Mehmet Eymür: 'Çiller değil, Ağar sorumluydu. Perinçek yabancı istihbaratların adamı'

T24’ün Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu’nun Mehmet Eymür ile yaptığı röportaj gündeme damga vurdu. Eymür'ün Mehmet Ağar ve Doğu Perinçek hakkında öne sürdüğü iddialar ise günün en çok konuşulan konularından biri oldu.

Mehmet Eymür: 'Çiller değil, Ağar sorumluydu. Perinçek yabancı istihbaratların adamı'

T24’ün Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu’nun yaptığı Mehmet Eymür röportajı, belki de günün değil ayın en iyi röportajı olacak.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Kontrterör Eski Daire Başkanı, Tahincioğlu’nun sorularını verdiği yanıtlarda bir yandan eski ve yeni Türkiye’ye dair hafıza tazelemeleri yaparken bir yandan da ciddi iddialar gündeme getiriyor.

Susurluk skandalında günlerce konuşulan Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın JİTEM’in kurucularından Cem Ersever’i öldürmesinden İngiliz ajanı olduğunu öne sürdüğü Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek’in aynı zamanda MİT’teki eski şefi Hiram Abas’ı deşifre etmesine kadar bir diziyi iddiayı gündeme taşıdı.

Hiram Abas dışında 90’lı yıllarda çok sayıda isim cinayete kurban gitti, bu cinayetlerin birçoğu faili meçhul kaldı.

‘‘Pirüpak olduğunu söylemek istemem, ama Çiller Özel Örgütü tamamen palavra’’

Eymür, Türkiye’nin karanlık sayfalarından biri olan 1990’lardaki cinayetlerden o dönem başbakanlık yapan Tansu Çiller’dense o dönem Emniyet Genel Müdürü olan Mehmet Ağar’ı sorumlu tuttu.

Üstelik eski yıllarda Mehmet Ağar’ın Ankara’ya gelişlerinde kendi evinde kaldığını söylediği halde 90’larla ilgili eski içişleri ve adalet bakanını işaret etti.

Tahincioğlu’nun, ‘‘Ama dönemin başbakanı Tansu Çiller de isim listesi açıklamadı mı, o listedeki isimler öldürüldü’’ demesi üzerine Eymür, ‘‘O Mehmet Ağar'ın tesiridir. (Tansu) Çiller'in kendi bilgisiyle yaptığını sanmıyorum. Pirüpak olduğunu söylemek istemem, ama Çiller Özel Örgütü tamamen palavra… 700 kişilik grup varmış, bunların hepsi yanlış. Özer Çiller'le görüşüyordum. Sönmez Köksal'ın (dönemin MİT Müsteşarı) bilgisi dahilinde. Benim ilişkim bu. Özel bir talepleri olmadı. Ama onların döneminde MİT'e geri döndüm. Hâlâ Çiller Özel Örgütü diye kitap satıyor Doğu Perinçek. O konuda Sönmez Bey'in de büyük hatası var. Bizim Mikdat Alpay'ın yazdığı bir rapor sanki bunu teyit eder gibi çıktı. Sönmez Bey'in de hatası var, imzalamış bu raporu. Mikdat Alpay, Perinçek'le işbirliği yaptı. Doğru düzgün okumamış Sönmez Bey. Çiller de tazminat kazandı 2 milyon lira o kitaptan. Ama hâlâ satışta… Benim bu Çiller Özel Örgütü'nün başında olduğumu söylediler. Düşünün. Metin Dalman isimli gazeteci Alman medyasına bunu verdi. Mikdat Alpay'ın adamı bir MİT elemanı Dalman. Böyle çalıştılar. Kesinlikle böyle bir yapılanma yok. Benim Çiller Örgütü diye bir örgüt başında olmam, Çatlı ile Ağar ile bu örgütü yönetmem mümkün olabilir mi?’’ yanıtını veriyor.

Eymür: ‘‘Bana kalırsa Perinçek, tamamen, İngiliz istihbaratıyla Amerikalıların adamıdır’’

Röportajda Eymür, Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek’e yönelik birçok iddiayı gündeme taşıyor.

Bunlar içinde belki de en tartışma yaratacak olanı bugün Türkiye’nin siyasi tercihini batıdan doğuya çevirmesini savunan Rusya ve Çin’i merkeze alan bir siyaseti savunan Vatan Partisi Genel Başkanı’nı ‘‘İngiliz istihbaratıyla Amerikalıların adamı’’ olmakla itham etmesi hiç şüphesiz.

Tahincioğlu’nun ‘‘Hiram Abas’la çok yakındınız. Bugünden bakınca suikastı nasıl torumluyorsunuz?’’ şeklindeki sorusuna şöyle yanıt veriyor:

‘‘Bir kere orada Doğu Perinçek'e çok büyük tepkim var. Bugün MİT'çinin adını yazana hapis cezası veriyorlar. O tarihte her şeyini, plakasını, telefonunu, evini, adresini hepsini verdiler. Bir nevi ‘öldürün’ denildi. Hiram Bey de hissetmişti zaten. Arkasından felaket oldu. Kontrol edildiğini biliyordu Hiram Bey. Enteresan olan ilk Amerikan casusunu yakalamamızdan sonra olmasıdır. (MİT Başkan Yardımcısı Sabahattin Savaşman'ın ABD casusu olduğunun aydınlatılması olayı) İlk Aydınlık'ta yayınlar başladı. Hiram Bey ve beni CIA ajanı yaptılar o haberlerde. Biz aksini çözmüşüz ama bizi suçluyorlar. Sonra tüm bilgileri verdiler.’’

‘‘Perinçek'in hem ordu içinde yüzbaşılıktan başlayıp generalliğe kadar uzanan adamları var hem de MİT'te’’

Perinçek’in bu yanıtından sonra soru cevap şöyle ilerliyor:

‘‘- Doğu Perinçek etkili mi MİT içinde?

Perinçek'in hem ordu içinde yüzbaşılıktan başlayıp generalliğe kadar uzanan adamları var hem de MİT'te. Bana kalırsa Perinçek, tamamen, İngiliz istihbaratıyla Amerikalıların adamıdır. Kesinlikle öyledir.

- Bunu bilgiyle mi söylüyorsunuz?

Evet.

-68 kuşağından, öğrenci hareketinden gelen bir isim, o tarihten bu yana böyle mi?

Evet, solun gelişmesini Türkiye'de engellemek için kurulan bir örgüt. Türkiye'de birçok yere girmiş durumda Amerika. Biz bu etkiyi maalesef çıkartamadık.’’

‘‘18 kişi menfaat için öldürüldü’’

Mehmet Eymür, bir zaman en yakınında olan Yavuz Ataç ve Korkut Eken gibi isimlerin 18 kişinin cinayeti nedeniyle yargılandıklarını söylerken öldürülenlerin öldürülme nedenlerinin para olduğunu öne sürdü:

‘‘Devlet benim gözümde her şeyi yapabilir. Meşrudur. Benim için böyle. Ama işin içinde menfaat varsa… ‘Bu kadar para ver yoksa seni öldüreceğim.’ Bu insanlar maalesef böyle öldürüldü. Bu 18 kişiyi devlet öldürdü.’’

MİT Kontrterör Dairesi Eski Başkanı, yıllardır her fırsatta eleştirdiği Ağar ekibinin kendisiyle çok uğraştığını Tarık Ümit’in öldürülmesinin kendisine mesaj olduğunu ancak ‘‘açığı olmadığı’’ için ayakta kalmayı başardığını da dile getirdi.

Etiketler
Mehmet Ağar Ankara Doğu Perinçek Gökçer Tahincioğlu