Otizmli bireylerin ailelerinden çağrı: 'Çözümlerin ertelenmesinden çok yorgunuz'

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği’nin sosyal medyada başlattığı kampanya ile milletvekillerine sorunların çözülmesi için çağrı yapıldı.

Otizmli bireylerin ailelerinden çağrı: 'Çözümlerin ertelenmesinden çok yorgunuz'

Başta otizm olmak üzere özel gereksinime ihtiyaç duyan çocukların ve ailelerinin yaşadığı sorunlar pandemide katlanarak büyüdü.

Birgün'den Dilara Şimşek'in haberine göre; İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği’nin sosyal medyada başlattığı #OtizmErtelenemez kampanyasında bir araya gelen aileler, yaşadıkları sorunların çözülmesi için milletvekillerine çağrıda bulundu.

Dernek ve aileler Meclis’te hazırlanan down sendromu, otizm ve diğer özel gereksinimlere ilişkin raporun ardından vekillerin bir an önce somut adımlar atarak harekete geçmesini, gerekli çalışmaların yapılmasına yönelik kanun ve kararnamelerin en kısa sürede çıkarılmasını talep etti.

Birgün'den Dilara Şimşek'in haberine göre; İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği kurucusu avukat Sedef Erken, 2011’de başlayan otizm eylem planı için bugüne kadar somut adımların atılmadığını vurgulayarak “Artık bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Yıllardır çözüm beklediğini kaydeden Erken, şöyle konuştu:

8 MİLYON ENGELLİDEN 600 BİNİNE BAKIM MAAŞI

“Otizmle ilgili konular biz aileler için artık ertelenemez boyutta, birikmiş durumda. Yıllardır hiçbir gerçek adımla karşılaşmadık. Salgın öncesinde de zaten izole bir yaşam sürüyorduk. Salgın tuz biber oldu. Çocuklarımız için hiçbir özel destek verilmedi. Eğitime katılabilme, istihdam sayısı ve benzeri istatistiklere baktığımızda durumun ne kadar vahim olduğunu görüyoruz. ‘Sürekli bakım maaşı veriyoruz, bunları da ilk biz yaptık’ diyorlar. Fakat ülkede 8 milyon engelli var, bakım maaşı alan 600 bin kişi var ve bu maaş bin 500 lira.

Asgari ücretin çok çok altında.” Erken, salgında özel gereksinimli çocukların tamamıyla yok sayıldığına dikkat çekti: “Covid-19 döneminde çocuklarımız hiçbir şekilde eğitim alamadı. Diğer çocuklardan farklı olarak çocuklarımız uzaktan eğitime uygun değil. Dolayısıyla EBA’dan da faydalanamadılar. Başka bir destek de eğitim de verilmedi. 6 ay çocuğumu okula gönderemedim arayan soran bile olmadı. Ayrıca spor çok gerekli ancak bu imkânlar kısıtlandı.” 8 milyon engellinin sorunun 3-5 kişiyle çözülemeyeceğine vurgu yapan Erken, “Biz artık sözler verilmesinden, sürekli çözümlerin ertelenmesinden çok yorgunuz, sıkıntıdayız. Artık çözümler ertelenemez” diye konuştu.

Etiketler
Otizm Ağrı