Elazığ depreminin üzerinden 1 sene geçti: Çoğunluk hala konteyner kentte

41 kişinin öldüğü, 2 bine yakın kişinin yaralandığı Elazığ depreminin üzerinden 1 yıl geçti. En acil sorunun barınma olduğunu belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, TOKİ evlerine hala tam anlamıyla geçiş sağlanamadığını belirtti.

Elazığ depreminin üzerinden 1 sene geçti: Çoğunluk hala konteyner kentte

41 kişinin öldüğü, 2 bine yakın kişinin yaralandığı Elazığ depreminin üzerinden 1 yıl geçti. En acil sorunun barınma olduğunu belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, TOKİ evlerine hala tam anlamıyla geçiş sağlanamadığını belirtti.

Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan ve Malatya, Diyarbakır gibi çevre illerde de hissedilen 6,8 büyüklüğündeki depremin üzerinden bir yıl geçti. 41 kişinin öldüğü depremde 2 bine yakın kişi de yaralandı.

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol tarafından, 2020 ve 2021 yılında Elazığ’da yaşanan depremlerle ilgili 19 sayfalık bir rapor yayımlandı.

Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın, Bir senenin ardından Elazığ’daki durumu, depremzedelerin taleplerini ve CHP’nin deprem raporunu Gürsel Erol ile konuştu.

TOKİ’YE GEÇİŞ SAĞLANMADI

Elazığ’da 24 Ocak akşamı gerçekleşen depreminin üzerinden 1 sene geçmesine rağmen yaralarının hala taze olduğunu söyleyen Erol, en elzem sorunun barınma olduğunu belirterek, “TOKİ evleri yapıldı ama hâlâ tam anlamıyla geçiş sağlanmadı. 3-4 bin konut teslim edildi. Çoğunluğu hala taşınmadı, depremzedelerin çoğunluğu hala konteyner kentte kalıyor. Bu kara kışta en büyük sorun bu” dedi.

DEPREM MEVZUATI DÜZENLENMELİ

Vekil Gürsel Erol, raporda da geçen fay kanunu teklifinin yasalaşması gerektiğine dikkat çekerek, "Fay hatları üzerine konut yapılmamalı. Deprem mevzuatında çok problem var. 7269 numaralı Deprem Mevzuatı Yönetmeliği 1959 yılında çıktı. Ve o zamandan bu zamana düzenleme yapılmadı. Şu zamanın koşullarına uygun değil” ifadelerini kullandı.

'DEPREM SONRASI YAPILARDA BETONLAŞMA HAKİM OLDU'

Raporda, deprem sürecinin yeni bir betonlaşma sürecinin önünü açtığına dair bir madde var. Vekil Erol, depremde yıkılan yerlerin yerine depreme dayanıklı, yeşil alanı olan, yolları, caddeleri geniş yerleri yapılabileceğini vurgulayarak, "Ama maalesef yeni inşalar bunlar göz önünde bulundurularak yapılmadı. Yeşil alansız, dar sokaklar, betonlaşma hakim oldu” dedi.

Erol, Elazığ’da depremzedelerin hâlâ psikolojik ve ekonomik sorunlarının devam ettiğini ve sorunlara çözüm beklentisi içinde olduklarını aktardı.

CHP heyetinin Elazığ depremine dair raporundan başlıklar şöyle:

*Deprem Türkiye gerçeğidir bu nedenle deprem öncesi ve sonrasına dair süreç devlet politikası haline getirilmeli, Afet İşleri ve Deprem Bakanlığı kurulmalı.

*Fay Kanunu Teklifi bir an önce kanunlaştırılmalı

*SGK primleri afet bölgesinde 6 ay süreyle devlet tarafından ödenmeli. Deprem tarihi itibarıyla depremzedelerin temel ihtiyaçları kapsamında elektrik, doğalgaz giderleri 6 ay süreyle devlet tarafından karşılanmalı.

*Doğal afet konusu milli eğitim müfredatında ayrıntılı olarak yer almalı.

*Büyükşehirlerde nüfus yoğunluğunun azalması için Anadolu şehirlerine ve köylere dönüş teşvik edilmeli.

Etiketler
Elazığ TOKİ Milletvekili Gürsel Erol