Saros Körfezi'nde 3 bilirkişi raporuna rağmen inşaat sürüyor: '4 ayda telafisi imkansız büyük zarar verdi'

Saros Körfezi'nde 3 bilirkişi raporuna rağmen FSRU limanı projesi inşaatına karşı yurttaşlar Sazlıdere'de basın açıklaması yaptı.

Saros Körfezi'nde 3 bilirkişi raporuna rağmen inşaat sürüyor: '4 ayda telafisi imkansız büyük zarar verdi'

BOTAŞ tarafından Saros Körfezi'ne yapılması plananlanan Saros Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) Gemi Limanı ve Boru Hatları Projesi inşaatı, 3 bilirkişi raporunun 'yapılamaz' kararına rağmen devam ediyor.

Bölgede yaşayan yurttaşlar ve çevreciler Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönülleri'nin çağrısı ile bir araya gelerek, inşaatın devam etmesini protesto etti.

''BOTAŞ, Saros'u gaz ticaretine kurban ediyor''

Burada yapılan basın açıklamasında, ''BOTAŞ şirketi hukuksuzluğunu bildiği halde Saros Körfezi’nde FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı İnşaatına halka rağmen inatla devam etmektedir. BOTAŞ, Trakya’nın incisi Türkiye’nin Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Saros Körfezi’n, gaz ticaretine kurban ediyor. Üç ayrı bilirkişi heyetinin bilimsel mahkeme raporuna göre T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının BOTAŞ’a verdiği ÇED olumlu Kararı ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının onayladığı BOTAŞ imar planları ÇED mevzuatına ve İmar Kanunu’na açıkça aykırıdır. Saros Körfezi’mize liman ve boru hattı yapımı bilime, hukuka ve uluslararası sözleşmelere göre uygun değildir'' ifadelerine yer verildi.

''Dört ayda telafisi imkansız zararlar verdi''

''2018 yılı Haziran ayından bu yana bu projeye karşı mücadele eden bölge halkının iradesini tanımayan BOTAŞ kamu kurumu olduğu halde Mahkeme Bilirkişi Heyetlerinin resmi raporlarına da saygı göstermeyerek hukuk tanımaz bir şekilde denizimizi doldurmaya, ağaçlarımızı keserek talana devam ediyor'' denilen açıklamada, ''BOTAŞ dört ay içinde tarım alanlarına, denize ve ormanlara telafisi imkânsız büyük zararlar vermiştir. Eğer bu ülkede bilime ve hukuka saygı var ise BOTAŞ’ın bilim ve hukuk tanımaz tavrına dur denilmelidir. Saros ile ilişkisi olan halkın yüzde 99’u FSRU Limanı ve Kara Boru Hattını istemiyor. Bu proje 45 bini ıslak, 115 bini ‘change.org’da olmak üzere 165 bin imza le hayır dedi ve hayır demeye devam ediyor. Her fırsatta ‘milli iradeye’ vurgu yapan, ‘Halkım istemiyorsa izin vermem’ diyen Sayın Cumhurbaşkanı halkın bu feryadını, bu isyanını duymalıdır. BOTAŞ’ın hukuk tanımazlığına dur demelidir'' sözleri de sarf edildi.

Etiketler
Zarar