Çetin Kaya'nın ölümünde infaz şüphesi: Valilik açıklaması gerçeği yansıtıyor mu? Avukatlar ne söyledi?

Kadıköy'de polisin 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülen Çetin Kaya, memleketi Sivas'ta toprağa verildi. Kaya'nın avukatları ve arkadaşları olaydaki infaz şüphesine dikkat çekti.

Çetin Kaya'nın ölümünde infaz şüphesi: Valilik açıklaması gerçeği yansıtıyor mu? Avukatlar ne söyledi?

Kadıköy Göztepe'de polisin 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülen Çetin Kaya'nın avukatlarının yaptığı açıklamalar; Kaya'nın infaz edildiği yönündeki şüpheleri artırdı.

Sinema sektöründe çalıştığı öğrenilen Çetin Kaya'nın polisin 'dur' ihtarına uymadığını, araçtan indikten sonra da direndiğini ve yaşanan arbedede vurulduğu öne sürüldü. Kaya’nın cenazesi Sarıgazi Cemevi’nden sinema sektöründe çalışan arkadaşları, oyuncular ve yönetmenler tarafından defnedilmek üzere memleketi Sivas’a uğurlandı.

VALİLİK: POLİSE MUKAVEMET ETTİ

İstanbul Valiliği olaya ilişkin ilk açıklamasında, önü kesilen araçtaki sürücü Çetin Kaya'nın polise mukavemette bulunduğunu öne sürerek, "Sürücü Çetin Kaya ise yakalama işlemi sırasında görevli personele mukavemette bulunmuş, o esnada polis memurunun elindeki silahın ateş alması sonucu vurularak, olay yerinde hayatını kaybetmiştir" ifadeleri kullanıldı. Valilik, araçta bulunanlardan E.Ç. isimli bir kişinin de kaçtığını ancak daha sonra yakalandığını e üzerinden uyuşturucu madde çıktığını iddia etti.

KAYA'YI VURAN POLİS: KELEPÇELENECEĞİ SIRADA KARŞI KOYDU

Demirören Haber Ajansı'nın aktardığına bilgiye göre ise; Kaya'yı öldüren S.E. isimli polis tutuklandı ve ilk ifadesinde 'mukavemet' iddiasında bulundu. Otomobildeki kişilerin uyuşturucu kullandığını öne süren polis, Kaya'nın kelepçeleneceği sırada kendisine karşı koymaya çalıştığını iddia etti.

'UYARI ATEŞİ AÇILMADI'

Kaya'nın avukatı ise Evrensel Gazetesi'ne yaptığı açıklamada; Çetin Kaya'nın aracını sivil bir araç tarafından takip edildiğini, araçtan bir kişinin inerek kaçtığını söyledi. Kaçan kişinin narkotik tarafından arandığını söyleyen avukat, Kaya'nın baş kısmından vurulduğunu, havaya uyarı ateşi dahi açılmadığını, tek el ateş açıldığını söyleyerek infaz şüphesini doğrulamış oldu.

YANINDAKİ ÇOCUĞUN KİM OLDUĞU BİLİNMİYOR

Çetin Kaya'nın yanındaki çocuğun kim olduğunu kimsenin bilmediğini belirten avukat, "Çocuğun kim olduğunu da kimse bilmiyor. Bu da tuhaf bir şey. İlk önce polis tarafından tanık uydurulduğunu düşündük sonra görüntülerde hakikaten böyle bir kişi olduğunu gördük. Bu çocuk silah sesinden korktuğu için mi kaçıyor beni de vururlar diye yoksa kaçtığı için mi polis ateş ediyor. O hiç belli değil. Camdan mı vuruldu Çetin Bey, bunu adli tıp raporu belirleyecek" açıklamasında bulundu.

Polis mevzuatına göre havaya birkaç el ateş edilmesi gerektiğini hatırlatan aile avukatı, Kaya'nın hedef alınarak, ensesinden vurulduğunu doğruladı.

Avukatları, haberlerde yer alan 'Uyuşturucu satıcısı, uyuşturucu müptelası. Biz ondan yaptık' söylemlerini de reddetti.

ARKADAŞLARINDAN GÖRGÜ TANIKLARINA ÇAĞRI

Kaya'nın vurulduğu görüntüleri izlemek isteyen arkadaşlarına ise Fahrettin Kerim Gökay Caddesi üzerindeki mobeselerin de devredışı olduğu söylendi. Arkadaşları, olay anına ilişkin görüntüler için de görgü tanıklarına çağrıda bulundu.

GÖRGÜ TANIKLARI, TERS KELEPÇELENDİ, YERE YATIRILDI

Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Nadiye Gürbüz'ün haberine göreyse; ensesinden vurulan Çetin Kaya, o sırada ters kelepçeliydi.

Birgün'e konuşan Avukat Güzide Soydemir de, olay yerindeki delillerin Kaya'yı vuran polisin de içinde bulunduğu polis ekipleri tarafından incelendiğini ancak bunun yasaya aykırı olduğunu vurguladı. Soydemir, "Görgü tanıkları, Kaya'nın kelepçelenerek yere yatırıldığını ve ardından tek el silah sesi duyulduğunu söylüyor" bilgisini verdi.

AVUKAT FİDE: ELİMİZDE CİDDİ DELİLLER VAR

Kaya'nın aile avukatlarından Orçun Fide ise Gazeteci Ahmet Ayva'ya yaptığı açıklamada ellerinde çok ciddi deliller olduğunu ve delil toplama sürecinin de devam ettiğini söyledi. Delillerin henüz savcılık dosyasına yansımadığını ve bu yüzden kamuoyuyla paylaşılamadığını belirten Fide, "Elimizde kuvvetli, çok ciddi vahim diyebileceğim iddalar ve deliller var" dedi. Fide de, Kaya'nın kelepçeliyken öldürüldüğü yönündeki iddiaların varlığını belirtti.

Etiketler
Kadıköy Sivas Polis