Babacan'dan Erdoğan'a 6 sıfır yanıtı: Bu fırsatı hiç kaçırır mı?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın gündeminde; Erdoğan'ın açıklamaları, Merkez Bankası'nın döviz politikası ve Metin Gürcan'ın tutuklanması vardı.

Babacan'dan Erdoğan'a 6 sıfır yanıtı: Bu fırsatı hiç kaçırır mı?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında gündemi değerlendirdi. Babacan, partisinin Kurucular Kurulu üyesi Metin Gürcan'ın 'siyasi casusluk' iddiasıyla tutuklanmasına ilişkin, "Bu komployu karşılıksız bırakmayacağız" dedi. Babacan, Erdoğan'ın '6 sıfır sözlerine de, "Talimat Erdoğan’dan gelse, bunu duyurma fırsatını, bu büyük müjdeyi halkına verme fırsatını hiç kaçırır mı?" diye yanıt verdi.

Babacan, konuşmasının büyük kısmını ekonomik gelişmelere ayırdı. Merkez Bankası'nın döviz satarak var olan kriz hasarını gideremeyeceğini söyleyen Babacan, "Sadece döviz satışı yoluyla kuru kontrol etmesi mümkün değildir. Eğer mümkün olsa 1 Ocak 2019’dan 30 Eylül 2020’ye kadarki 21 aylık süre içerisinde 130 milyar dolarlık rezervi cayır cayır satan Merkez Bankası kuru kontrol edebilirdi" dedi.

'HAVUZUN DİBİ DELİK, SU DÖKEREK DOLDURMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Babacan, "Cumhurbaşkanı’nın ürettiği, ‘Benim tezim’ diye ortaya koyduğu modelin hasarını Merkez Bankası döviz satarak gideremez. Bir süre sonra eksi 50 milyar dolarlık net rezervin eksi 60’a, eksi 70’e indiğini göreceğiz. Sonucu bu. Havuzun dibi delik, su dökerek havuzu doldurmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

ERDOĞAN'A '6 SIFIR' YANITI: BENİM SORUMLULUĞUMDA

Babacan, partisinin grup toplantısında kendisine yönelik, "Şimdi 6 sıfır attık diye övünmeye başladı. Ne sen attın ya? Dönemin başbakanı olarak ben attım" diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da yanıt verdi. Babacan, "6 sıfırın atılması, benim sorumluluğum altında, o gün bağımsız olan Merkez Bankası ile Hazine Müsteşarlığı’nın ortak çalışması sonucu gerçekleştirilen bir reformdur" dedi.

'BU BÜYÜK MÜJDEYİ VERME FIRSATINI HİÇ KAÇIRIR MI?'

"Paradan altı sıfırın atılacağını Türkiye benden duydu. Talimat Erdoğan’dan gelse, bunu duyurma fırsatını, bu büyük müjdeyi halkına verme fırsatını hiç kaçırır mı?" diye soran Babacan, sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Yeni paraları tanıtma törenini Merkez Bankası’nda yaptık, Sayın Erdoğan’ı da o törene davet ettik. Bugün paradan altı sıfır atma gibi bir operasyon olsa, bunun yeri Külliye olur. Kaçırılır mı böyle bir fırsat?"

'KİMSE DALGALI KUR DİYEREK BU MİLLETLE DALGA GEÇMESİN'

Babacan, döviz karşısında Türk lirasının tarihi değer kaybına ilişkin 'dalgalı kur' ifadelerinin kullanılmasına ilişkinse şöyle konuştu:

"Ne diyorlar? ‘Dalgalı kur’. Bunun adı dalga falan değil. Dalgalı kur dediğiniz iner çıkar, aşağı yukarı dalgalanır. Oysa son üç aydır dolar kuru sürekli artıyor. Kimse şu andaki döviz kuruna dalgalı kur diyerek bu milletle dalgasını geçmesin."

