Fahrettin Koca vaka artışı olan illeri açıkladı: İstanbul'da kritik oran kısıtlamaları getirecek mi?

Fahrettin Koca, "İstanbul'da genel olarak geriye dönüşlerle birlikte bir artış bekliyorduk. Biz şuan kısıtlama anlamında bir tedbiri düşünmüyoruz." ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca vaka artışı olan illeri açıkladı: İstanbul'da kritik oran kısıtlamaları getirecek mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının sona ermesinin ardından açıklama yaptı.

Fahrettin Koca'nın açıklamaları şöyle oldu:

Genel olarak yaşantımız dünya ölçeğinde etkili olan bu salgından giderek daha az zarar görüyor. Salgının maske, mesafe ve temizlik tedbirlerine uyuldukça gerilediğini hem ülkemizde hem dünyada görüyoruz. DSÖ 2 gün önce grip güncelleme raporunu yayınladı. DSÖ grip vakalarının azalması sonucunu maske, sosyal mesafe ve temizliğe başlamıştır.

KORONA VE GRİBE KARŞI TEDBİR AYNIDIR

Ekim ayındayız. Gribin en yaygın olduğu günlere girdi. Koronaya karşı alacağımız tedbirler bizi gripten de koruyacaktır. 2 virüse karşı tedbir aynıdır. Grip ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Buna rağmen genel olarak gribin bulaşmasına karşı yeterli duyarlı değiliz. İki hastalığı birden geriletebiliriz.

HERKESE ÜCRETSİZ TEDAVİ SAĞLANDI

DSÖ'nün Türkiye hakkında yayınladığı rapor. Türkiye'nin en zengin ülkeler arasında olmamasına rağmen salgında en cömert ülkelerden biri olduğu vurgulanıyor. DSÖ korona Türkiye raporundan sonra AB ilerleme raporuna değinmek istiyorum.

Türkiye bu uygulamaları AB'nin bulaşıcı hastalıklarla ilgili direktiflerine uygun olarak yaptığı vurgu yapılmıştır. Sosyal güvencelerine bakılmaksızın herkese ücretsiz tedavi sağlanmıştır. AB ilerle raporunda yayınlanan bu değindiğim hususlar salgına küresel standartlarda karşılık verdiğimizdir.

Temmuz ayından itibaren normalleşme dönemine girdik. Sınırlamalar kalktı. Bu yeni dönemin gereklerine uyarak virüs taramalarına başladık. Bu taramaları yurt dışına gidenlere, ceza evlerinde ve benzer gruplara yapıyoruz.

Bu güne kadar hava yoluyla yurt dışına gidenlere yaptığımız testlerin sayısı 490 bin 880'dir. Yaptığımız taramalarda bin 226 kişide testi pozitif çıkmıştır.

15 Ekim'de saha taramasına yeniden başlayacağız. Belirtisiz olduğu halde testi pozitif çıkan vakaları tespit etmiş olacağız.

Salgınlar yayılım odaklarına karşı yerinden müdahale gerektiriyor. Vakaların artış gösterdiği yerlerde sebepleri ortaya çıkararak ek tedbirler aldık. Geçtiğimiz pazartesi günü yüz yüze eğitimde 2. kademe uygulanmaya başladı.

Türkiye kat ettiği yolu daha salgının sıfır noktasında oluşturduğu Bilim Kurulu rehberliğinde almaktadır. Bu kurul bizim en büyük gücümüzdür. Hocalarımıza her toplantımızda tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

İLLERDE VAKA SAYILARINDA SON DURUM

Koca'nın basın toplantısında paylaştığı tabloya göre İstanbul, Bursa, Kocaeli, Denizli Balıkesir, Kahramanmaraş, Bilecek son bir ayda vakaların kritik oranda arttığı iller oldu. Ankara ve İzmir'de ise son 3 günde vaka sayılarının arttığı açıklandı.

Koronavirüs vaka sayılarında son 1 ayda:

İstanbul'da %50 artış

Ankara'da %60 azalış

İzmir'de %50 azalış

Bursa'da %35 artış

Kocaeli'de %30 artış

Denizli'de %35 artış

Balıkesir'de %50 artış

Kahramanmaraş'ta %25 artış

Bilecik'te %50 artış

Fahrettin Koca vaka artışı olan illeri açıkladı: İstanbul'da kritik oran kısıtlamaları getirecek mi? - Resim : 3

İSTANBUL'DA YENİ ÖNLEMLER ALINACAK MI?

İstanbul'da genel olarak geriye dönüşlerle birlikte bir artış bekliyorduk. Biz şuan kısıtlama anlamında bir tedbiri düşünmüyoruz.

Sahada yaygın şekilde filyasyon ekiplerimizi daha da arttırdık. Sahadaki ekiplerle birlikte temaslarını özellikle tespit etme süresi 7-7 buçuk dakika oldu. Hastaneye yatışlarda ciddi bir artışın olmadığını görmüyoruz.

Doluluk oranlarına bir sorun yok. Bu dönemde bulaşmayı önlemek için maske kullanınımın ve mesafe çok önemli. Kalabalık ortamlara da girilmemesi gerekir. Aile içi bulaşın daha fazla olduğunu görüyoruz.

Artış olan illerimizde tedbirlere uymakla, sahada filyasyonu artırarak sonuç aldığımızı biliyoruz. Ankara'da Diyarbakır'da yaptığımız çalışmalardan biliyoruz. Dolayısıyla bu yükselişin nasıl düşeceğini artık toplum olarak da biliyoruz.

YENİ TEDBİRLER ALINACAK MI?

Herhangi bir ilave kısıtlamayı asla düşünmüyoruz. Avrupa'da son haftalar giderek arttığını biliyoruz. Ve önümüzdeki haftalarda daha da artacağını düşünüyorum. Bizim dışımızdaki ülkeler tedbir almama noktasında çabası içindeler. Yine Avrupa'dan farklılığımız biz yaygın test yapıyoruz.

Ayrıca dünyanın birçok ülkesinde olmayan filyasyon yakın takip yapıyoruz. Avrupa bunu yapmıyor. Biz de 2 semptom olduğunda test yapmaya başlıyoruz. Bu kişilere ayrıca temaslı takibi yapıyoruz. İzole ettiğimiz kişileri de çağrı sistemiyle her gün arayıp kontrol ediyoruz. Bütün bunlar pandemiyle mücadelede bizi yurt dışındaki ülkelere karşı avantajlı kılıyor.

Bizim burada Avrupa'da artışın olduğu ve mevsim değişikliğinin olduğu dönemde biz de 3-4 hafta öncesinden düşüşler başladı. Neden bu uyguladığımız tedbirler sayesinde oldu. Avrupa her gün artarken Ankara'da düşüşler oldu. Bunu düşürebilmek ciddi kısıtlamalar yapmadan mümkün olabiliyor. Özellikle 3 kurala dikkat edip kalabalık ortamlara girmemiz gerekiyor. Ev içinde de yaygın ziyaretlerin yapılmaması gerekiyor.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Ordu Fahrettin Koca