Bilim Kurulu toplanıyor: Fahrettin Koca açıklama yapacak

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak. Bakan Koca, toplantı sonrası açıklama yapacak.

Bilim Kurulu toplanıyor: Fahrettin Koca açıklama yapacak

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak. Bakan Koca, toplantı sonrası açıklama yapacak.

Saat 17.00'de başlayacak Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca'nın 19.00 sıralarında basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Sağlık Bakanı Koca’nın, koronavirüs salgınına ilişkin yanıt vermesi gereken sorular ise birikiyor.

GERÇEK SAYININ AÇIKLANANDAN 20 KAT FAZLA OLDUĞU İDDİASI

Bakan Koca’nın, CHP Milletvekili Murat Emir’in gerçek koronavirüs vaka sayılarına ilişkin iddiasına yanıt verip vermeyeceği bu akşam yapılacak basın toplantısında netleşecek. Bakan Koca, Emir’in büyük yankı yaratan iddialarına henüz bir yanıt vermedi. Konu hakkında Sağlık Bakanlığı’ndan da resmi bir açıklama yapılmış değil.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi'ne girilen verilere dayanarak, koronavirüs vaka sayısının Koca'nın açıkladığının 20 katı olduğunu belirtmişti.

Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi'ne girilen verilere göre 10 Eylül günü 157 bin 975 kişiye koronavirüs testi yapıldı, bu testlerden 29 bin 377'i pozitif çıktı. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aynı gün için hasta sayısını bin 512 olarak açıkladı. Aradaki 20 kat fark ise Covid-19 verileri ile ilgili şüpheleri artırdı.

VAKA MI, HASTA MI?

Koca’nın henüz net bir yanıt vermediği bir diğer tartışma konusu ise açıklanan günlük sayılara ilişkin.

Sağlık Bakanlığı, 29 Temmuz’da koronavirüs tablosunda değişiklik yapmış ve yoğun bakım ile entübe hasta sayını paylaşmayı sonlandırmıştı. Bakan Koca, tablodaki bu değişikliği bizzat açıklamıştı.

Ancak aynı gün yapılan diğer bir değişiklik ise açıklanmadı, gözlerden kaçırıldı. Buna göre açıklanan günlük sayılarda ‘vaka’ yerine ‘hasta’ ifadesi kullanılmaya başlandı.

İddiaya göre Bakanlık, bu tarihten itibaren yalnızca PCR testi pozitif çıkıp da hastaneye yatırılan yurttaşları ifade ediyor.

Pozitif olan her kişinin hasta ya da vaka ile temas eden herkesin pozitif sayılmadığını söyleyen İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Prof. Dr. Memişoğlu, "Şunu ayırmamız lazım; hasta, kliniği (yani belirtileri) olan kişidir. Vaka ise (testi) pozitif çıkan, virüsü bulaştırma riski olan veya (belirti taşımasa da) 'hastalanma' riski yüksek olan insan demektir. Eğer semptomunuz olursa 'hasta' olursunuz" demişti.

OLAĞANDIŞI ÖLÜM SAYILARI VE KORONAVİRÜS ÖLÜMLERİ

Sağlık Bakanlığı tarafından yanıtlanmayan bir diğer soru ise ölüm sayılarına ilişkin.

11 ilin ölüm sayılarına dair yapılan araştırma, sayıların beklenenin üzerinde arttığını gösterdi. Aralarında İstanbul'un da bulunduğu 11 ilde, 2020'nin ilk 8 ayında, son 5 yılın ortalamasına kıyasla ölüm sayısının yüzde 12 arttığını, toplam 10 bin 950 ek ölüm olduğunu ortaya koydu. Türkiye genelinde aynı dönemde açıklanan Covid-19 kaynaklı ölümlerin toplam sayısı ise 6 bin 326.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da, sadece 11 büyükşehir belediyesindeki can kaybı sayısının bile Sağlık Bakanlığı verilerinden fazla olduğunu bildirmişti.

HAFTALIK RAPOR 1 AYDIR AÇIKLANMIYOR!

Sağlık Bakanlığı, Haziran ayı sonunda günlük ve haftalık biçimde ‘Covid-19 Durum Raporu’ paylaşmaya başlamıştı. Bakanlık paylaştığı günlük durum raporları yaklaşık 4-5 günlük gecikmeli biçimde sürüyor. Ancak Sağlık Bakanlığı, yaklaşık 1 aydır haftalık durum raporu paylaşmadı. Bakanlık tarafından paylaşılan en son rapor 30 Ağustos tarihli.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, raporun paylaşılmasının neden durdurulduğunu da açıklamış değil.

TÜRKİYE’DE GÜNCEL DURUM

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’nun güncel verilerine göre, dün 114 bin 940 test yapıldı, bin 427 Covid-19 ‘hastası’ tespit edildi, 68 kişi hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi.

Türkiye’de bugüne kadar tespit edilen hasta sayısı ise 317 bin 272. Hastalık sebebiyle toplam 8 bin 130 yurttaş yaşamını yitirdi.

Etiketler
Bilim Kurulu Fahrettin Koca