ENFLASYONUN DÖRT YILDA YÜZDE 11,72'DEN 19,89'A YÜKSELMESİsELA

Erdoğan’ın dört yıldır verdiği enflasyonu düşürme mesajları eşliğinde, TÜİK’in yayınladığı enflasyonun dört yılda yüzde 11,72’den yüzde 19,89’a yükselişini yayınlayan Babacan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arka arkaya, ‘Tek haneye düşürmekte kararlıyız’ diyor. 2017’de başlamış, 2021 bitiyor. Neredeyse dört yıl geçmiş ama inmiyor. Bugün de ‘Bugün çıkar, yarın iner’ demiş. İnmiyor. Sayın Erdoğan acaba bu kadar kararlı olmasa mı? Her ‘Kararlıyız’ deyişinde enflasyon artmış."

'BAHÇELİ, DÜN HAKARET ETTİKLERİYLE BUGÜN KOL KOLA'

Babacan, Bahçeli'ye ilişkin deleştirilerini de, "Sayın Bahçeli, dün hakaret ettikleriyle, bugün kol kola. İşte bunun için ciddiye almıyoruz. Şimdi bize edep sınırlarının çok ötesinde laflar ediyor. Ama haberi olsun, biz o hakaret ettiği başkalarına benzemeyiz. Bu kadar hakareti işitip, yutup, sonra da kendisiyle kol kola girenlerden olmayız" şeklinde dile getirdi.

METİN GÜRCAN AÇIKLAMASI

Babacan, partsinin Kurucular Kurulu üyesi Metin Gürcan'ın tutuklanmasına ilişkin de kapsamlı bir açıklamada bulundu. Konuya üç açıdan yaklaştıklarını belirten Babacan, şöyle konuştu:

"Kurucu üyemiz Metin Gürcan’la ilgili son gelişmeleri kapsamlı olarak ele aldık. Meseleye üç açıdan bakıp, değerlendirmeyi uygun görüyorum. Birincisi hukuki açı. Hukukçu arkadaşlarımızın ulaşabildikleri bilgiler çerçevesinde hazırlayıp, bizlere ilettiği dosyada, Metin Gürcan hakkında isnat edilen suçlamanın yasal unsurlarının oluşmadığı çok açıktır. Yasada tanımladığı şekliyle bir suç oluştuğuna dair somut bir delil ortaya konulamamıştır.”

'BU KOMPLOYU KARŞILIKSIZ BIRAKMAYACAĞIZ'

“İkinci değerlendirme açımız, siyasi açıdır. Dosyada gizlilik kararı bulunmasına rağmen Metin Gürcan hakkındaki ifadeler ve görüntülerin basın yayın organlarına servis edilerek gizlilik kararı ihlal edilmiştir ve bir propaganda başlatılmıştır. Sayın Bahçeli’nin, Sayın Erdoğan’ın bizi hedef aldığı gün Metin Gürcan’la ilgili propaganda kampanyası başladı. Avukatlarla bile paylaşılmayan teknik takip görsellerinin basına sızdırılmasıyla, partimize yönelik sözde bir itibar suikastına kalkışılmıştır. Partimize yönelik yapılacak her türlü komploya karşı DEVA Partisi kadroları olarak dimdik ayakta olacağımızı ve asla ve asla bu komployu karşılıksız bırakmayacağımızı vurgulamak istiyorum. 8 aydır uyuyan dosyayı DEVA Partisi’nin ilgisi, desteği, görünürlüğü artınca mı hatırladınız?”

'SİYASİ ETİK ÇERÇEVESİNİ TAKİP EDECEĞİZ'

“Üçüncü değerlendirme açımız ise siyasi etik. Metin Gürcan’ın açık kaynaklardan elde ettiği bilgileri rapora dönüştürüp, bunu geçim kaynağı haline dönüştürmesinde izlediği yol ve yöntem, siyasi etik ilkeler açısından da GMYK tarafından değerlendirilmiştir. Bu konu, bazı kurul üyelerimizin parti içinde bağımsız bir değerlendirme süreci işletilmesi konusundaki görüşleri de dikkate alınarak çalışılacaktır. Önceliğimiz, Metin Bey’in haksız yere hürriyetinin kısıtlanmasına karşı hukuk mücadelemize devam etmek, partimize yönelik siyasi saldırıları da kararlılıkla püskürtmektir. Diğeri bizim iç siyasi etik meselemiz. Partimizin bir siyasi etik yönetmeliği var. Bu sürecin kendi ilkelerimiz çerçevesinde takibini de sürdüreceğiz.”

Etiketler
Ali Babacan DEVA Partisi Merkez Bankası Döviz