Pandemide sanatçılar umutsuz: 'Bebek bezi bile alamıyoruz'

Pandemi sürecinde sahneler kapatıldı, sanatçılar işsiz kaldı. Yaşamlarını sürdürmekte zorlukla karşılaşan sanatçılar isyan etti.

Pandemide sanatçılar umutsuz: 'Bebek bezi bile alamıyoruz'

Salgının en çok etkilediği kesimler arasında sanatçılar yer alıyor. Bir yılı aşkın süredir konser, tiyatro, sinema, kafe ve bar gibi mekânlar ya kapatıldı ya da çok kısıtlı şekilde açıldı.

‘Çarklar dönsün’ denilen ülkede pandemiyle mücadele yöntemi olarak müziğin sesi kısıldı.

Birgün'den Yaren Çolak'ın haberine göre; iktidarın yanlış ve eksik politikaları nedeniyle adeta açlığa terk edilen sanatçılar ise bu dönemde çözümü enstrümanlarını satarak eve ekmek götürmekte buldu. Sanatlarını icra ederek para kazanıp geçimlerini sağlayamayan sanatçılar, yevmiyeli işlerde çalışıyor ya da iş arıyor. Ankara’da yaşayan iki sanatçı, “sorumlusunu biliyoruz” diyerek yaşadıklarını BirGün’e anlattı.

Ankara’da İpli Kukla Yapım ve Oynatımı Ustası Alp Arısoy pandemiyle beraber işsiz kaldıklarını vurguluyor ve bu dönemde sanayide kamyon boşaltma gibi yevmiyeli işlerde çalıştığını belirtiyor.

Meslektaşlarının birçoğunun durumunun aynı olduğunun altını çizen Arısoy, “Bir arkadaşım taksicilik yapıyor bir diğeri de simit satıyor. Ben de vasıfsız eleman olarak günlük 50-60 TL yevmiyesi olan işlerde çalışıyorum. Ancak işsizlik nedeniyle o sektörlere de çok talep var. İş bulmakta zorlanıyorum” diyor ve ekliyor: “21 yıldır ipli kukla yapım ve oynatım işi yapıyorum. Ramazanda Hacivat ve Karagöz gösterilerinden kazandığımız paralarla 3-4 ay geçimimizi sağlardık. Ancak iki ramazanda da böyle bir kazancımız olmadı. Durumumuz çok kötü. Kreşler ve özel okullarda gösteriler yapıyor, workshoplara katılıyorduk. Artık dışardan etkinlik alınmıyor. Sahneler zaten kapalı. Mağduruz. Devletten hiçbir destek almadık. Tiyatrocular için olan bin liralık yardıma başvuru esnasında bizden 750 liralık çekim yapmamız isteniyor. Bunlar çok komik rakamlar.”

BEBEK BEZİ BİLE ALAMIYORUZ

Çocuklarının temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını aktaran Arısoy, “Esas orada zorlanıyoruz. 2 çocuğum var. Biri lisede biri 3 yaşında. Bebek bezi bile alamıyoruz. Lisedeki çocuğumun da tableti yok. Eğer iş aramaya gitmezsem benim telefonumdan derslere giriyor. Pandemide eşim de işsiz kaldı. Kirayı arkadaşlarımdan aldığım borçlarla ödüyoruz” diye konuşuyor.

DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI

Ankara Keçiören’de yaşayan Müzisyen Bayram Atalay da kendi gibi ülkedeki tüm müzisyen ve sanatçıların pandemide işsiz kaldıklarının altını çiziyor. Sayıları her geçen gün artan müzisyen ve sanatçı intiharlarına işaret eden Atalay, “Bunların sorumlusu ise ortada. Biz müzisyenlerle ilgili hiçbir çözüm bulunamadı” diyor.

Atalay sözlerine şöyle devam ediyor: “16 Mart 2020’den bu yana işsizim. Gazinolarda, türkü barlarda sahne alıyordum. Pandemi başladığından beri işyerlerimiz kapatıldı ve bir yıldır açılmadı. Evimiz kira. 2 çocuğum var. Hiçbir gelirim yok. 3-4 aylık kiram birikti. Ev sahibi ‘kirayı ödeyemiyorsan çık’ diyor. Mahalle bakkalına 1,5-2 bin lira borcumuz var. Dayanacak gücümüz kalmadı. Başka işlere başvurdum ancak yine pandemi dolayısıyla iş bulamadım.”

Etiketler
Koronavirüs Türkiye