Türkiye'de üçüncü doz aşı sonuçları ilk kez açıklandı: Hangi aşı daha etkili çıktı?

Prof. Dr. Nükhet Hotar, 3. doz aşısını Coronavac olarak yaptıranlarda aşıdan en az 7 gün sonra antikor düzeyinin 7. 5 kat arttığını, BioNTech olarak yaptıranlarda ise 106 kat arttığı tespit edildiğini belirtti.

Türkiye'de üçüncü doz aşı sonuçları ilk kez açıklandı: Hangi aşı daha etkili çıktı?

Koronavirüs pandemisi tedbirleri kapsamında ilk 2 dozu Çinli Sinovac şirketinin geliştidiği Coronavac aşısı olanlara 3. doz aşı uygulaması sürerken Dokuz Eylül Üniversitesi, 3. doz aşı olan sağlık çalışanlarının antikor oranlarını basın mensupları ile paylaştı.

Maddeler halinde araştırmanın sonucu hakkında rakamlar veren Hotar, şu bilgileri paylaştı:

“Araştırmamızın ilk sonuçlarına göre antikor düzeylerinin Dokuz Eylül Üniversitesi sağlık çalışanlarının iki doz Coronavac aşısından 4 ay sonra anlamlı şekilde düştüğü ancak yüzde 89’unda halen yeterli düzeyde olduğunu tespit etti çalışan arkadaşlarımız.

Üçüncü doz aşı sonrası sağlık çalışanlarının yüzde 100’ünde antikor düzeyinin arttığı ve yeterli düzeye eriştiği saptandı. Sağlık personelinin 3. doz aşısını Coronavac olarak yaptıranlarda aşıdan en az 7 gün sonra antikor düzeyinin 7,5 kat arttığı, BioNTech olarak yaptıranlarda ise 106 kat arttığı tespit edildi."

SADECE 1 KİŞİ KORONAVİRÜSE YAKALANDI

"Katılımcılardan 3. doz aşısını BioNTech ile olanların durumları değerlendirildiğinde antikor düzeylerinin zaman içinde düştüğü, ancak halen var olan antikor düzeyinin aşıdan yaklaşık iki ay sonra oldukça yeterli düzeyde olduğu (16865 AU/ml) saptandı. Aşıdan sonra yüzde 100 arttı ancak düşmesine rağmen 2 ay geçmesine rağmen hala yeterli koruma sağlandığı görüldü. İlk iki doz aşı arasında sağlık çalışanlarımızın yüzde 4’ünde koronavirüs hastalığı geliştiği göründü. 3. doz aşısını olan 293 kişiden sadece 1 kişide koronavirüse yakalandı ve o da hafif atlattı.”

Aşı karşıtları için suç duyurusunda bulunulabileceğini de belirten Hotar, “Kişiler kendi özgürlük alanı içinde böyle bir özgürlük hakkını sahip olsalar bile ki sadece kendileri bir adada yaşıyorsa bu özgürlüklerini kullanabilirler. Ancak her bir kişi çalışma arkadaşlarını riske attığı için bu bir özgürlük değil. Kitleleri engelleyecek aşı karşıtlarına karşı bir suç duyurunda bulunabilir toplumu riske attığı için” şeklinde konuştu.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye BioNTech Türkiye