'Barınamayan' öğrencilerin nöbeti yağmur altında sürüyor: 'Yetkililer herhangi bir adım atmadı'

Üniversite öğrencileri, üniversitelerin yüz yüze eğitime geçme kararıyla birlikte ortaya çıkan barınma sorununa dikkat çekmek için başlattıkları gece nöbetlerine bu gece de devam ediyor.

GERÇEK GÜNDEM - SERHAT YILMAZ/ Türkiye'nin gündemi halinde gelen üniversite öğrencilerinin yurt sorununu iktidar cephesi görmezden gelirken, barınamıyoruz diyen üniversiteliler İstanbul İzmir ve Kocaeli'nde başlattıkları nöbet eylemine devam ediyor.

Bu gece İstanbul Beşiktaş Sporcular Parkı'nda nöbet tutan öğrenciler, iktidarın öğrencilerin barınma sorununa çözüm bulamamasına tepki gösteriyor.

Yağışlı havaya rağmen nöbetlerine sürdüren öğrencilere yurttaşlar ve siyasetçiler de destek veriyor.

ÖĞRENCİLERDEN AÇIKLAMA

Sporcular Parkı' nda buluşan öğrenciler, burada bir açıklama gerçekleştirdi.

Barınamayanlar adına yapılan açıklama şöyle oldu:

Barınamayanlar'ın 4. gününde Beşiktaş Sporcular Parkı'ndayız. Bugün de yağmur da barınamıyoruz.

Barınamayanlar kimdir?

Bizler yurtlarda, evlerde, apartlarda kötü koşullarda inanılmaz fiyatlar ödeyerek barınmaya çalışan milyonlarca genciz. Pandemi gerekçesiyle uzun süredir kapalı tutulan okullarımız yakın zamanda açılmaya başlayacak.

Süren bir krizin üzerine denk gelen yaklaşık 2 yıllık bu pandemi dönemi bir çok şeyi çığrından çıkarttı. Özellike öğrencilerin barındığı yurtlar, apartlar ve evler neredeyse her gün zamlanıyor. Öğrenciler için kiralanacak yerlerin kalitesi her geçen gün kötüleşiyor.

Devlet yurtlarında 6 kişilik odalara istenen ücretler KYK burs ve kredilerinin üzerine çıkıyor. Özel yurtlarda sıkış tepiş kalabilmemiz için bir asgari ücret ödememiz bekleniyor. Hali hazırda kiraları tavan yapmış evler ya öğrencilere kiralanmıyor ya kiralandığında daha fazla kira talep ediliyor.

Barınamayanlar ne istiyor?

Barınamayanların talebi çok net.

Zenginler için her gün yeni düzenlemeler yapan, milyonlarca lira vergi borcunu silen, milyonlarca lira teşvik eden iktidara sesleniyoruz:

KYK yurtlarında ücretleri düşürün. Özel yurtları ve apartların ücretlerini denetleyin. Öğrenci evlerinde kiraları düşürecek uygulamalar yapın. Öğrencileri destekleyin. Biz borçlularız. Geçinemeyenleriz. Eğitim alamayanlarız. Sesi duyulamayanlarız. Ve bugün de barınamayanlarız. Milyonlarız.

Eğer sen de barınma sorunu yaşıyorsan harekete katıl ve bizi takip et. Hareket planımızı ve toplantılarımızı önümüzdeki günlerde duyuracağız. Hep beraber hakkımız olanı almak için sesimizi yükseltelim. Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok. Gerisini onlar düşünsün.

HERHANGİ BİR ADIM YOK

Gerçek Gündem'e konuşan İstanbul Üniversite öğrencisi Mert, İzmir Valiliği' nin konukevlerini öğrencilere açma kararı sonrası İstanbul için herhangi bir adımın henüz atılmadığını ifade etti.

Eylemlerin boyutlanarak devam edeceğini söyleyen üniversite öğrencisi, tüm kamuoyunu öğrencilere destek olmaya çağırdı.

5'E KADAR SÜRECEK

Öğrencilerin nöbet eylemi sabah saat 5'e kadar sürecek.

Etiketler
Ekmek Öğrenci Üniversite