Boğaziçi öğrencileri anlattı: 'Arkadaşımız işkenceyle gözaltına alındı, 17 bin öğrenciyi gözaltına alsınlar...'

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri kampüste polis müdahalesiyle 45 öğrencinin gözaltına alınmasını protesto etti. Öğrenciler yaşananları Gerçek Gündem'e anlattı.

GERÇEK GÜNDEM - Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri 22 Ekim Cuma günü Güney Kampüste 45 kişinin polisin sert müdahalesiyle gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Dün üniversiteye giren çevik kuvvet ekipleri, atanmış rektör Naci İnci'nin okuldan çıkması için öğrencileri uzaklaştırmaya çalıştı. Polisin müdahalesi sırasında 45 öğrenci gözaltına alınmış, gözaltına alınanlardan 42'si serbest bırakılmıştı.

"ARKADAŞLARIMIZ DARP EDİLDİ"

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, dün yaşananları Gerçek Gündem'den Fırat Fıstık'a anlattı.

Olcay Etik, "Çevik kuvvet geldi bir anda okulun içine öğrenciler orada dururken. Bize dendi ki; çadırı götürün yoksa hepinize müdahale edeceğiz. Sonra biz çadırı götürdük, polisler gitmedi. Daha fazla araçla gelmeye başladılar. Kimsenin okulun herhangi bir yerinde nasıl duracağımıza dair bir şey söyleme hakkı yok." ifadelerini kullandı.

"KORKUTMAK İSTİYORLAR AMA KORKMAYACAĞIZ"

Olcay Etik, "Polisler arkadaşlarımızı çember içine aldılar. Geri kalanları biber gazı ve kalkanlarıyla arkadaşlarımızı okulun içinde kovaladı. Yakaladıklarında çemberler içine alop, boğazlarını sıkıp gözaltına aldılar. Arkadaşlarımızın bir çoğu darp edildi ve rapor da aldı. Şu anda içeride arkadaşlarım direnişe destek olmak için geliyorlar ve hepsinin yüzü gözü şiş. Buna katlanmamamız gerekiyor. Korkutmak istiyorlar bizleri ama biz korkmayacağız." sözleriyle müdahalede polisin uyguladığı şiddeti aktardı.

"İSTİYORLARSA 17 BİN ÖĞRENCİYİ GÖZALTINA ALSINLAR"

Üniversitedeki direnişe katılan diğer bir üniversite öğrencisi ise Gerçek Gündem'e yaptığı açıklamada, "Dün her zaman kayyumluk binasında açtığımız çadır herhangi bir yasal dayanak gösterilmeden kapatılması ve çadır etrafında bulunan herkesin gözatına alınacağı söylendi. Biz "herhangi bir emir var mı elinizde" diye sorduk. "Hayır" dediler. Bunu kabul etmeyeceğimizi, her zaman açtığımız çadırı açmaya devam edeceğimizi söyledik. Biz o çadırı bu üniversitenin bizim olduğunu, kayyumluk önünde kurarak aslında kayyum makamında oturan insanın geçici olduğunu bizim kalıcı olduğumuzu göstermek için açıyorduk. O yüzden biz o çadırı açmaya devam edeceğiz. İstiyorlarsa üniversitenin 17 bin öğrencisini gözaltına alsınlar. Biz bunu doğru bulduğumuz, üniversitenin onurunu savunduğumuz, buna inandığımız için açmaya devam ediyoruz. Açmaya devam edeceğiz." ifadeleriyle polisin müdahalesine tepki gösterdi.

"ARKADAŞIMIZ İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDI"

Öğrenci, "Dün polis herhangi bir şekilde uyarıda bulunmadan 45 arkadaşımızı gözaltına aldı. 43 arkadaşımız serbest bırakıldı. Bir arkadaşımızın kolunun çıkık olduğunu öğrendik. İşkenceyle gözaltına alınmıştı. 3 arkadaşımız mevcutlu olarak savcılığa sevk edildi. 3 arkadaşımızı üniversitedeki öğrencileri kontrol etmekle itham ediyorlar. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Kimsenin kontrolü altında değiliz, Hür irademizle eylemlere katılıyoruz. Hür irademizle üniversitemizi savunuyoruz, hür irademizle mücadele ediyoruz." dedi.

Etiketler
Boğaziçi Üniversitesi Gözaltı Öğrenci Polis