Türk Tabipleri Birliği'nin 72. Büyük Kongresi toplandı: 40 yıl sonra örgütümüz aynı tehdit altında

TTB 72. Büyük Kongresi toplandı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Adıyaman, “Covid-19 pandemisinin yaşandığı bir süreçte başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının sözü, sesi ve çığlığı olmayı başardığımızı umuyorum” dedi.

Türk Tabipleri Birliği'nin 72. Büyük Kongresi toplandı: 40 yıl sonra örgütümüz aynı tehdit altında

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 72. Büyük Kongresi, Türkiye’nin dört bir yanından gelen delegelerin ve konukların katılımıyla Bilkent Otel'de başladı.

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; 27 Eylül Pazar günü seçimlerle sona erecek olan 72. Büyük Kongre’nin divan başkanlığına İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Pınar Saip seçildi.

Saip, TTB Merkez Konseyi’nin çalışmalarının değerlendirileceği ve önümüzdeki dönemde yapılacakların konuşulacağı kongreyi açtı. Demokrasi ve Covid-19 mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

TOPLUM SAĞLIĞINI ÖNCELEYEN BİR SÜREÇ GEÇİRDİK

Genel Kurul’da ilk sözü alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, “Covid-19 pandemisinin yaşandığı bir ülkede başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının sözü sesi çığlığı olmaya başardığımız umuyorum. Görev sürem doldu ama buradayım yanı başınızda ve omuz başınızda olmaya devam edeceğim” dedi.

Adıyaman, Covid-19’un yanı sıra, sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması, hekimler ve sağlık çalışanların özlük hakları, şehir hastanelerinde yaşananlara ilişkin çalışmalarımızı sürdürürken bir yandan da TTB’ye yönelik saldırılarla mücadele ettiklerini belirtti.

Adıyaman bunlara ek olarak KHK’lerle ihraç edilen ya da güvenlik soruşturması ve arşiv taraması ile mağdur edilen hekimler için de mücadele ettiklerini söyledi. Adıyaman, “Covid-19 mücadelesini sağlık çalışanlarının ve toplum sağlığının korunmasını temel alarak sürdürdük” diye konuştu.

SÜREÇ İYİ YÖNETİLEMEDİ

Adıyaman, TTB olarak kamusal sorumlulukları doğrultusunda Covid-19 mücadelesindeki eksikleri, yetersizlikleri ve hataları dile getirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Covid-19 sürecine dair yapılacak her türlü değerlendirme ve atılacak her türlü adımın sadece bugünü değil önümüzdeki süreci de şekillendireceği inancıyla hareket ettik. Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu ve koordinasyonunda sürecin tüm bileşenlerinin katılımıyla ve şeffaf olarak hayata geçirilmesi gerektiğini defalarca vurguladık. Salgın sürecinin ne yazık ki iyi yönetilemediğini salgınla mücadelede adım atılırken bilimsel yöntemlerle hareket edilmediğini bunun da vaka ve ölüm sayılarının yeniden artmasına neden olduğunu gördük. Salgın alanında yaşanılan tüm sorunları ve sağlık çalışanlarının, sağlık haklarına yönelik her türlü saldırıya karşı mücadelemiz devam edecek.”

40 YIL SONRA YENİDEN KAPANMA TEHDİDİ

Adıyaman'ın ardından söz alan TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, faaliyet raporunu sundu.

Yılmaz, 12 Eylül'e örgütlerinin kapandığını anımsatarak, şunları söyledi:

"Bundan 40 yıl sonra örgütümüz yine aynı tehdit yapılıyor. Hem de Covid-19 ve 100'ün üzerinde sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiği bir ortamda. Böyle bir ortamda faaliyetleri hep birlikte yürütmeye çalıştık.

Sağlık ve yaşam hakkı ihlalaleri açısından dünden daha kötü bir pozisyondayız. Bu çerçevede kaybettiklermiiz andaman geçemeyiz. Bütün mücadelemizi toplumun hekimlerin yaşamlarını kolaylaştırmak onların yaşam ve sağlık haklarını savunmak üzerineydi."

1042 ARKADAŞIMIZ YURT DIŞI İÇİN BAŞVURU YAPTI

Yılmaz, TTB'nin faaliyetlerini şöyle özetledi:

"Şiddet her zaman olduğu gibi Covid-19 sürecinde de bitmedi. Sağlık alanında çalışanlara yönelik şiddete yönelik bir çok eylem, basın açıklaması yaptık.

Urfa buluşması tarihsel bir buluşmadır. 24 Haziran seçimleri öncesinde bir milletvekili adayının bir aileyi hedef alması yaptığı katliamla yetinmeyip Suruç Devlet Hastanesi'nde bir katliama girişmesi unutulmaması gereken bir ibret hikayesidir. O sürece kadar kimseyi almadılar o hastanenin sınırlarına biz oradaydık. Dönemin zorlukları çerçevesinde en azami mücadeleyi verdik.

TTB hekimlere genç hekimlere iyi hal belgesi veriyor. Şu tabloya bakın ki 2019 yılında bin 42 arkadaşımızın TTB'den yurt dışında asistanlık yapmak çalışmak için belge istemiş. Yaklaşık dört tıp fakültesi mezununu birden hiç kaygılanmadan kuşkuya kapılmadan sıradan bir olaymış gibi yurt dışına gönderiyoruz ve onlar bizden belge istiyoruz. Eylül ayı itibariyle yaklaşık 700 arkadaşımız yurt dışına çalışmak için belge istemiş. Hem de Covid-19 salgın sürecinden TTB' den iyi hal belgesi almaya çalıştı.

SEÇİM PAZAR GÜNÜ

Kongrede, Merkez Konseyi çalışma raporu, mali rapor ve denetleme raporu da okundu. 27 Eylül Pazar günü, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Önündeki Öğrenci Kantininde yapılacak seçimlere çağrı yapıldı. Mevcut yönetimdeki Etkin Demokratik TTB'nin listesi seçimlerde aday olacak.

Etiketler
Adıyaman Kongre Tehdit