Diyanet’in kursunda çocuğu darp etmişlerdi: 'Siyasi ve politik kararların sonucu'

Maraş’ta Diyanet’e bağlı Kuran kursunda bir çocuğun darp edilmesiyle ilgili konuşan Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı ve Rehber Öğretmen Zehra Kulalı Gezici, çocuk gelişiminden bihaber kişilerce verilmesinin çocuğa zarar verdiğini söyledi.

Maraş Elbistan’daki Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Bedirefendi Kuran Kursu’nda yatılı kalan çocuğun, bir ‘hoca’ tarafından darp edildiği ortaya çıkmıştı. Yaşanan olayın ardından bir kişinin gözaltına alındığı öğrenilmişti.

Söz konusu görüntüleri Twitter hesabından paylaşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, içeride 40 öğrencinin kaldığını söyledi.

Öztunç BirGün'e yaptığı açıklamada, “İnsanlar çocuklar dinlerini öğrensin diye devletin kursuna gönderiyor ama bu muamele olursa kime güvenilecek? Denetimlerin daha sık olması gerekiyor” diye konuştu.

DİN EĞİTİMİ VERİLEMEZ

Yaşanan olay akıllara küçük yaştaki çocuklara işinin ehli olmayan kişilerce verilen eğitimin nasıl etkiler doğurabileceğini getirdi.

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı ve Rehber Öğretmen Zehra Kulalı Gezici, şunları söyledi:

“Eğitimin pedagojik formasyonu olmayan, çocuk gelişiminden bihaber kişilerce verilmesi görüntülerden de gördüğümüz gibi çok daha sakatlayıcı olabiliyor. Bu dönemdeki çocuklar tarafından soyut kavramlar anlamlandırılamaz, içselleştirilemez ve bir analiz yapılamaz.

Yapılacak eğitim ezbere ve korkuya dayalı olur. Yaşananlar da tam da işaret ettiğimiz dönemini tamamlamamış çocuklar için din eğitimi ezbere ve korkuya dayalı unutulma yüz tutarak gerçekleşebilir. Bu bir zaman kaybıdır ve çocukların gelişimi etkiler.

Çocuğun gelişimsel ödevine cevap vermeyen bu şey politik ve siyasi bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü gelişimsel olarak çocuğun böyle bir şeye ihtiyacı yok. Çocuk adına karar verilen siyasi ve politik olarak gerçekleştirilen bu yaklaşım başlı başına çocuk istismarıdır ve çocuk hak ihlalidir.

Tek değer sistemi dinle oluşturulursa bu şekilde meşrulaştırılmış oluyor. Burada şiddeti görünmez kılan da bu değer sistemidir.”

Etiketler
Bolu Öğretmen Şile Zarar