Yabancı istatistikçi, Türkiye'deki koronavirüs oyununu ortaya çıkardı!

Sağlık Bakanlığı'nın web sitesindeki covid-19 verilerini inceleyen bir istatistikçi, verilerin el ile girildiğini saptadığını ifade etti.

Yabancı istatistikçi, Türkiye'deki koronavirüs oyununu ortaya çıkardı!

Sağlık Bakanlığı'nın web sitesindeki covid-19 verilerini inceleyen bir istatistikçi, verilerin el ile girildiğini saptadığını ifade etti. Nick Brown isimli istatistikçi, bir veri tabanından gelmediğini söylediği veriler arasındaki tutarsızlıkları da gözler önüne serdi.

Nick Brown isimli istatistikçi, Türkiye'deki koronavirüs verilerini inceleyince ortaya çıkan sonuç karşısında şaşkına döndü.

Brown, verilerin bir veri tabanından gelmediğini ve elle girildiğini tespit etti. "Yüzdeler belirtilirken bazı rakamların noktayla, bazılarının ise virgülle ayrılmış olması bunun en net kanıtı" diyerek yaptığı istatiksel hesaplamaları da paylaştı.

Verilerin bazılarında nokta bazılarında virgül kullanılmış.

İyileşen hasta, vefat eden kişi gibi sayılardan hiçbirinin sıfırla bitmemesi ve bazı rakamların sıkça tekrarlandığı gözüne çarpan yazılımcı bunun istatistiksel oranını hesaplayınca bunun oluşmasının çok düşük bir ihtimal olduğunu ortaya çıkarmış;

Brown'ın vardığı sonuca göre; bu rakamların doğal ve gerçek rakamlar olması mantık dışı.

"Bu hasta, vaka, vefat sayılarında bir hata olmalı" diyen Brown "İşte bir istatistikçi bakınca, uydurma rakamlar gözünden kaçmıyor ve bulunuyor" sözleriyle durumu özetledi.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Sağlık Bakanlığı Türkiye