Koronavirüs pandemisinde 50 eczacı ve 17 eczane teknisyeni yaşamını yitirdi

TEİS, yapılan açıklamada, koronavirüs salgınında 50 eczacı ve 17 eczane teknisyenin hayatını kaybettiği belirtildi.

Koronavirüs pandemisinde 50 eczacı ve 17 eczane teknisyeni yaşamını yitirdi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’ndan (TEİS), yapılan açıklamada, koronavirüs salgınında 50 eczacı ve 17 eczane teknisyenin hayatını kaybettiği belirtildi.

Koronavirüs mücadelesinde ön saflarda çalışan eczacıların büyük risk altındaki meslek guruplarından biri olduğunu söyleyen TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, koronavirüs nedeniyle Türkiye’de ilk can kaybının bir eczacı olduğunu hatırlatarak, “Covid polikliniklerinde çalışanlardan sonra en büyük riski eczacılar yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Saydan, ''Dünyayı altüst eden Covid-19’dan dolayı ülkemizde de olağanüstü tedbirler alınarak, bu süreç atlatılmaya çalışılıyor. Türkiye genelinde salgından etkilenen çok sayıda eczane bulunuyor. Bu virüs yüzünden 50 eczacı, 17 eczane teknisyeni hayatını kaybetti. Halkımızın ilk adımda ulaştığı sağlık kuruluşu eczaneler olduğu için ülke genelinde bu virüsten etkilenen eczacı ve eczane çalışanları sayısı giderek artıyor'' diye konuştu.

''DESTEK PROGRAMININ OLMASI GEREKİYOR''

Pandemi sürecinde eczacıların ekonomilerinin iyice bozulduğunu söyleyen Saydan, “Covid-19'lu hastalarla en çok yüz yüze gelen meslek grubuyuz. Bu süreçte 50 meslektaşımız hayatını kaybetti. Ekonomik anlamda da en çok biz etkilendik. Eczacıları ekonomik olarak rahatlatacak destek programının olması gerekiyor” diyerek şu açıklamalarda bulundu:

''Pandemi ile mücadelede vazgeçilemez bir konumda olduğu açık bir şekilde görülen eczacıların yalnız bırakılmaması ve desteklenmesi amacıyla yetkililer tarafından eczacılar için ekonomik tedbirler mutlaka alınmalı. Bunların başında ilaç depolarına olan eczane ödemelerinde rahatlama yapacak tedbirler olmalı. Bağ-kur, SSK prim desteği, vergi indirimi ve muafiyeti, kira desteği gibi konular da mutlaka hayata geçirilmelidir. Diğer taraftan eczacıların sürekli zarar etmesine neden olan fiyat indiriminden doğan zararlar, SGK’nın kamu iskontosunu uygulamayan ilaçlar gibi kronik bazı sorunları giderecek düzenlemelerin de yapılması gerekiyor.''

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Salgın