Emekli Amiral Cem Gürdeniz'den 'Montrö bildirisi' iddianamesi için ilk açıklama

Montrö Bildirisi olarak bilinen açıklama metninde imzası bulunan emekli Amiral Cem Gürdeniz hazırlanan iddianame hakkında açıklama yaptı.

Emekli Amiral Cem Gürdeniz'den 'Montrö bildirisi' iddianamesi için ilk açıklama

103 emekli Amiral imzasıyla yayımlanan ve kamuoyunda Montrö Bildirisi olarak bilinen açıklama hakkında soruşturma tamamlandı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre, iddianamede yer alan 103 şüpheli hakkında, "devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Açıklamaya imza atan isimler arasında yer alan “Mavi Vatan” kavramının isim babası Emekli Amiral Cem Gürdeni iddianame hakkında Halk TV'de İpek Özbey'in sunduğu Kadraj'a konuştu.

"HUKUK ÇIKARMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Cem Gürdeniz, "Detay vermeye gerek bile duymuyorum. Akla hayale gelmeyecek birşey. Balyoz'da da iddianame hazırlanmıştı, sonra yaşananları biliyoruz. 104 amiral anayasanın verdiği haklar çerçevesinde yayınladığı bildiriden daha doğal bir demokratik hak olamaz. Bizim anayasamızda hem tekil hem toplu anayasa yapma hakkı vardır. Böyle bir olaydan, böyle bir iddianmede çıkarmanın içinden hukuk çıkarmak mümkün değil." dedi.

"MONTRÖ'YÜ SAVUNAN AMİRALLERDEN BİRİYİM"

Montrö hakkında yapılan tartışmaları hatırlatan Cem Gürdeniz, "Ben Montrö'yü savunan amirallerden biriyim. Daha iki gün önce Rusya'da verdiğim bir konferansta Montrö'nün Karadeniz'e sağladığı avantajlardan bahsettim. O dönemde Montrö'nün aleyhinde yorumların yapıldığı bir dönemde Montrö'yü savunmayacaksanız ne zaman savunacaksınız. Tanrı Türk Milleti'ne yardım etsin." diyerek hukuki sürece tepkisini vurguladı.

Gürdeniz sözlerini, "Balyoz Kumpası'nda da günlerce TRT spikerlerine iddianameyi okuttular. Utanç duyduk. Olmayan şeylerden suç üretmek neyse bu da odur.15 gün içinde iddianeme kabul edilirse mahkeme başlar. Umarım başlar. Bu fırsatta verilir, Montrö ve sarıklı amiral hakkında konuşma hakkımız doğar." ifadeleriyle sürdürdü.