ODTÜ Mezunları Derneği’nden pankart açıklaması

ODTÜ'de 6 Temmuz’da yapılan diploma töreni sırasında pankartı taşıyan kişiler gözaltına alındı. ODTÜ Mezunlar Derneği açıklama yayımladı.

ODTÜ Mezunları Derneği’nden pankart açıklaması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ODTÜ'de 6 Temmuz’da yapılan diploma töreni sırasında pankartı taşıyan kişiler hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan soruşturma başlatmış, üç kişi dün sabah gözaltına alınmıştı.

Mezunlar Derneği yaptığı açıklamada "Gene aynı törenlerde; 13 sene önce yayınlanmış ve beraat etmiş bir pankart, binlercesi içinden seçilmiş ve 3 mezun arkadaşımız gözaltına alınmıştır. İfade özgürlüklerini kullanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.

"Üniversiteler, özgür düşüncelerin yeşertildiği ve ifade edildiği bilim yuvalarıdır" diyen ODTÜ Mezunları Derneğinin açıklaması şu şekilde:

"Üniversiteler, özgür düşüncelerin yeşertildiği ve ifade edildiği bilim yuvalarıdır. Bu nedenle de hakaret içermeyen görüş ve eleştirilerin, ODTÜ geleneğine yakışır biçimde çok daha hoşgörülü biçimde değerlendirilmesi gerekirdi. Bir şölen havası içinde tamamlanması beklenen diploma töreninin, özel güvenlik görevlilerinin orantısız güç kullanmalarına olanak veren bir ortama dönüştürülmesi kesinlikle kabul edilemez.

Olayların büyümesini ve özel güvenlik görevlileri dahil kimsenin zarar görmemesini sağlayan; başta veliler, öğretim elemanları, öğrenciler, özetle tüm ODTÜ bileşenleri bir kez daha ODTÜ’lülük duruşunu gösterdiler.

Gene aynı törenlerde; 13 sene önce yayınlanmış ve beraat etmiş bir pankart, binlercesi içinden seçilmiş ve 3 mezun arkadaşımız gözaltına alınmıştır. İfade özgürlüklerini kullanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.

Bizler özerk ve demokratik üniversite mücadelemizi en temel insani hakları savunmak noktasından başlatmak zorunda kalsak da; ODTÜ’ye, ODTÜ’nün devrimci geçmişine sahip çıkarak mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.

En temel insani hak olan eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğüne katlanamayan bir anlayışın ODTÜ’ye egemen olamayacağı açıktır."

ODTÜ Mezunları Derneği

Yönetim Kurulu

14 YIL ÖNCE YAYINLANAN KARİKATÜR

ODTÜ Mezunları Derneği’nden pankart açıklaması - Resim : 1

Tayyipler Alemi', Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart'ın Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ipliklere dolanmış bir kedi olarak çizdikten sonra ceza almasının ardından Penguen çizerleri tarafından çizilmiş ve derginin kapağı olarak 24 Şubat 2005'te yayınlanmıştı.

Erdoğan'ın 40 bin TL tazminat talebiyle başlattığı yargı süreci ise 2006'da Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Etiketler
Gözaltı ODTÜ Şile