Türk lirası değer kaybetti, 1 milyon Bulgar alışveriş için Türkiye'ye geldi: Ne beğenirsek alıyoruz

Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan 1 milyon Bulgar turist giriş yaptı. Türk lirasının Bulgar Levası karşısındaki değer kaybı nedeniyle turistler tüm ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılamaya geldi.

Türk lirası değer kaybetti, 1 milyon Bulgar alışveriş için Türkiye'ye geldi: Ne beğenirsek alıyoruz

Türk lirasının döviz karşısındaki değer kaybı tarihi seviyelere ulaştı. 1 Bulgar levası'nın da 7 liraya yükselmesinin ardından 1 milyon Bulgar turist Edirne'ye akın etti.

Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan 1 Ocak- 27 Kasım'da 1 milyon Bulgar turist, Edirne'ye geldi. 700 bini Kapıkule, 300 bini de Hamzabeyli'den olmak üzere özel araç ve turlar ile kente giriş yapan Bulgar turistler, sınır kapılarında da yoğunluk oluşturdu.

Türk lirasının Bulgar Levası karşısındaki değer kaybı nedeniyle turistler tüm ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılamaya geldi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, hafta sonları Bulgar turist sayısının 12 bini bulduğunu ve kişi başı 500 euro harcandığını belirtti.

'BULGARİSTAN'IN YÜZDE 100'ÜNÜ GİYDİRİYORUZ'

DHA'ya konuşan esnaf Serkan Şen, "Bulgaristanlı ya da Yunanistanlı turistler pazarlık da yapmıyor. Şu anda Bulgaristan'ın yüzde 100'ünü giydiriyoruz, tamamen bize endeksliler" dedi.

'GELİP 5-10 TANE BİRDEN ALIYORLAR'

Pazarcı esnafından Mehmet Demir de "Leva yükseldikten sonra işlerimiz çok iyileşti. Bizden alıp orada satıyorlar dolayısıyla bize de yarıyor. Başka pazarda bu kadar iş yapamıyoruz. Gelip 5-10 tane birden alıyorlar. Eskiden işlerimiz bu kadar değildi. Özellikle leva yükseldikten sonra arttı. Geçen seneye göre fiyatlarda artış yaptık. Biraz zorlanıyoruz ama Bulgar müşteri sayesinde para kazanıyoruz" diye konuştu.

TL'NİN DEĞER KAYBI KARŞISINDA BULGAR TURİSTE HER ŞEY UCUZ

Bulgaristan'ın Plovdiv kentinden alışverişe gelen Gergana Lazarova ise ülkelerine göre Edirne'de her şeyin daha ucuz olduğunu belirterek, "Edirne'ye alışveriş yapmaya geldik. Burada her şey çok ucuz. Mont ve çorap aldım. Alışverişe devam ediyorum. Her cuma buraya gelip, alışveriş yapıyoruz. En çok çorap alıyorum. Burada ürünler hem kaliteli hem de ucuz. Bulgaristan'da o kadar kaliteli değil" dedi.

'NE BEĞENİRSEK ALIYORUZ'

Bulgaristan'ın Şumnu şehrinden gelen Gülçin Mehmedova da "Uzun yoldan geldik. Ne beğenirsek alıyoruz. Fiyatlar bize göre çok uygun. Burada ürün biraz daha kaliteli. Bizim orada artık çoğu kişi buradan giyiniyor, diyebiliriz" diye konuştu.

Etiketler
Türk Lirası Türkiye Kapıkule