Bakan Yardımcısı Sayan'dan 20'li yaşlar challenge uyarısı

Ulaştırma Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan '20'li yaşlar challenge' akımı için "Bu gibi hassas verilerin hangi sunucularda nasıl tutulduğu, yeterli güvenliğe sahip olup olmadığı tam bir kara kutu" dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan'dan 20'li yaşlar challenge uyarısı

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan sosyal medya hesabından son günlerde popüler olan '20'li yaşlar challenge' akımıyla kişisel veriler ve yüz ifadelerinin kopyalandığını öne sürdü.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Sayan, "Son günlerde popüler olan 20'li yaşlar challenge ve benzeri akımlara karşı vatandaşlarımıza birkaç uyarıda bulunmak istiyorum" dedi ve şunları kaydetti:

'YAPAY ZEKA ALGORİTMALARINI BESLEYECEK İSTATİSTİKİ VERİLER OLUŞTURULUYOR'

"Kişisel verileri ve yüz ifadelerini kopyalan bu gibi akımlar, görsel veri işleme alanına zemin hazırlıyor. Mümkün olduğunca dikkatli olmalıyız. Yapay zeka teknolojilerinin çözmeye çalıştığı sorunlardan biri de yaşlanmanın oluşturduğu yüzdeki değişikliklere karşı algoritmalara direnç kazandırmak. Kişinin şimdiki haliyle eski halinin değişiminden, yapay zeka algoritmalarını besleyecek istatistiki veriler oluşturuluyor.

Aynı zamanda farklı uygulamalar ve cihazlardan paylaştığımız parmak izi ve yüz taraması gibi verilerimiz, genetik verilerimizi barındırıyor. Bu gibi hassas verilerin hangi sunucularda nasıl tutulduğu, yeterli güvenliğe sahip olup olmadığı tam bir kara kutu.

Kişisel verilerimiz; bizi belirli veya belirlenebilir hale getiren, bizi tanımlayan ve bize ait olan bilgilerimiz. Bu sebeple kişisel verilerimizi korurken, özellikle de sosyal medyada paylaşırken daha hassas davranmalıyız."