunları bir ölçüde azaltabileceğini düşünüyor.

Ancak hiç kimse şu soruyu sormuyor: İnsanların hiç mi suçu yok?

BİNLERCE KÖPEĞE NE OLACAK?

Köpeklere yapılacak uygulamalar ise hayvanseverlerin tedirginliğini artırıyor. Hayvanseverler köpeklerin katliama uğramasından endişe ediyor. Barınaklardaki binlerce canın bakımlar yetersiz kaldığında karşılaşacağı son insanların vahşetini bir kez daha gözler önüne serdi.

HAYIRSIZADA KATLİAMI TEKRARLANACAK MI?

İstanbul Galata’da gece yarısı köpeklerle karşılaşan ve detayları tam olarak bilinmeyen olayda duvardan düşerek ölen yabancı kişi nedeniyle Osmanlı hükümetinin ultimatom alması bir katliamın habercisi oldu.

2. Mahmut'un kararıyla toplanan köpekler Hayırsız Ada'ya bırakılmak istendi ancak halkın tepkisiyle geri adım atıldı.

Sultan Abdülaziz döneminde ise köpekler toplanarak Hayırsız Ada'ya bırakıldı. Ancak halk 2. Mahmut döneminde olduğu gibi yaşanan olayları köpeklere yapılan eziyete bağladı ve yine geri adım atıldı.

Ancak dönemin belediye başkanı konumunda olan Suphi Bey, 1910 yılında İstanbul'daki köpekleri toplatma kararı aldı. 80 bin kadar köpek Sivriada olarak da bilinen Hayırsızada’ya taşındı. Kayalıkta köpekler açlığa ve susuzluğa terk edildi.

Köpekler birbirlerini yemek zorunda kalırken İstanbulluların günlerce köpeklerin çığlıklarını duyduğu dönemin rivayetleri arasında yer alır. Sesler ise bir süre sonra kesilir.

Eski İstanbulluların söyledikleri belki de doğrudur: Hayvanlara eziyet edenlerin başındaki uğursuzluklar bir türlü sona ermedi!...

PİTBULLLAR NEDEN TERCİH EDİLDİ? İŞKENCELERLE DOLU HAYATLAR

Yasaklı cins köpekler başta pitbull olmak üzere güçlü vücut yapıları nedeniyle sahipleri tarafından özellikle dövüştürülmek için uzun yıllar boyunca kullanıldı.

Ancak köpeklerin saldırganlıştırılmaları için yapılan uygulamalar işkenceleri gözler önüne seriyor.

Bazı kişilerin gövde gösterisi ve suç örgütleri için için köpekleri kullandığı bilinirken ücretli dövüşler ile de canlıların insanların işkencelerine maruz kaldıkları polis kayıtlarına geçen olaylarla da biliniyor.

Köpekler daha da saldırgan olmaları için dövülüyor, karanlıkta açlığa ve susuzluğa terk ediliyor, kendi kardeşlerini yemek zorunda bırakılıyor. Çok sayıda hayvan da belediye ekipleri ya da kolluk kuvvetleri tarafından yaralı olarak bulunuyor.

Köpeklere yapılan işkenceler neredeyse tüm toplum tarafından bilinse de adeta 3 maymun oynanıyor.

"KÖTÜ KÖPEK YOKTUR, KÖTÜ SAHİP VARDIR"

Sosyal medyada 'Barınak Meleği' sayfasını yöneten veteriner Türkan Ceylan, Gerçek Gündem'den Ece Seçil Şahin ve Miray Tamer'e yaptığı açıklamada; "Hayvanları yakalayıp barınağa atmak akıllı ve vicdanlı bir insanın çözüm önerisi olamaz. Tehlikeli ırk gibi bir sınıflandırmayı da kabul etmiyorum. Bebekle evde bakıcılık yapan pitbullu alıp barınağa koyarsanız bu vicdansızlık örneğidir. Saldırgan olanlar sahipleri tarafından aç bırakılan, eziyet gören hayvanlardır. Böyle bir hayvanın saldırgan olmasının bütün cezası sahiplerine kesilmeli. Büyük ve caydırıcı cezalar sunulmalı. Bu tip insanların bu hayvanları edinmemeleri yönünde yasal düzenleme getirilmeli. Hep söylediğimiz gibi, kötü köpek yoktur kötü sahip vardır." ifadelerini kullanmıştı.

Kolluk kuvvetleri de sık sık dövüştürülen ve kötü muameleye maruz kalan köpeklerin bulunduğu alanlara baskın yapıyor. İnsanlar bu durumdan yalnızca para cezası ile kurtulurken köpekler barınaklara alınarak belirsizlik dolu bir geleceğe terk ediliyorlar.

Saldırganlaşan köpeklerin zarar verdikleri insanlarla ilgili tüm insan sorumlulukları da göz ardı ediliyor.

