'Koronavirüs meslek hastalığı sayılsın'

SGK İzmir İl Müdürlüğü, Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasıyla ilgili başvuru evraklarını İzmir Tabip Odası’ndan tekrar istedi. İzmir Tabip Odası’nın avukatı Mithat Kara, Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını beklediklerini söyledi.

'Koronavirüs meslek hastalığı sayılsın'

SGK İzmir İl Müdürlüğü, Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasıyla ilgili başvuru evraklarını İzmir Tabip Odası’ndan tekrar istedi. İzmir Tabip Odası’nın avukatı Mithat Kara, Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını beklediklerini söyledi.

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre, Türkiye’de Covid-19 sebebiyle 129’u hekim olmak üzere toplam 345 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Covid-19 ise hala meslek hastalığı sayılmadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Covid-19’un meslek hastalığı sayılması için kendisine verilen önergeye, “Sağlık Bakanlığı’nın yetki alanına girmektedir” yanıtını verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise kendisine bu konuda verilen önergelere “Bakanlığımızın görev alanına girmemektedir” demekle yetindi.

58 yaşındaki Muharrem İdiz, ambalaj üreten iki fabrikanın iş yeri hekimiydi. Solunum yetmezliğiyle 2 Nisan'da hastaneye başvurdu, test sonucu gelmeden, ertesi gün vefat etti. 55 yaşındaki kardeşi Nuri İdiz de işyeri hekimiydi ve 20 Nisan'da hayatını kaybetti. Test sonuçları pozitif çıkan iki kardeşin birbirine bulaştırmadığı ortaya çıktı.

İzmir Tabip Odası Mayıs ayında Muharrem İdiz için Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yaptı. Yapılan başvuru SGK Manisa İl Müdürlüğü tarafından, Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği'nin Mesleki Bulaşıcı Hastalıkları Listesinde Covid-19 hastalığının olmaması sebebiyle reddedildi.

Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis Hizmetleri'nde ambulans şoförü olan Hasan Aslan 27 Ağustos’ta hayatını kaybetti. Aslan’ın Covid-19 nedeniyle ölümü meslek hastalığı sayıldı.

DOSYA TEKRAR AÇILDI

İzmir Tabip Odası avukatı Mithat Kara BirGün’e yaptığı açıklamada, başvurunun reddedilmesinin ardından SGK Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu'na yeni bir başvuru yaptıklarını ve hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının ailelerine ölüm geliri bağlanmasını talep ettiklerini söyledi.

Başvuruları incelenirken SGK’dan dosyanın tekrar açıldığına dair bir yazı aldıklarını dile getiren Kara, “Bu konuyla ilgili İzmir Bölge Sağlık Kurulu karar verecek. Türkiye'de geçtiğimiz aylarda Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden şoförün ölümünün, meslek hastalığına bağlı olduğunun tespit edildi. Bizde benzer bir karar bekliyoruz. Burada ailelerin bir mağduriyeti var ve gerçekten ekonomik anlamda çok zor durumda. Hatta Muharrem İdiz’in ailesi ekonomik olarak zor durumda kaldığı için İzmir'den taşınmak zorunda kaldı. İtiraz ve yargı aşamasına gitmeden kararın verilmesini ve Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını bekliyoruz” dedi.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye İzmir