Aşı krizi: 'Az ya da çok riskli diye hasta seçmemiz beklenemez'

KORONAVİRÜS salgınının tüm ülkede yayılmasının ardından yaşanan zatürre aşısı krizine şimdi de grip aşısı krizi eklendi.

Aşı krizi: 'Az ya da çok riskli diye hasta seçmemiz beklenemez'

KORONAVİRÜS salgınının tüm ülkede yayılmasının ardından yaşanan zatürre aşısı krizine şimdi de grip aşısı krizi eklendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “Grip aşısı olunmalı” çağrısı ile sağlık meslek örgütlerinin ithal edilecek grip aşısı miktarının artırılması uyarılarına kulak tıkayan Sağlık Bakanlığı, çözümü aşı yapılacakları sınırlamakta buldu.

Edinilen bilgiye göre grip aşısı, aile hekimleri üzerinden “Charlson Risk Skoru” uygulandıktan sonra hastalara reçete edilecek. “Charlson Risk Skoru”na göre, birincil risk grubunda yer alan kronik hastalar ve 65 yaş üstü yurttaşlar, reçete ile eczaneye başvurduğunda, eczacı ilaç deposundan aşıyı isteyecek. Aşıya ulaşabilen kişi, aile hekimine giderek aşıyı yaptıracak.

İlaç firmalarının depolarında bulunan 1,5 milyon aşının yakın zamanda ecza depolarına dağıtılarak, ‘seçilen’ hastalara verilmesi bekleniyor. Ülke genelinde 7,5 milyon 65 yaş üstü, 25 milyon kronik hasta bulunması nedeniyle 1,5 milyon aşı için "hasta seçimi” konusunda da ciddi bir kriz yaşanacağı öngörülüyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Doğan Eroğlulları, Türk Eczacıları Birliği Başkanı (TEB) Erdoğan Çolak ve Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yaşanan son durumu BirGün’e değerlendirdi.

RİSK GRUBUNUN TAMAMI AŞILANAMAYACAK

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Doğan Eroğulları, “Az ya da çok riskli diye hasta seçmemiz beklenemez. Hipertansiyon hastasına, astım hastasından daha az riskli muamelesi yapamayız. Birincil riskli hasta kriteri bellidir. Kronik rahatsızlığı bulunanlar ve 65 yaş üzeri toplum sağlığını korumak için öncelikle aşılanmalıdır” dedi.

Zatürre aşısında da ciddi bir kriz yaşandığını ve hastaların aşıya ulaşamadığını anımsatan Eroğulları, “DSÖ’nün ve bizim uyarılarımız dikkate alınarak bu yıl gelecek aşı miktarı artırılmalıydı. Covid-19 gerekçesi ile aşıya olan talebin artacağı biliniyordu. Fakat Bakanlık aylardır yaptığımız uyarılara kulak tıkadı. Çözüm gibi sunulan tablo büyük bir kriz yaratacak. Covid-19’dan korunma tedbiri ile aşı yaptırmak isteyen yurttaşlar parası karşılığında dahi aşıya ulaşamayacak. Hatta gelen aşı miktarına bakılırsa risk grubunun da tamamı aşılanamayacak” diye konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI GRİP AŞISINA ULAŞMALI

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, grip aşılarının dağıtımındaki sorunların sürdüğünü söyledi. Çolak, “Grip aşılarının adil bir şekilde dağıtılmasını bekliyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Özellikle de risk grubunun önemli bir kısmını oluşturan sağlık çalışanlarının grip aşısına ulaşmasında öncelikli olmasını talep ediyoruz.”

Çolak, aşıların dağıtımında “Charlson Risk Skoru”nun kullanılacağına ilişkin Bakanlık tarafından herhangi bir bildirim yapılmadığını da sözlerine ekledi.

GRİP İLE COVID-19 BELİRTİLERİ BENZİYOR

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan ise grip aşılarının yeterli sayıda olmamasının endişe yarattığını belirterek, şunları söyledi: “Ortalama 30 milyon aşıya ihtiyaç duyulacağı hesaplanıyor. Grip aşısı yaptırmak zaten çok önemliyken pandemi sürecinde bu önem daha da arttı. Grip belirtileri Covid-19 belirtileri ile çok benziyor. Grip aşıları ne kadar erken yapılırsa bu hastalıkla ilgili semptomlar azaltılmış olacak ve Covid-19 teşhisi de kolay olacaktır. Avrupa Birliği ülkeleri 200 milyon doz aşı aldı ve bu aşıları uygulamaya başladılar. İngiltere'nin nüfusu 67 milyon ve 30 milyon doz aşı aldı. İran ise 7,5 milyon doz aşı aldı. Bizim de bir an önce yeterli miktarda aşıyı temin ederek bunu uygulamaya başlamamız gerekiyor. Mutlaka Türkiye’nin kendi aşılarını üretiyor seviyede olması gerekiyor.”

Etiketler
Salgın