Son yaşanan saldırılarla birlikte çok sayıda kişi bakımını üstlenme sorumluluğunu terk ettiği canları sokaklara bırakıyor. Türkiye'nin dört bir yanından tehlikeli cins olarak belirlenen köpeklerin sokağa atıldığı haberleri gelirken belediye ekipleri ise adeta cadı avına başladı.

İlgili kurumların çalışanları köpekleri yakalayarak barınaklara götürüyor. Yuvaları evlerinden alınan binlerce köpeğin barınakların yetersiz koşullarında nasıl yaşamlarını sürdürecekleri ise bilinmiyor.

KAHRAMANMARAŞ'TA PİTBULLAR DONARAK ÖLDÜ

Hava sıcaklığının eksi 25 dereceye kadar düştüğü Kahramanmaraş Göksun'da yaklaşık 1 hafta önce soğuk hava, ilçe sakinlerinin yanı sıra sokağa terk edilen canlıları da kötü etkiledi.

İlçede sokağa bırakılan Pitbull cinsi 2 köpek daha donarak öldü. İlçede 2 hafta önce 1 köpek ile 2 kedi de donarak ölmüştü.

İSTANBUL'DA BARINAKLAR PİTBULL DOLDU

Köpeklerini kayıt altına aldırmak ve sorumluluklarını yerine getirmeyen insanların bir kısmı köpeklerini ormanlara terk ediyor. Görece insaflı olanlar ise canları barınağa bırakıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne barınaklara 35 yasaklı ırk bırakıldı.

Kemerburgaz Hayvan Geçici Bakımevi Başhekimi Serap Baytemir Gülmez, "Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro türleri getirildi. Açıkçası onların bu şekilde sokağa terk edilmesini istemiyoruz. Köpeklerinden vazgeçeceklerse muhakkak bakım evlerine getirilmeli" dedi.

ISLAHİYE'DE SOKAĞA ATILDILAR

Son 1 ayda farklı mahallelerde başı boş pitbull cinsi köpeklerin olduğu ihbarını alan İslahiye Belediyesine bağlı ekipler, yaptıkları incelemelerde 10 köpeğe ulaştı.

Görevliler tarafından barınağa alınan köpekler, kısırlaştırılarak koruma altına alındı.

SİVAS'TA 6 AYDA 40 YASAKLI IRK TESLİM EDİLDİ

Sivas'ta, caydırıcı cezaların gündeme gelmesiyle son 6 ayda sokağa terk edilen 'Dogo Argentino' ve 'Pitbull' cinsi 40 köpek, barınağa getirildi. Sayıları her geçen gün artan köpekler, kalan yaşamını Sivas Belediyesi Sokak Hayvanları Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki ayrı bölümde geçirecek.

ESNAF SOKAKTA YAKALADI

Sivas'ta Gültepe Mahallesi Dört Eylül Sanayi Sitesi'nde başıboş gezen pitbull cinsi köpeği fark eden esnaf, hayvanı yakalayarak bir iş yerinin önüne bağladı.

Köpeğin sahibine ulaşılamayınca Sivas Belediyesi'ne haber verildi. İhbar üzerine gelen ekipler, hayvan ambulansı ile köpeği belediyeye ait barınağa götürdü.

KEŞAN'DA BARINAKTA TERK EDİLME DRAMI

‘Tehlikeli ırk’ diye belirlenen köpekler için son kısırlaştırma tarihi 14 Ocak 2022 olarak belirlendi. 'Hayvanları Koruma Kanunu'na göre bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısırlaştırılacak ve mikroçip takılacak.

Bu kurala uymayanlara 11 bin, hayvanları sokağa terk edenlere ise 30 bin lira idari para cezası kesilecek. Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 150 köpekten 10’u, sahiplerinin suça karışması veya terk etmeleri nedeniyle ömür boyu misafir edilecek.

Barınak görevlileri ise yasanın 'yasaklı ırk' olarak kabul ettiği, iadesi mümkün olmayan köpeklerin günlük bakımını yaparak sağlıklı kalmalarını sağlıyor.

ADANA'DA 1 YILDA 70 KÖPEĞE EL KONULDU

Adana'da Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro polisleri, yasaklı ırk köpekler ile sosyal risk oluşturan köpeklerin toplanması için 2021'de 70 köpeğe el koydu.

SULTANGAZİ'DE KÖPEKLERİN KOVALADIĞI KURYE KAZA YAPTI

İstanbul'un Sultangazi ilçesinde aralarında pitbull cinsi köpeklerin de bulunduğu başıboş köpeklerin artması vatandaşlar tedirgin etmeye başladı.

Çanakkale Şehitleri Caddesi'nde seyir halindeki motosikletli kuryeyi pitbull cinsi köpeğin de olduğu iki köpek kovalamaya başladı. Panik yapan sürücü motosikletin hakimiyetini kaybederek kaza yaptı. Sürücünün kazayı hafif sıyrıklar atlattığı öğrenildi.

(Pitbulların toplanması hakkında haberlerin kaynağı: DHA)

Etiketler
Köpek