Polis kurşunu ile yaşamanı yitirmişti: Süleyman Soylu'ya set işçisi Çetin Kaya'nın ölümüne ilişkin zor sorular

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, set işçisi Çetin Kaya'nın bir polis tarafından öldürülmesine ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Polis kurşunu ile yaşamanı yitirmişti: Süleyman Soylu'ya set işçisi Çetin Kaya'nın ölümüne ilişkin zor sorular

Set işçisi Çetin Kaya, 29 Kasım'da İstanbul'un Kadıköy ilçesinde polis memuru S.E. tarafından vurularak yaşamını yitirmiş, olayın ardından açıklama yapan İstanbul Valiliği; Kaya’nın, otomobiliyle seyir halindeyken polisin dur ihtarına uymadığı ve polis memurunun silahının ateş alması sonucu hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Kaya ailesinin avukatı Orçun Fide ise İstanbul Valiliği'nin bu iddiasının doğru olmadığını belirterek, Valilik açıklamasında yer alan "uyuşturucu ve telsiz” iddiasının da gerçeği yansıtmadığını söylemişti.

TBMM GÜNDEMİNE GELDİ

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil'de yaşanan olayı, TBMM gündemine getirdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıt vermesi istemiyle soru önergesi veren Kadıgil, önergesinde, ''Olayın yaşandığı İstanbul’un en işlek caddelerinden olan, Fahrettin Kerim Gökay Caddesi üzerinde çok sayıda mobese kamerası olmasına rağmen, bazı mobeselerin devre dışı olduğu, bazılarının ise net görüntü alamadığı iddiasıyla tutanak tutulduğu ve görüntülere ulaşılamadığı da ifade ediliyor.

Çetin Kaya'nın aracında bulunan ve delil niteliğinde olan sırt çantası, kıyafet, flashbellek, fotokopi kağıdı gibi kişisel eşyalarının, araçla birlikte araç kiralama şirketine teslim edildiği iddiaları kamuoyuna yansımıştır'' ifadelerini yer verdi.

SOYLU'YA ZOR SORULAR

Kadıgil, Soylu'ya şu soruları sordu:

1-Kent merkezinde, vatandaşları korumakla görevli kolluk kuvvetlerinin “silahından çıkan kurşunla” bir vatandaşın öldürülmesi ile ilgili olarak Bakanlığınızın herhangi bir açıklaması olacak mıdır?

2-Olay sırasında set emekçisi Çetin Kaya'nın kullandığı ve çalıştığı yapım şirketine ait kiralık aracın 3 Aralık günü polis tarafından içindeki eşyalarla birlikte kiralanan firmaya teslim edildiği iddiası doğru mudur?

3-Araçta ikinci bir kişinin bulunup bulunmaması DNA incelemesiyle tespit edilebilecekken, aracın kiralanan firmaya teslim edilmesi ve ardından araç içinde yıkama yapılması nedeniyle artık tespit etmenin imkansız hale gelmesine sebep olan polislere yönelik soruşturma başlatılacak mıdır?

4-Bakanlığınız tarafından, delil niteliğindeki eşyaları adli emanete alarak aile ve avukatlara tutanak eşliğinde teslim etmesi gerekirken üçüncü sahış niteliğinde olan firmaya teslim etmesinin, “delil karartma” olarak nitelendirileceği bir soruşturma başlatılacak mıdır?

5-Olay tutanaklarında uyuşturucu ve telsiz bulunmamasına rağmen İstanbul Valiliği’nin olaya ilişkin açıklamasında uyuşturucu ve telsiz bulunduğuna ilişkin açıklamaları hangi somut gerekçelere dayanmaktadır?

6-Olayın yaşandığı İstanbul’un en işlek caddelerinden olan, polis tarafından tutulan tutanakta, Fahrettin Kerim Gökay Caddesi üzerinde çok sayıda mobese kamerası olmasına rağmen, bazı mobeselerin devre dışı olduğu, bazılarının ise net görüntü alamadığı iddia edilmektedir. Olayın yaşandığı yer olan Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Hastanesi önü dahil pek çok kameranın “işlevsiz” olduğu iddiası “hayatın doğal akışına” uygun mudur?

7-Olay gecesi görevli olan polisler tarafından esnaflara ait kameralara ilişkin kameramız bozuk diye tutanakların tutulduğu doğru mudur?

8-Son 5 yılda Türkiye genelinde illere göre “dur ihtarı”na uymadığı gerekçesiyle kaç kişi vurularak öldürülmüştür?

9-Yaşanan bu ölümler akabinde ilgili güvenlik güçleri hakkında yapılan yasal işlemler nelerdir?

Etiketler
Sera Kadıgil İstanbul Milletvekili Polis