1 Haziran'da Türkiye'yi nasıl bir koronavirüs tablosu bekliyor?

"1 Haziran’da Türkiye’yi nasıl bir Covid tablosu bekliyor?" sorusunun cevabı merak edilirken ABD'den dikkat çeken bir araştırma sonuçları geldi.

1 Haziran'da Türkiye'yi nasıl bir koronavirüs tablosu bekliyor?

Mutasyona uğramış virüsün yayılmasıyla Türkiye'de günlük vaka sayıları bir süredir 10 binin üzerinde seyrediyor.

Özellikle Ankara'da vaka oranlarının 3'te 2'sinin mutant olduğuna dair raporlar var.

Mevcut tabolda yatak doluluk oranının bu hafta yüzde 49,1'e, yüzde 63,2'ye yükseldiği; buna karşın hastalarda zatürre oranının bu hafta yüzde 3,6'ya, ventilatör doluluk oranının da yüzde 28,3'e düştüğü görülüyor.

Ancak ABD’de Washington Üniversitesi’ne bağlı “The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)” tarafından Türkiye için yayımlanan yeni projeksiyon umut verici.

Gazete Oksijen'in aktardığına göre üç ay sonra, yani 1 Haziran’da Türkiye’de beklenen durum şöyle öngörülüyor:

- Aşılama bu hızla devam ederse günlük vefat sayısı 1 Haziran’da 22’ye kadar gerileyecek. Hatta sıcak havalarda maske kullanımında rehavete kapılmazsak bu sayısı 17’ye kadar gerileyebilir.

- Türkiye’de 27 Kasım’da açıklanmaya başlanan günlük vaka sayısı o zaman 30 binli rakamlardaydı. Aşılama ve kısıtlamalar ile 1 Haziran’da günlük vaka sayısının şu anki trendin sürmesi durumunda 3 bin 406’ya gerileceği öngörülüyor.

Eğer maske kullanımı da sıkı bir şekilde devam ederse 2 binli rakamlara ulaşmak mümkün olacak. Ancak varyantların etkisini değerlendiren kötü senaryoda vaka sayısının 1 Haziran’da bile 6 bin 680 olabileceği tahmin ediliyor.

- Alınan önlemlerin tam etkisini göstermesi için en önemli kriterlerden biri maske kullanımı. Bu konuda uluslararası standart nüfusun yüzde 95’inin maske kullanımı konusunda kararlı olması. Ancak Türkiye’de yüzde 87’lerde olduğu tahmin edilen maske kullanım oranının yaz rehavetiyle 1 Haziran’da yüzde 83’e kadar gerilemesi bekleniyor.

- Türk sağlık sistemi Covid yoğunluğunu 1 Haziran’da tamamen geride bırakmış olacak. Yoğun bakım ve normal yatak kullanımı kapasitenin 10’da birine kadar gerileyecek.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Türkiye