Türkiye, Validebağ Korusu'nu konuştu, gönüllüler anlattı! 'Polisler olmasaydı bu kadar...'

AKP'li Üsküdar Belediyesi'nin Validebağ Korusu'na iş makineleriyle girmesinin ardından bölge sakinleri ve çevreciler alanda nöbet tutmaya başladı. Validebağ Gönüllüleri'nden Feral Tercan ve Zerrin Güloğlu yaşananları Gerçek Gündem'e anlattı.

GERÇEK GÜNDEM - MERVE ÇOBAN/ 1'inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı olarak tescillenen Validebağ Korusu'nda başlatılması hedeflenen ve koruya zarar verecek olmasıyla tepki çeken "Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi"ne karşı Üsküdar sakinlerinin mücadelesi sürüyor.

Öte yandan 200 yıllık Validebağ Korusu'nun Millet Bahçesi'ne dönüştürülmesine yönelik proje için hukuki mücadele de devam ediyor.

Validebağ Korusu’na dün sabah saatlerinde AKP'li Üsküdar Belediyesi ve polislerle birlikte hafriyat döküldü.

Söz konusu gelişmeyi haber alan vatandaşlar bölgeye giderek hafriyat dökülmesine engel olmak istedi.

Kamyonlarla Validebağ Korusu'nda dökülen hafriyat ve kumları vatandaşlar el birliği ile topladı. Yeni bir girişime karşı yüzlerce kişi bölgede nöbet tutmaya başladı.

Yaşananlar kısa sürede sosyal medyada gündeme oturdu. Sosyal medyanın da ilgisinin ardından Validebağ Korusu'nda yaşananlar kamuoyunun da desteği ile en çok konuşulan konular arasında yer aldı.

"ÜSKÜDAR BELEDİYESİ HUKUK TANIMIYOR"

Validebağ Gönüllüleri, Gerçek Gündem'e dün yaşananları anlattı. Alanda nöbet tutan gönüllülerden Feral Tercan, "2018 senesinde biz Üsküdar Belediyesi'ni yürütmeyi durdurmaya verdik. O mahkememiz hala sürüyor. 3 tane de yürütmeyi durdurma aldık. Bir tane de Üsküdar Belediyesi aldığımız yürütmeyi durdurmaya karşı dava açtı. Ona da yürütmeyi durdurma aldık. Üsküdar Belediyesi hukuk tanımıyor. Burada hukuksuz bir iş var. Elimizde koskocaman mahkeme sonuçları var. Kendilerine gösteriyoruz." ifadeleriyle Validebağ Korusu'nda yaşanan süreci özetledi.

Tercan, "Biz yıllar yılı bütün Validebağ Havzası olarak bu koruyu koruyoruz. Eğer bizler olmasaydık siz burada kebap kokularından duramayacaktınız. Aynı diğer ormanlar gibi. Yapay çimler 88 bin metrekare. Buraya bu toprağın üzerine, bunlar burayı kaldıracak, 88 bin metrekare rulo çim, telli çimlerden. 177 tane elektrik direği, toprağın 40 santimetre altından da 9 kilometre elektrik kablosu döşeyecek. Bunun haricinde bisiklet yolları, gözlem kuleleri, çocuk oyun alanları, fitness yerleri, göletler... Validebağ Korusu'nu millet bahçesi yapmak için Şehircilik Bakanlığı buna tahsis edince ihaleyi Çamlıca Fidanlığı diye bir yere vermiş. Onunla mı artık tek başına mı sonuna kadar yapacağım diye direniyor. Bize çalışanları hep söylediler "Siz ne kadar direnirseniz direnin bu yapılacak. Biz duyuyoruz." diye. Dedikleri de doğru çıktı. " sözleriyle proje hakkında edindikleri bilgileri paylaştı.

"POLİSLER OLMASA BU KADAR ZARAR VEREMEYECEKLERDİ"

Feral Tercan, Üsküdar Belediyesi'nin Validebağ Korusu'na müdahalesine polis desteği olduğu dile getirdi. Tercan, polislerin belediyeye desteğinin iş makinelerinin alana girişini kolaylaştırdığını vurgulayarak tepki gösterdi. Tercan, planlı bir şekilde gruplara bölünmelerinin sağlanarak kalabalığın dağıtıldığını iddia etti.

Feral Tercan AKP'li Üsküdar Belediyesi'nin Validebağ Korusu'na iş makineleriyle girişini şu sözlerle anlattı:

Gece saat bir gibi haber aldık sabah saat 5'te Üsküdar Belediye'nin buraya geleceğinin. Diğer arkadaşlarımız erkekler önceden geldi. Biz beş buçuk gibi buraya geldik. Geldiğimizde Üsküdar Belediyesi alçı yola moloz dökmüştü. Hepimiz şok içindeydik. Duvar parçaları vardı içinde. Arkadaşlarım birkaç tanesini aldılar acaba asbest var mı diye. Bizim geleceğimizi hiç tahmin etmedikleri için geldiler gözlerimizin bütün o korudaki boşalttıkları molozları topladılar.

Polislerle girdiler. Eğer polisler olmasa bu kadar zarar veremeyeceklerdi. Çünkü yapamayacaklardı. Önlerine yattığımız anda her şey bitecekti. Polisler sizi koruyoruz dediği halde el ele tutuşuyorlar. Bizi ite ite kamyon arkadan geliyor ve kumunu boşaltıyor.

"VALİDEBAĞ KORUSU'NU KİMSEYE YAR ETMEYECEĞİZ"

5 yerden girdiler koruya. Bir kısmımız burada, ortada, Haydarpaşa Lise'sinin orada, Dadaşlar'da ve Genç Sokak'ta. 5'e böldüler bizi. Kendileri polislerle ve işçileriyle girdikleri için çok kalabalıklardı. Biz saat 5'te o kadar kalabalık olamadığımız için bizi bölüp parçalamak istediler. Gerçekten de içlerde başarılı oldular. Ama arkadan duyan olup da geldikten sonra bakın gördüğünüz gibi hiçbir şey yapamadılar.

Daha sonrasında müdahale olmadı. Edemiyorlar. Validebağ gönüllüler sayfasında canlı yayın yaptığımızda bu görünen kişiler sadece buradaki insanlar. Diğerlerini çekemedik. Bu sadece buzdağının görünen yüzü. Bunu herkes bilsin: Biz burada sonuna kadar. Validebağ Korusu'nu kimseye yar etmeyeceğiz.

"SİNİR BOZUCU BİR DURUM"

Validebağ Gönüllüleri'nden Zerrin Güloğlu ise belediyenin operasyonuna tepki gösterdiği açıklamasında yapılanların insanları rahatsız ettiğini ve gerilime neden olduğunu vurguladı.

Güloğlu"Toprağı dökmüşler insanlar üzerine çıkıyor onu yaymasın işçiler diye. Onunla uğraşırken ikinci kamyonu getiriyor. İnsanların gücü yetmiyor. Kalabalık da yetemiyor. Tekrar kamyonun üstüne çıkıyorlar döktürmemek için. Gidince hemen işçiler insanların olmadığı alanda kum tepesini acele acele yola döküyor. Derken o kamyon ne yapıyor ediyor boşaltıyor. Gene insanlar üzerine çıkıyor yaydırmamak için yola. Orada uğraşırken öbür taraftan bir başka kamyon. Burada öyle bir sirkülasyon oldu. Çok sinir bozucu. İnsanlar bölünemiyor. Oraya gitmek zorunda kalıyorlar komple öbür taraftan yola yayılıyor." dedi.

Etiketler
Üsküdar Polis Türkiye Üsküdar Belediyesi