Kılıçdaroğlu'nun 'kahvehanelerde yeni deste açılsın' çıkışının perde arkası: Öneriyi biz getirdik

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun TTB ziyareti sırasında dile getirdiği öneri çok konuşuldu. O önerinin asıl sahibinin ise Ankara Kahveciler Odası olduğu ortaya çıktı.

Kılıçdaroğlu'nun 'kahvehanelerde yeni deste açılsın' çıkışının perde arkası: Öneriyi biz getirdik

GERÇEK GÜNDEM- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün Türk Tabipler Birliği'ne (TTB) yaptığı ziyaretin ardından yaptığı açıklamada kahvehane esnafının sorunlarına dikkat çekmişti. Kılıçdaroğlu, "Kahveler açık güzel ama kağıt oynamak yasak. Vatandaş kahveye niye gitsin o zaman. Oysa önlem alabilirsiniz, dersiniz ki 'her oyunda sıfır, yeni kağıt açacaksınız.' Bitti bu kadar basit" önerisini sundu.

Kılıçdaroğlu'nun bu önerisi özellikle iktidara yakın medya tarafından 'Kılıçdaroğlu koronavirüsün çözümünü buldu' şeklindeki başlıklarla sayfalarına taşındı. Oysa bu öneri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun değil, aylardır evlerine ekmek götüremeyen ve iflas noktasına gelen kahvehane esnafının önerisiydi.

"ÖNERİ BİZDEN GELDİ"

Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, konuyla ilgili olarak www.gercekgundem.com'a yaptığı açıklamada, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu önerisine kim neden tepki gösterir anlamadık. Bu öneriyi Kılıçdaroğlu'na öneren biziz. Üstelik sadece ona değil, birçok pati liderine ve hükümete de önerdik" dedi.

Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, "Bu öneriyi kendisine biz söyledik. Sadece yeni deste değil, oyun taşlarının da dezenfekte edilerek müşterilere hizmet verebileceğimizi söyledik. Biz bu öneriyi hem İçişleri Bakanlığı'na hem de görüştüğümüz bütün siyasi parti genel başkanlarına ilettik" diye konuştu.

Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven

"ARTIK TAHLİYE DAVALARI AÇILMAYA BAŞLANDI"

Ankara genelinde bin 600 kahvehane olduğunu ve Türkiye genelinde binlerce kahvehane işletmecisinin 7 aydır çok zor durumda olduğunu belirten Güven, şunları söyledi:

"Biz 1 Haziran'da kahvehaneler açılırken bu şekilde açılmamasını, gerekli tedbirler alındıktan sonra gerekirse daha geç bir tarihte de açılabileceğini yetkililere ilettik. Ancak genelge ile kahvehaneler açıldı ama oyun oynatılması yasak. Bu durumda müşteri gelmiyor. Aylardır esnaf evine ekmek götüremiyor. Bu süreçte iki kahvehaneci arkadaşımız intihar etti." dedi.

Genelgeyle esnafa mal sahipleri tarafından tahliye davası açılamayacağı yönündeki 43 aylık sürenin dolduğunu ve artık birçok kahvehane sahibine kiralarını ödeyemedikleri için mal sahipleri tarafından tahliye davaları açılmaya başlandığını belirten İsa Güven, "Biz diyoruz ki, bu süre uzatılsın. En azından tahliye davaları açılamasın. Esnafın durumu ortada. Zaten bugün kadar yapılan bazı düzenlemeler kahvehane esnafını bitme nokasına getirdi. Bu pandemi döneminde sahipsiz bırakıldığımız için tamamen bitme noktasına geldik" diye konuştu.

"KREDİ DEĞİL, HİBE VERİLSİN"

Esnafa salgın döneminde verilen kredinin çözüm olmadığının altını çizen Güben, "Şimdi o kullanılan kredilerin geri ödeme süresi geldi. Ama salgın bitmedi ve yasaklar sürdüğü için esnaf iş yapamıyor. Kahvehaneye müşteri girmezse o kredi taksidi nasıl ödenecek? Bize kredi değil, hibe verilmesi gerekiyor. Eğer esnafa bir can suyu verilemzse çok büyük bir kriz bizi bekliyor" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'na kendilerinin getirdiği bu öneriyi dile getirdikleri için teşekkür eden Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, "Muhalefetin görevi vatandaşın talebini dile getirmek, hükümetin görevi de bu talepleri yerine getirmek değil mi? Bu öneri neden bu kadar yadırgandı anlamadık" diye ekledi.

Etiketler
Ankara