İçişleri eski bakanından 'gri liste' yorumu

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, İçişleri eski bakanı Saadettin Tantan'ın 'gri liste' değerlendirmesini bugünkü köşesine taşıdı.

İçişleri eski bakanından 'gri liste' yorumu

"Bu konuyla ilgili en çok kafa yoran isim İçişleri eski Bakanı Sadettin Tantan" diyen Erkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

Saadettin Tantan 1999-2001 arasında sayısız operasyona imza attı. “Gri liste” kararını şu cümlelerle değerlendirdi: “…18 Nisan 1999'daki seçimlerinin ardından DSP lideri Bülent Ecevit'in başkanlığında MHP ve ANAP'la birlikte kurulan koalisyon hükümeti, Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nu (4422 Sayılı Kanun) çıkardı.

Kanun, 30 Temmuz 1999'da yürürlüğe girdi. Türkiye'de kirli ve kimliksiz sermayenin ve siyasi yapının ortadan kalkması için yapmak istediğimiz en büyük projelerden birisi Hazine Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün denetlenmesiydi. Bugüne kadar bu kurum hiç denetlenmemiş.

Rahmetli Başbakan Bülent Ecevit'ten onay almıştık bu kurumun denetlenmesi için. Çünkü bugüne kadar yurt dışından Hazine garantili özel ve kamu bütün bağlantılar, finans aktarımı, ekonomik aktarım ve bu milletin karşılıksız ödediği, ne olduğu belli olmayan bütün projeler araştırılacaktı.

Batı mali sistemine göre bütün komisyonlar ve dünyadaki bütün bankalardan gelen aktarımlar kayıt altında olduğu için, kaybolan bütün dosyalar, şişirilmiş dosyalar ortaya çıkacak, milletin hakkı ortaya çıkacaktı. Gasp edilen haklar ortaya çıkacaktı.

Gasp eden aktörler ortaya çıkacaktı. Kamu çalışanı, bürokrat, siyasetçi, iş adamı herkes ortaya çıkacaktı. Biz uygulama aşamasında engellendik. Ayağa kalktı herkes. Burada siyasetçi yok. Burada herkes ortaktı.”

Aytunç Erkin'in yazısına ulaşmak için tıklayın