PTT çalışanları: PTT yönetiminin kâr hırsına feda ettiği hayatları kabul etmiyoruz

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikasına (HABER-SEN) bağlı PTT çalışanları, işyerlerinde acil önlemler alınması için çağrıda bulundu.

PTT çalışanları: PTT yönetiminin kâr hırsına feda ettiği hayatları kabul etmiyoruz

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikasına (HABER-SEN) bağlı PTT çalışanları, işyerlerinde acil önlemler alınması için çağrıda bulundu.

HABER-SEN, Genel Merkez binasında konuya ilişkin basın açıklaması yaparak PTT işyerlerinde alınmayan önlemleri dile getirdi. Can kayıplarının gün geçtikçe arttığına vurgu yapan sendika yönetimi, “PTT yönetiminin kâr hırsına feda ettiği hayatları kabul etmiyoruz” dedi.

“PTT EMEKÇİSİ ARTIK YORULDU”

HABER-SEN Genel Başkanı Mesut Balcan, “Koronavirüsün değil, alınmayan önlemler ve salgına uygun olmayan çalışma koşullarının bizleri öldüreceği gerçeği ile yüzleştik” dedi.

Başka can kayıplarının yaşanmaması için PTT yöneticileri ile iktidarın üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Balcan, şu açıklamayı yaptı:

“Bu konuda geçerli ve etkili önlemlerin alınması gerektiğini defalarca dile getirmemize rağmen, önlemler alınmadı. Biz bu konunun takipçisi olacağız.

Son olarak içimizden biri, Samsun Başmüdürlüğü’nde görev yapan PTT emekçisi Rafet Varan yaşamını yitirdi. Acımız büyük…

Bu dönem çalışma koşullarımız daha da kötüleşmektedir. Eşit işe eşit ücret, usulsüz atamalar ve liyakatsız yöneticilerin atanması emekçiler arasında adaletsizliği daha da derinleştirmektedir. Performansa göre ödeme, İdari Hizmet Sözleşmesi (İHS), Taşeron çalıştırma ve parça başı çalışma biçimlerinin yaygınlaşmasıyla emekçiler köleleştirilmektedir. Kazanılmış haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz.

İşte böylesi bir çalışma ortamında; 11 Mart’ta ilk Covid-19 vakasının görülmesi ile birlikte asli işleri dışında da görevler yüklenen ve gece gündüz halka kamu hizmeti veren PTT emekçileri, daha da yoğun bir çalışma temposu içerisine girmiştir. Pandemi dönemi bize göstermiştir ki, kamu hizmeti gören PTT; özelleştirme ve iştirakler kurularak, kurum zarara uğratılmaktadır. PTT ücretsiz, nitelikli, herkesin ulaşabilir bir kamusal anlayışla hizmet vermelidir.

Personel eksikliği nedeniyle, ülkenin birçok yerinde salgından dolayı karantinada olan PTT emekçileri olduğundan, birçok kargo/posta gönderileri zamanında dağıtılamamakta ya da alıcılarına çok geç ulaştırılabilmektedir. Hizmetlerin aksamasının sorumlusu olanlar; özveriyle çalışan, salgında hayatlarını ve çevrelerini de riske eden PTT emekçileri değil, yıllardır kuruma personel alımını gerçekleştirmeyen yöneticilerdir.

Kişisel koruyucu ekipmana ulaşamasa da, kronik hastalığı olsa da, ailesi karantina altındayken çalışmak zorunda kalsa da, iş yoğunluğu altında ezilse de, Covid-19’a rağmen işlerini aksatmadan çalışmaya devam eden PTT emekçisi artık yoruldu.

“ARTIK YETER!”

Tüm kamu kurumlarında dönüşümlü çalışma uygulanırken, 60 yaş üstü, kronik rahatsızlığı olan, hamile ve engelli kamu çalışanları idari izinli sayılırken, yönetmelikler ve genelgeler PTT emekçilerini kapsamadı. Herkes istediği zamanda ve istediği süre de senelik iznini kullanırken, yoğun çalışma temposu ile çalışan PTT emekçileri senelik izinlerini kullanırken kısıtlama ile karşı karşıya kaldı.

Acil olarak yapılması gereken tek bir şey vardır; o da PTT çalışanı sayısını OECD ülkelerindeki ortalamaya yaklaştırmak ve tüm PTT emekçilerinin kadrolu bir şekilde istihdam edilmesinin sağlanmasıdır. Yorulduk, tükendik, ölüyoruz… Artık yeter…” (PİRHA)

Etiketler
Ağrı PTT Sendika